Negru înseamnă clădiri construite iar gri înseamnă clădiri în construcție/în proiect (unele abandonate)
1. Floreasca City Center este un proiect format din mai multe clădiri cu diferite destinații. Ansamblul este situat în cartierul Aviației, vis-à-vis de Oracle Tower. Pe lângă finalizatul SkyTower (2012) - cea mai înaltă clădire din România cu o înălțime de 137 de metri, va mai exista un centru comercial (Promenada Mall) și o a doua clădire de birouri numită Office Wing care va avea numai 7 nivele. În total va exista o suprafață de 90.000 m2 destinată birourilor și 1.000 locuri de parcare.
2. Tower Center International este o clădire de birouri din apropiere de Piața Victoriei. Are 26 de nivele supraterane și 3 nivele în subteran, cu o suprafață totală de 31 000 de m².
3. Casa Presei Libere (cunoscută inițial drept Casa Scânteii) este o clădire situată în nordul orașului. A deținut recordul de cea mai înaltă structură din oraș între anii 1956–2007. Clădirea a fost concepută inițial sub denumirea de Complexul Casa Scânteii, fiind ridicată în 5 ani (1952–1957). Între 1949 și 1954, șef de proiect a fost Panaite Mazilu. Construcția era destinată publicării presei de stat și în special a ziarului Scînteia, „organ” al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român. Antena de pe această clădire a susținut pentru o vreme, începând din 1956, emițătorul Televiziunii Române.
4. Turnul de testat ascensoare este cea mai înaltă construcție industrială din București și totodată cel mai înalt turn pentru testarea ascensoarelor din Europa. A fost construit în perioada 1986 - 1988, pentru a fi utilizat în testarea lifturilor ce urmau a fi instalate la Casa Poporului, deoarece vechiul turn, de 37 m, construit în 1972 (după planurile arhitectului Corneliu Borcoman și a inginerilor Gheorghe Negoiță, V. Guran, E. Pajor, D. Macovei), era considerat prea mic.
5. Asmita Gardens este un complex rezidențial în apropierea intersecției dintre Calea Văcărești și Splaiul Unirii. Complexul imobiliar este compus din șapte turnuri cu o suprafață de 70000 m², având un număr total de 765 de apartamente.
6. BRD Tower este o clădire de birouri din Piața Victoriei. Are 19 etaje și o suprafață de 37.000 m². Parcarea din subsol are trei niveluri.
7. Palatul Parlamentului (cunoscut înainte de revoluție sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului) măsoară 270 m pe 240 m, 86 m înălțime, și 92 m sub pământ. Are 9 nivele la suprafață și alte 9 subterane.
8. Bucharest Financial Plaza este o clădire de birouri. Are 18 etaje și o suprafață de 30 000 de m². Are de asemenea și 3 nivele subterane utilizate ca parcare pentru 160 de automobile. Mai este cunoscută si sub numele de Blocul Bancorex.
9. Charles de Gaulle Plaza este situată în Piața Charles de Gaulle. Are 16 etaje. În cadrul subsolului există o parcare pe 5 nivele, cu o capacitate de 350 de locuri de parcare, care este cea mai mare parcare subterană din România. Ascensoarele din interiorul clădirii sunt cele mai rapide din România, cu o viteză de 2.5m/s. În iunie 2005, Charles de Gaulle Plaza era cel mai mare imobil de birouri din România.
10. Euro Tower este amplasat la intersecția străzii Barbu Văcărescu cu bulevardul Lacul Tei, în imediata apropiere a stației de metrou Ștefan cel Mare și lângă Biserica Doamna Oltea. Euro Tower este prima clădire ecologică de birouri din București, dezvoltată în conformitate cu sistemele internaționale de certificare a clădirilor „verzi” și a necesitat o investiție de 60 milioane de euro.
Top 10 extins
Surse: wikipedia
Bonus 1: Cea mai înaltă structură construită din București este marele furnal al C.E.T. Progresu, are 240 m și poate fi vizibil din orice zonă a capitalei.
Bonus 2: Turnul Combinatului din Baia Mare este cel mai înalt furnal din Romania și a treia construcție industrialǎ din Europa.Coșul este înalt de 351,5 metri are o deschidere la bază de 20 de metri, iar la vârf un diametru de 9 metri. Turnul a fost ridicat din beton rezistent la noxe, iar în interior este căptușit cu cărămidă specială. Realizarea acestui proiect a costat 11 milioane de dolari dar s-a dovedit ineficient în combaterea poluării ce amenința zona din jurul municipiului. În 2009 Baia Mare a fost declarat al treilea oraș din Romania din punct de vedere al poluării după București și Galați, deși Turnul Combinatului nu mai este funcțional.
În prezent, colosul de peste 350 de metri nu are nicio utilitate. Turnul Combinatului ar putea fi folosit doar ca obiectiv turistic modern, având în vedere dimensiunile lui impresionante In prezent se poartă discuții privind viitorul turnului, demolarea lui fiind iminentǎ.
Bonus 3: Burj Khalifa (Turnul Khalifa), denumit anterior Burj Dubai, este un zgârie-nori din Dubai, cea mai înaltă clădire (structură arhitectonică) construită vreodată de om, măsurând 828 m înălțime. Construcția a început la 21 septembrie 2004, exteriorul fiind finalizat la 1 octombrie 2009; clădirea a fost inaugurată oficial la data de 4 ianuarie 2010. Costurile totale ale proiectului au fost de 1,4 miliarde de dolari.
Bonus 4: Kingdom Tower din orașul Jedda din Arabia Saudită va fi cel mai înalt zgârie-nori. Va măsura 1000 m înălțime, iar costurile de construcție sunt estimate la 1,2 miliarde de dolari. Conform proiectului inițial, clădirea ar fi trebuit să aibă 1 600 m înălțime, dar substratul geologic nu ar fi putut susține o astfel de structură. Se preconizează că turnul de 1 km va fi gata în anul 2019.
___
I. Tudose
27.12.2014
Un comentariu:
O statistica excelenta! Nu stiam pana acum topul.
Trimiteți un comentariu