Iată mai jos rezolvarea subiectului de la proba de geografie din 30.06.2017. După părerea mea subiectele au fost foarte ușoare, prea ușoare...
SUBIECTUL I
A.
1. C=Croația
2. 10=Paris
B.
1. Budapesta
2. Olanda
3. 4
C.
1. c. Serbia
2. d. J
3. d. 14
4. a. 2 și 3
5. b. D
D.
1. Statul marcat pe hartă cu litera F este Italia, iar cu I este Irlanda.
- În Irlanda există climat temperat-oceanic, spre deosebire de Italia, unde apar climatul mediteranean (în centru și sud), temperat de tranziție (în nord) și montan/alpin.
- Cantitatea de precipitații este mai ridicată în Irlanda (700-1000 mm), ca urmare a circulației atmosferice dinspre oceanul Atlantic, decât în Italia (500-600 mm).
- Regimul precipitațiilor este relativ omogen tot anul în Irlanda, spre deosebire de Italia, unde precipitațiile cad mai ales iarna.
- Vânturile de vest sunt specifice Irlandei, în timp ce în Italia se resimt vânturi locale și regionale, precum mistralul (în Sardinia), sirocco (în Sicilia, venind dinspre deșertul Sahara), foehnurile în Piemont și pe versanții estici ai Apeninilor.
- Temperaturile medii anuale în Irlanda sunt de 10⁰...15⁰ C, mai coborâte decât în cea mai mare parte a Italiei (15⁰...20⁰ C).
- Factorii genetici ai climei specifici Irlandei sunt vecinătatea cu Oceanul Atlantic, Curentul Cald al Atlanticului de Nord și circulația vestică a maselor de aer, în timp factorii specifici Italiei sunt vecinătatea cu Marea Mediterană, minimele de presiune mediteraneene, migrația maselor de aer tropical dinspre Sahara pe timpul verii, relieful, care impune etajarea elementelor climatice.
E.
1. orogeneza hercinică și orogeneza alpină
2. - orogeneza hercinică: Masivul Central Francez, m-ții Ural, m-ții Jura, m-ții Vosgi, Masivul Harz, m-ții Sudeți, Sumava, Metaliferi.
- orogeneza alpină: m-ții Alpi, Apenini, Pirinei, Caucaz, Carpați, Balcani, Dinarici.
- orogeneza caledonică: m-ții Scandinaviei, Scoției, Penini.
SUBIECTUL AL II-LEA
A.
1. 5=Sibiu
2. 12=Olt
B.
1. Prut
2. 2
3. F
C.
1. b. C
2. a. A
3. d. Vaslui
4. d. H
5. b. București
D.
Subcarpații de Curbură reprezintă unitatea de relief marcată pe hartă cu litera H, iar câmpiile Someșului și Crișurilor cu litera C.
- Altitudinile Subcarpaților de Curbură sunt de 300 – 900 m, mai mari decât ale câmpiilor Someșului și Crișurilor (50 – 200 m).
- Subcarpații de Curbură au o structură cutată, fiind formați în orogeneza alpină, iar câmpiile Someșului și Crișurilor au structuri orizontale și monoclinale, formate prin depunere de sedimente.
- Tipurile genetice, formele de relief și procesele geomorfologice specifice unității H sunt alunecările de teren, prezența cutelor diapire (cu sare), vulcani noroioși, relief structural (dealuri de anticlinal), în timp ce în unitatea C predomină relieful fluviatil și cel eolian (dune în Câmpia Carei).
- Panta terenului este mai pronunțată în unitatea H (5⁰...25⁰), unde predomină suprafețele înclinate, decât în unitatea C (0⁰...5⁰), unde predomină suprafețele orizontale și cvasiorizontale.
- Fragmentarea reliefului are valori mai ridicate în unitatea H decât în unitatea C, fiind dată de frecvența mare a văilor și depresiunilor.
E.
- Accesul la Dunăre și Marea Neagră constituie un avantaj din punct de vedere al schimburilor comerciale (importuri și exporturi) realizate pe căi navigabile.
- Turismul litoral reprezintă o altă direcție de dezvoltare economică.
- Amenajările hidroenergetice de pe Dunăre (Porțile de Fier) asigură mare parte din necesarul de energie electrică.
- Apele Dunării, deltei și mării sunt valorificate piscicol.
- România are acces la resurse de hidrocarburi din platforma continentală a Mării Negre, pe care le extrage pe platforme.
SUBIECTUL AL III-LEA
A.
1. Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord = 16 mil. ha
2. Italia = 12,8 mil. ha (se acceptă orice valoare cuprinsă între 12,6 mil. ha și 12,9 mil. ha)
B.
1. 14,8 mil. ha – 14,4 mil. ha = 0,4 mil. ha (se acordă punctele pentru orice valoare cuprinsă între 0,1 și 0,6 mil. ha).
2. 16,8 mil. ha – 16 mil. ha = 0,8 mil. ha (se acordă punctele pentru orice răspuns între 0,6 și 0,9 mil. ha).
3. Câmpia Padului
4. Câmpia Română
*atenție la unitățile de măsură! Trebuie scrise!
C.
1. Bazinul Londrei, munții Scoției, munții Penini
2. Tamisa
3. Birmingham, Manchester, Leeds
4. cărbuni, minereuri de fier
5. climă temperat-oceanică
D.
1. 31,2 – 21,4 = 9,8 %
2. 16,1 – 10,9 = 5,2 %
3. Evoluția structurii populației pe grupe de vârstă marchează începutul fenomenului de îmbătrânire demografică (reducerea proporției copiilor și creșterea proporției vârstnicilor). Numărul de locuitori scade ca urmare a mortalității mai ridicate și necompensate de o natalitate cel puțin la fel de ridicată. Se exercită presiuni asupra sistemului de sănătate și asupra celui de pensii, iar domeniile economice care au ca țintă populația tânără (învățământ, sport, agrement, diverse activități comerciale etc.) intră în colaps.
E.
1. Diferența foarte mare între producția de cherestea din Finlanda și Ungaria se explică prin gradul de împădurire diferit în cele două state. În Finlanda circa 70% din teritoriu este acoperit cu păduri de conifere și de amestec, în timp ce în Ungaria pădurea apare izolat, principalul tip de vegetație de aici fiind pusta (stepa și silvostepa).
2. Islanda nu produce cherestea deoarece nu are păduri, din cauza condițiilor climatice subpolare, vulcanismului și ghețarilor, dar și din cauza unor tăieri efectuate în trecut.
___
30.06.2017
122 de comentarii:
Buna ziua, la Penini este bine caledonica ? La C exact asa am scris carbuni si minereuri de fier, iar la Marea Britanie este bine Campia Londrei, Muntii Cambrieni, Muntii Penini ?
Da.
Nu-i asa ca e ok daca am scris 14.800.000-14.400.000=400.000 de hectare? 400.000 de hecatre este echivalent cu 0,4 mil ha
Da, este foarte bine.
Multumesc din suflet, multa lume era panicata asupra acestui lucru!
:)
Va multumesc.
Bună ziua. Este vreo problemă dacă nu am scris calculele pe foaia de examen, ci doar rezultatul? Se punctează ceva?
Bună ziua! Dacă am scris ca în Subcarpații cuburii sunt atitudinile medii de 500-700 m iar în Câmpia de Vest (asa am scris, sper ca e bine) sunt altitudini de 150-200 m?
Deci vreau sa multumesc enorm domului profesor care a creeat acest site, acest blog minunat cu toate materialele de care am avut nevoie pentru proba de astazi la geografie.
Hartile, animatiile regasite aici au fost cele mai bune si utile harti pe care le-am gasit pe tot internetul.
Multumesc inca o data !
Dacă am scris ca in Italia sunt mai puține precipitații decât în Irlanda, fără sa specific nivelul lor, ci doar ca în Irlanda sunt mai multe din cauza oceanului, este corect?
Domnule profesor, am făcut gafa de a pune 4 si 8, în loc de 0,8;0,4 din neatenția mea, deși făcusem calculul pe ciorna, îmi este ciuda ca pierd 4 zecimi aiurea. Credeți că acei corectori vor înțelege? Va rog spuneți-mi ca da, ar accepta, pentru ca in rest este o lucrare buna, zic eu. Nu am greșit la grile sau explicații.
Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati: 1.Formularea "muntii Alpii Scandinaviei" este gresita pentru orogeneza caledoniana?
2.Altitudinea maxima in Campia de Vest se inregistreaza in campia Vingai,iar noi aveam luata in evidenta pe harta doar Campia de Vest de la Nord de Mures,deci campia Vingai nu era inclusa in acest spatiu. Asadar daca am scris ca se inregistreaza altitudini medii sub 150 m nu este corect?
3. Este corect daca la precipitatiile medii anuale din Irlanda am scris 1000-2000 mm/an?
Este vreo problema daca la calculele referitoare la populatie, apare doar rezultatul direct, adica fara operatiile de scadere pe foaie??
Munții Penini sunt formați în două orogeneze - partea nordică e caledonică, iar partea sudică este hercinică.
Dacă rezultatele sunt corecte (fără calcule) trebuie acordat punctajul prevăzut în barem.
Buna ziua!La calcule primesc punctaj daca nu am trecut semnul de procentaj, desi calculele sunt corecte? Si la exercitiul cu mil.hectare, pe foaia mea cu cerinte i-ul era la fel ca l,probabil de la xerox.. nu avea punctul de la i, l-am comparat si cu celelalte litere "i" din text si nu semana... si am scrjs mll. hectare, poate sa ma depuncteze?
Dar daca la S1 punctul E ex. 2 nu am scris unitatile de relief fiecarei orogeneze ci am scris una dupa alta puncteaza...ps.. scris in ordinea pe care am pus-o la ex 1
Se punctează. După părerea mea ar fi trebuit scrise și calculele, deoarece subiectul cerea explicit „calculați...”, ci nu doar „precizați valorile...”. În barem nu scrie însă nimic de calculul complet, deci s-ar putea să primiți punctajul maxim și fără scrierea calculelor.
Altitudinile sunt bune. Unitatea de relief era „Câmpia Crișurilor și a Someșului” sau „Sectorul Câmpiei de Vest situat la nord de Mureș”. Oricum se punctează diferențele tratate corect, nu denumirea identificată într-un fel sau altul...
Stai liniștit. Succes mai departe!
Este corect, dar era și mai bine dacă precizai și valorile. Nu știu cum vor proceda corectorii, dacă îți vor acorda punctaj maxim sau parțial...
Nu pot să te mint. Nu vei primi punctele respective. Pe ciornă nu se uită nimeni, deci nu contează că ai scris corect pe ea și că ai știut. Asta e, măcar să fie asta marea greșeală a vieții tale :)
1. Nu, este corectă.
2. Ba da, este corect
3. Ai dat valori cam mari. În climatul temperat-oceanic, valori de 2000 mm apar doar pe țărmul Norvegiei, la Bergen. În rest între 700 - 1200 mm, hai 1500 mm în unele regiuni. Poate îți dă jumătate de punctaj, că nu este o greșeală atât de mare...
Am răspuns mai sus, probabil nu va fi nicio problemă. În barem nu specifică vreun punctaj pentru scrierea calculelor complete.
La prima întrebare, depinde de corectori... Este important semnul de procentaj.
La mll ha nu cred că o să te depuncteze.
Adică punctajul maxim, că nu zice nimic în barem de calculul complet...
Deci le dă punctajul indiferent dacă i-au încadrat la orog. caledonică sau hercinică.
Nu știu ce să zic. Era mai bine să precizezi orogeneza pentru fiecare, așa corectorii trebuie să ghicească... Eu nu ți-aș da punctajul maxim :) Dar poate ei sunt mai blânzi și îți dau...
Daca nu am scris unitatile de masura nu primesc punctajul ? Multumesc frumos .
Daca am scris la S3- E.1 Diferenta de suprafata teritoriala mare intre cele 2 tari este un raspuns bun ?
Sper sa fie ingaduitori, tinand cont ca pana la acel exercitiu am lucrat tot perfect.Va multumesc pentru raspuns.
Și eu am făcut la fel din neatenție
Cărbuni și petrol la resurse de subsol nu e corect?
Multumesc frumos! Au fost foarte utile materialele dumneavoastra si va apreciez pentru atentia si seriozitatea de care dati dovada.
Este corect la s 3 la la exercitiul cu cheresteaua daca am scris ca in finlanda sunt mai multe paduri fata de ungaria unde sunt mai putine si ca in islanda nu sunt paduri ?
Si la o diferenta intte C.Crisurilor si Somesului am aproximat mai sus altitudinea 200-400 m se puncteaza ?
Unitățile de măsură sunt foarte importante. Depinde de corectori...
:(
Nu neapărat. Austria, de exemplu, este mult mai mică decât Ucraina, însă suprafeța sa împădurită poate fi chiar mai extinsă...
Ba da, sunt corecte.
La cherestea e bine, îți dă punctele.
La altitudini nu e bine, nu îți dă punctul pentru diferența respectivă.
Buna ziua! La evolutia populatiei ar putea fi corect si bilantul migratoriu negativ?
Bună ziua! Bilanțul migratoriu negativ este una dintre cauzele care duc la evoluția respectivă (în sensul că pleacă mulți tineri și fac copii în străinătate, nu în țară, proporția copiilor scăzând). Deci nu este o consecință/efect, ci o cauză...
Buna dimineata! E bine ..daca la subiectul 3 am scris mai multe regiuni la Regatunul Unit? Si la resurse subsolice am scris mai multe. E ok? Mi se ia in considerare.si la o campie din Romana am zis si Campia Moldovei si Campia Romana .mi se ia in considerare?
La Regatul Unit, dacă sunt corecte, vei primi punctajul respectiv (dar nu mai multe puncte decât în barem, chiar dacă ai scris mai multe unități de relief...) Dacă ai scris și unități greșite, primești puncte mai puține sau deloc, nu își alege profesorul pe alea corecte...
La România, Câmpia Moldovei este unitate de podiș, chiar dacă se numește „câmpie”. Deci nu e bună...
Buna ziua, daca la cherestea am scris ca nu exista in Islanda datorită temperaturii mari si solul înghețat. Imi punctează?
buna ziua!
vreau in primul rand sa va multumesc pentru munca depusa pentru a ne ajuta in legatura cu bac-ul!
am scris corect scaderea ( 14,8-14,4 ) dar am pus ca rezultat 0.04 mil hectare..nu cred ca este bine..nu?
iar la comparatia dintre Irlanda si Italia am scris valorile precipitatiilor medii anuale 800-1500 mm Irlanda si 500-1000 mm Italia. Parca asa le vazusem si pe site ul dvs. Sunt ok aceste valori? Multumesc! Sper ca voi lua peste 9, va multumesc pentru toate informatiile.
Buna ziua, daca la cherestea am scris ca nu exista in Islanda datorită temperaturii mari si solul înghețat. Imi punctează?
Buna ziua, daca am scris la cherestea ca nu exista in Islanda datorită altitudinii mari si solul este înghețat. Imi punctează?
Daca eu am facut scaderea cu zerouri si in loc de 0,5 milioane de hectare (cum este in barem) am scris 500.000 de hectare este corect, nu?
Daca la subiectul 3 , punctul B - Am scris 4 si 8 in loc de 0,4 si 0,8 este considerata greseala?
Bună ziua!! În barem scrie ca valorile se accepta orice valoare cuprinsa intre 0,1 și 0,9 și eu am scris 0,90 ,îmi punctează? Pe calculator calculul respectiv da fără 0 la sfârșit
Probabil îți dă o părticică din punctaj...
La prima nu îți dă punctajul că nu e corect rezultatul. La Irlanda și Italia este bine.
Da, e corect.
Din păcate da, sunt numere total diferite :P
Este corect. 0,9 = 0,90 = 0,900 = 0,9000... Nu contează câte zerouri pui la sfârșit, numărul este același :P
Multumesc frumos, imi faceam griji, desi stiam ca inseamna acelasi lucru! :(
Buna ziua! Daca la subiectul 1, punctul D, la exercitiul acela cu clima, am scris corect caracteristicile climei din Italia, dar am gresit clima din Irlanda (din neatentie am descris clima altui stat...), imi va puncta pentru Italia (3 puncte)?
De asemenea, la subiectul 3 la E, imi puncteaza daca am scris ca Finlanda produce mai multa cherestea decat Ungaria pentru ca are mai multe resurse necesare? Iar la Islanda am spus ca nu are resursele necesare pentru a produce cherestea.
Iar la descrierea Angliei am scris muntii Grampieni in loc de Grampiani, imi va puncta?
Buna ziua! Dacă la subiectul III punctul C printre unitatile de relief am pus si Câmpia Tamisei se punctează? Este corect?
Dacă am trecut doar Ungaria , desi se cerea capitala,Imi Da vreun punct ?
Poate vei primi puncte, dar nu chiar jumătate...
„Resurse necesare” înseamnă ceva prea vag. Probabil vei primi o mică parte din punctaj.
Aici da, îți punctează sigur.
Este corect.
Nu-ți dă.
daca am scris ca islanda este inconjurata de mari si oceane imi puncteaza
daca am scris ca islanda este inconjurata de mari si oceane imi puncteaza
si daca am scris corect subcarpati curburii si in loc de campia de vest am scris dealurile de vest imi puncteaza
Nu cred, pentru că nu are relevanță. Și Indonezia este înconjurată de mări, însă are păduri pe care le defrișează pentru a produce inclusiv cherestea...
Primești puncte dacă diferențele sunt tratate corect. Denumirea unităților nu constituie criteriu de acordare a punctelor.
va multumesc
daca in lpc de cheviot anm scris chevot imi puncteaza
Cred că da.
La comparatie daca in loc de campia de vest am scrsi dealurile de vest imi da macar jumat din punctaj ? le-am tratat corect.
si daca nu am scris unitatile de masura ma va depunctaa?.
Dacă le-ai tratat corect, îți dă întreg punctajul. Nu se dau puncte pentru denumire.
Depinde ce stabilesc corectorii de comun acord.
Daca am scris Muntii Grampian si Cambrian e ok?
La punctul cu imbratranire demografica am scris 3 consecinte scaderea nivelului de trai, scaderea fortei de munca si scaderea sperantei de viata. Primele doua sunt bune dar a treia nu, credeti ca imi va puncte maxim? Chiar nu stiu de ce am procedat asa si la orogeneza muntilor si la comparatii. Am scris mai multe dar doar aici e buba eu din cate stiu se ia doar prima varianta dvs. ce spuneti?
La munți e bine. La celălalt, cerința era să PREZENTAȚI o consecință, nu doar să o precizați. Deci trebuia să dezvolți puțin, să explici în câteva rânduri, cum v-am dat eu exemplu în rezolvare. Probabil nu vei primi punctajul maxim.
Buna ziua!
Din ce am observat, am o singura si maricica greseala. La subiectul II, punctul D, in loc de "campie", eu am pus "deal", astfel: "Dealurile Crisurilor si a Somesului". Dar diferentele sunt bune, exista vreo sansa sa mi se scada toate cele 6 puncte?
Multumesc anticipat!
Daca la sub 3, C, 4, la resurse, am pus carbuni, petrol, gaze naturale, e bine?
Buna ziua Daca am scris ca Subcarpati Curburi sau formai prin in cretirea scoartei tereste la sfarsitul orogenezei alpine in comparatie cu Campia de Vest sa format prin sedimentare , Si Subcarpati Curburi sunt mai fragmentati decat Campia de Vest e bine ?
Cred ca da este bine
Dacă diferențele sunt bune, sunt șanse să primești toate cele 6 puncte.
E bine.
E bine. Nu vreau să fiu răutăcios, dar dacă ai scris tot așa și la română, nota de la geografie nu o să te ajute prea mult.
Buna seara . Am și eu o întrebare , la subiectul 2 , E am precizat la avantaje , pentru comerț , pentru transport , turism este bine ?
Da, dar era mai bine dacă și dezvoltai puțin.
Doresc să mulțumesc celui care administrează acest blog. Am reuşit să obțin nota 10 la geografie-bacalaureat 2017 cu suporturile teoretice oferite aici. Vă doresc succes tuturor. Îți mulțumesc!!!!!!
Daca am scris ca Islanda nu produce cherestea din cauza climei subpolare si a solului permafrost care nu permit cresterea si dezvoltarea padurilor, e corect?
Da.
Legat de Subiectul al III-lea, la deosebirile de relief, e gresita formularea: Daca Subcarpatii Curburii s-au format prin cutare si inaltarea scoartei terestre, atunci Campia de Vest s-a format prin retragerea apelor unei foste/vechi mari sau ocean?
Tot legat de Subiectul al III-lea, faptul ca in Subcarpatii Curburii relieful este format din roci sedimentare sau flis, iar in Campia de Vest relieful este format din loess, se ia in considerare ceva?
Am reușit să iau 9,55 la geografie! Mulți spun că subiectele de anul acesta au fost foarte ușoare, dar eu știu că nu aș fi ajuns să iau această notă fără ajutorul oferit de dumneavoastră prin intermediul acestui blog. Vă mulțumesc mult!
Flișul este specific Carpaților și reprezintă o categorie mai dură de roci sedimentare cutate (predomină gresiile, conglomeratele, șisturile argiloase, calcare etc.), iar loessul este o formațiune sedimentară specifică Câmpiei Române, Podișului Dobrogei și Podișului Moldovei. Deci nu ar trebui să se ia în considerare.
Informația este conform teoriei geologice, deci ți-ar acorda punctajul. Însă structura logică nu este corectă. Nu poți folosi ”dacă...atunci” pentru că ăștia sunt conectori ai inducției logice, care ar sugera că o caracteristică rezultă dintr-alta. Ori tu trebuie să arăți diferența dintre unitățile respective, care nu au legătură una cu alta: Subcarpații Curburii s-au format... SPRE DEOSEBIRE DE/ ÎN TIMP CE Câmpia de Vest...”
Și eu spun că au fost extraordinar de ușoare, dar asta nu știrbește dorința ta de a învăța și bucuria ulterioară de a trece de acest examen cu notă bună. Succes mai departe!
Cu ajutorul dumneavoastra am luat 9,80 la geografie ! Subiectele chiar au fost usoare pentru cei care au învățat! Mulțumesc!
Doresc sa va multumesc din suflet pentru munca pe care ati depus-o in toate materialele si articolele di acest blog.Cu ajutorul dumneavoastra, am reusit sa iau nota 10 la geografie in bac!! Nu prea am cum sa va rasplatesc, dar ma voi ruga pentru dumneavoastra.Va urez o viata plina de binecuvantarea lui Dumnezeu!!!
Felicitări și mulțumesc și eu pentru cuvintele frumoase! Mult succes mai departe!
Mă bucur pentru tine, mult succes mai departe!
Mii de mulțumiri, domnule profesor, pentru toate materialele puse la dispozitie si toate informatiile de pe blogul dumneavoastra. Am reusit sa obtin 9,65 la bac. Recomand aces site tuturor elevilor care vor sa invețe pentru geografie. Ati facut un lucru extraordinar. Felicitari pentru munca depusă si va multumesc din suflet !
Mă bucur că ți-a fost de folos! Felicitări pentru notă!
Am obtinut nota 10 la Geografie, felicitari pentru acest blog care ajuta numeroase generatii sa promoveze acest examen!
Mă bucur că ți-a fost de folos! Felicitări pentru notă!
Buna seara. Daca cunosc oarecum harta Europei si a tarii cat pot lua minim.
Multumesc
Depinde cât de bine le știi...
Foarte utile rezolvarile.
Nu, trebuie argumnte!
la subiectul 3 este posibil sa se dea toate tarile sau doar cele din UE ?
Oricare din Europa, mai puțin cele mici și foarte mici.
Buna seara, domnule profesor! Anul acesta voi sustine bacalaureatul la geografie si ma pregatesc de simularea de saptamana viitoare. Am facut acest test din vara si mi-a iesit 8,70. Dupa parerea mea, e slabut. Nu prea ma descurc la calcule si la unele subiecte de prezentat. Ce imi recomandati sa invat pentru a-mi perfectiona cunostintele?
Bună seara! Pentru calcule:
http://geografilia.blogspot.ro/2016/06/pregatire-geografie-bac-formule-care.html
Restul articolelor pentru bac aici: http://geografilia.blogspot.ro/2010/09/bac.html
Manualul de cls. a XII-a ajută la subiectele de prezentat.
Mulțumesc mult!
Buna ziua !Va rog sa ma ajutati cu o explicație la un punct E. Despre densitatea liniilor ferate dintre belgia si norvegia
Trimiteți un comentariu