Defrișările, mai ales cele ilegale, au atins cote alarmante în țară. Problema nu mai este una punctuală, izolată sau locală, ci atinge siguranța națională și viitorul nostru. Părtași marii despăduriri se fac: Guvernul României, Ministerul Mediului, Austriecii de la Holzindustrie Schweighofer, Kronospan şi Egger, Romsilva, șefii de Ocol Silvic, baronii locali și noi toți, prin lipsa de atitudine.
Ritmul actual al despăduririlor și modul total hazardat de exploatare (adesea ”în ras”, fără a se ține cont de niciun criteriu ecologic) au și vor avea următoarele efecte negative:
- sporirea fenomenelor de risc hidrologic: viituri și inundații. Versanții despăduriți nu mai pot reține precipitațiile, care se scurg vertiginos în albii. Rezultă deci tot mai multe pierderi materiale și de vieți omenești. Rezultă de asemenea necesitatea de a investi în sistemele locale de protecție (îndiguiri, înălțări de poduri etc). Acestea sunt necesități induse artificial, apărute în urma defrișărilor...
- sporirea fenomenelor de risc geomorfologic: alunecări, surpări, prăbușiri de roci, ravenări, eroziunea solului. În urma acestor fenomene de risc, crește cantitatea de suspensii în apele unor râuri, putând fi afectate fauna piscicolă și ecosistemele respective. Unele lacuri hidroenergetice vor avea un ritm de sedimentare mai rapid decât cel estimat în momentul amenajării. Unele drumuri pot fi tot mai afectate de descărcările de materiale de pe versanți etc.
- pierderi financiare uriașe în domeniul turismului montan, agroturism, ecoturism și turism cultural. Sunt distruse drumurile de acces de utilajele forestiere, este sluțit peisajul; practic sunt eliminate resursele acestor tipuri de turism.
- pierderi de locuri de muncă în domeniile: meșteșuguri populare (pe baza lemnului), turism.
- schimbări climatice locale: afectarea regimului termic și pluviometric, aridizare. Primele implicații vor fi asupra agriculturii...
- reducerea biodiversității, afectarea habitatelor (râsul, ursul, lupul)...
- reducerea celei mai valoroase rezerve a României (pădurea), prin rolul său multiplu: ”plămân verde”, combustibil tradițional, material de construcție valorificat tradițional (nu în mod industrial și abuziv), moștenire primită și lăsată mai departe pentru ca și nepoții noștri să se bucure de ea. Se pare că unii se bucură la buzunarele pline de acum, dar nu le pasă de blestemele pe care le vor primi peste 10 ani.
Nu există dezvoltare sustenabilă! Nu există dezvoltare durabilă! Acestea sunt vorbe în vânt, de care se folosesc unii să scoată niște bani din niște proiecte. Gargara cu economia sustenabilă este folosită în țările dezvoltate, ale căror corporații fac prăpăd când ajung în țările cu un grad de corupție mai ridicat. Moralitatea lor este egală cu 0. De la copiii din China care montează jucării pe nimica toată, până la poluarea inimaginabilă din țările subdezvoltate și la exploatările de aur, gaze de șist și lemn în România, toate sunt operele celor îmbrăcați la costum, care ne vorbesc moral despre dezvoltare durabilă, dar de fapt ceea ce lasă ei în urmă se numește prăpăd...
Așadar, sâmbătă 9 mai, cu începere de la ora 16.00, vor avea loc proteste masive în toată țara împotriva exploatărilor ilegale și abuzive de păduri. De menționat că e vorba de despăduriri abuzive, nu ilegale, întrucât au reușit de cele mai multe ori să confere cadru legal acestei mari furăciuni.
Locații proteste:
- București, 16:00, intrare Herăstrău dinspre Charles de Gaulle
- Alba Iulia,
- Brașov, 15:00, Prefectură
- Cluj-Napoca, 16:00, Piața Unirii
- Focșani, 16:00, Piața Unirii
- Iași, 16:00,
- Ploiești, 16:00, parc Nichita Stănescu
- Oradea, 16:00, str. Republicii (pietonală) lângă statuile de fier
- Sibiu, 16:00, Piața Mare
- Suceava, 16:00,
- Târgoviște, 16:00, Platou Prefectură
- Timișoara, 16:00, Opera Națională
- Vaslui,
- Viena, 19:00 (ora locală), Favoritenstraße
- Paris, 16:00 (ora locală), probabil Trocadero
- Montreal, 16:00 (ora locală), 1010 Sherbrooke Ouest
Pentru detalii și actualizări, urmăriți pagina facebook a evenimentului!
___
de Ionuț T.
03.05.2015
4 comentarii:
REVENDICARI PENTRU PADURILE NOASTRE ADUSE LA CUNOSTINTA FACTORILOR DECIDENTI CU OCAZIA PROTESTELOR NATIONALE DIN 9 MAI 2015, de catre grupul informal de consultare si actiune civic/politica ecologista MISCAREA ECOLOGISTA DIN ROMANIA.
https://www.facebook.com/groups/201125810060850
OPRITI MASACRUL ! OPRITI JAFUL !
Varianta scurta:
1. IMEDIAT ! STOP TAIERILOR ILEGALE SI PSEUDOLEGALE DIN PADURI, PARCURI NATIONALE SI PARCURI ORASENESTI !
1.1 Oprirea taierilor legale si pseudolegale din fondul forestier. Suspendarea autorizatiei de functionare a fabricilor Schweighofer . Inchiderea si dezafectarea fabricilor sau gaterelor care au fost construite fara autorizatie (cazul Reci) !
1.2 Oprirea ilegalitatilor din parcurile si rezervatiile naturale.
1.3 Incetarea masacrarii spatiilor verzi din orase.
1.4 Interzicerea taierilor rase, vanatorii si pescuitului (in afara bazelor special amenajate). Reala prevenire si sanctionare a braconajului, modificarea legislatiei.
1.5 Stoparea proiectelor legate de microhidrocentrale in forma actuala.
1.6. Interzicerea exportului de material lemnos. neprelucrat, descurajarea consumului nesustenabil.
2. IMEDIAT ! LEGE SI ORDINE !
2.1 IMEDIAT ! Destructurarea mafiei lemnului si a retrocedarilor, demiterea, controlul averilor si tragerea la raspundere cu pedepsirea exemplara a celor ce se fac raspunzatori de taieri peudolegale sau ilegale.
2.2 Analiza comparata a legislatiei forestiere internationale.
2.3 Verificarea retrocedarilor. verificarea investitiilor .
2.4 Schimbarea legislatiei codului penal si codului silvic, curatirea codului silvic de situatiile aberante si conflictuale.
2.5 Constituirea de structuri operative si cooperative eficiente intre institutiile statului eventual a politiei forestiere.
2.6 Introducerea controlului satelitar/gis, optimizarea sistemului 112.
2.7 Bonificarea, protectia, inzestrarea personalului de control. Demiterea celor vinovati de abuzuri.
2.8 Flexibilizarea si responsabilizarea contractelor de paza forestiera.
3. REIMPADURIRE SI MASURI CONEXE !
3.1 Rolul preponderent ecologic si nu economic al padurii ! regandirea formelor de proprietate, uzufruct /cesionare/ vanzare/ improprietarire / reimproprietarire, exploatare, protejare.
3.2 Reimpadurire = prevenire inundatii, schimbari climatice, colmatari, alunecari de teren ; perdele de protectie forestiera
3.3 Sprijinirea invatamantului in domeniul cercetarii silvicole.
3.4 Reevaluare reimproprietaririlor.
3.5 Defragmenatarea suprafetelor impadurite.
3.6 Intarirea sistemului national de reciclare selectiva a hartiei, cartonului si a altor deseurilor de prelucrare a lemnului.
3.7 Stimularea turismului montan, a activitatilor economice montane sustenabile
3.8 Stimulatea mixurilor energetice ecologice pentru incalzirea locuintelor cu efect in diminuarea taierii lemnului de foc.
3.9 Domenii conexe. ex. controale privind emisiile toxice si incidenta bolilor profesionale la fabricile de folmalehida (kronospan).
CEREM ! Satisfacerea cererilor noastre . In caz contrar ne rezervam exercitarea dreptului constitutional la proteste prelungite, greve, procese sub auspiciile dreptului la viata si la un mediu curat, dreptului de proprietate a noastra a cetatenilor asupra bunurilor statului si a obligatiilor acestuia in ceea ce priveste controlul si administrarea suprafetelor de padure, parcuri nationale, spatii verzi comunitare.
Varianta detaliata :
1.5 este foarte important, dar trebuie reformulat. In orice forma trebuie interzise microhidrocentralele. Raurile noastre de munte sunt deja aproape complet exterminate de hidrocentralele comuniste si hidrocentralele pe derivatie (asa-zisele microhidrocentrale) facute de mafoti in ultimii 4 ani, de cand ii imbogatim cu certificate "verzi". S-a depasit de mult limita de suportabilitate a ecosistemelor acvatice, raurile sunt mult supra exploatate si nu mai e loc de amenajari hidroenergetice. Cu atat mai mult cu cat avem clima continentala si rauri cu debite mici. Factorii de decizie, daca nu ar fi total corupti, ar cauta alte forme de enegie regenerabila, mai adecvate pentru tara noastra (biomasa, solara, geotermala) si ar recompensa nu distrugerea de noi sectoare de rauri ci retehnologizarea hidrocentralelor comuniste.
1.5 este foarte important, dar trebuie reformulat. In orice forma trebuie interzise microhidrocentralele. Raurile noastre de munte sunt deja aproape complet exterminate de hidrocentralele comuniste si hidrocentralele pe derivatie (asa-zisele microhidrocentrale) facute de mafoti in ultimii 4 ani, de cand ii imbogatim cu certificate "verzi". S-a depasit de mult limita de suportabilitate a ecosistemelor acvatice, raurile sunt mult supra exploatate si nu mai e loc de amenajari hidroenergetice. Cu atat mai mult cu cat avem clima continentala si rauri cu debite mici. Factorii de decizie, daca nu ar fi total corupti, ar cauta alte forme de enegie regenerabila, mai adecvate pentru tara noastra (biomasa, solara, geotermala) si ar recompensa nu distrugerea de noi sectoare de rauri ci retehnologizarea hidrocentralelor comuniste.
I am extremely impressed along with your writing abilities, Thanks for this great share.
Trimiteți un comentariu