Drumeție de iarnă în Clăbucetele Predealului

          Cum este cea mai scurtă zi-lumină din an, vă propun și eu un traseu scurt. Se poate parcurge în maximum 6 ore, incluzând aici și pauzele. Vara, bineînțeles, durează mai puțin. Se pleacă din Azuga (circa 900 m), pe triunghi albastru, pe Plaiul lui Moș Mihai spre vf. Clăbucetul Taurului (1520 m), cu opțiunea de a-l ocoli pe la poale până la Cabana Gârbova (circa 1350 m). De aici se urcă ușor spre Muntele Clăbucet și se coboară apoi pe pârtie în Predeal.


Foto 1. Intrarea pe traseu se face chiar din drumul național.

Foto 2. Urme de vulpe (cred), de cum am intrat pe potecă. Muntele este încântător iarna din trei motive: atmosfera este foarte curată, oferindu-ți priveliști deosebite; liniștea este desăvârșită deoarece zăpada absoarbe sunetele; bucuria prezenței vieții sălbatice îți este oferită de numeroasele urme vizibile în zăpadă. Eu, însă, am văzut numai urme de vulpe și de Rilă-iepurilă.

Foto 3. În prima parte a traseului zăpada a fost mică, deci deplasarea s-a făcut lejer. Doar sub vârf au fost câteva sectoare cu zăpada deasupra gleznei.

Foto 4. Cum arată un adevărat pom de Crăciun: în pământ și împodobit cu zăpadă.

Foto 5. Poteca de vis ce urcă în Clăbucetul Taurului. De reținut că în aceste locuri s-au dat lupte crâncene în Primul Război Mondial (1916), vărsându-se și aici sângele care a făcut Marea Unire!

Foto 6. Niște Liniște...

Foto 7. Bătrânii aceștia și-au plecat brațele sub poverile pustietății.

Foto 8. Vreun voluntar să bătătorească poteca?

Foto 9. La ieșirea în pajiște vedem Vf. Clăbucetul Taurului. Din păcate nu am putut merge până sus deoarece nu există potecă, iar zăpada era de un metru. L-am ocolit prin stânga, continuând pe potecă până la Cabana Gârbova.

Foto 10. Priveliște asupra Bucegilor. În ordine, de la stânga spre dreapta, vârfurile: Caraiman, Coștila, Bucura Dumbravă, Omu, Bucșoiu.

Foto 11. Zărim printre copaci Clăbucetul Baiului, la poalele Bucegilor.

Foto 12. Aici te simți ca în basme. „Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc”.

Foto 13. Sihaștrii care străjuiesc Cabana Gârbova.

Foto 14. Cabana este jos, în șa. În plan secund, Muntele Clăbucet. În plan îndepărtat-stânga, Masivul Postăvaru. În plan-îndepărtat-dreapta, Masivul Piatra Mare.

Foto 15. Înainte de a coborî la cabană, mai admirăm o dată Postăvarul...

Foto 16. ...dar și Bucșoiul.

Foto 17. Cabana Gârbova, un popas excelent cu ceai cald. Văd oameni pentru prima oară de când am pornit din Azuga. În continuare deplasarea va fi foarte ușoară, deoarece poteca este bine bătătorită de turiștii veniți dinspre Clăbucet Plecare.

Foto 18. Pe aici, prin Românoaustria sau Românocanada...

Foto 19. Releul de pe Coștila.

Foto 20. Hmm, din nou Bucegii...

Foto 21. Supradoză de Bucegi.

Foto 22. Și am ajuns la capătul pârtiei Clăbucet (Clăbucet Plecare). Munții Piatra Craiului în norii din depărtare.

Foto 23. Schiori de toate vârstele au luat cu asalt muntele.

Foto 24. Și fotografia terminus a traseului nostru, orașul Predeal și Postăvarul veghindu-l.

          Dacă v-a plăcut scurta drumeție, urcați și voi pe munte și bucurați-vă de natură!

de Ionuț Tudose
21.12.2018

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu