Întrebarea dumneavoastră

Dacă doriţi să adresați o întrebare din Geografie, puteţi face astfel: sub această postare scrieţi un comentariu (site-ul primeşte toate comentariile şi le afişează imediat). Voi încerca să răspund cât mai repede, fie printr-o explicaţie scurtă, fie voi scrie un articol despre subiectul pe care l-aţi adus în discuţie.

Pentru oricare altă chestiune, mă puteţi contacta şi pe yahoomail: geografilia2010(a)yahoo.com - fără paranteze.

206 comentarii:

  1. Am adaugat linkul si pe pagina mea. Va doresc mult succes in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aveti cadou un banner pe opengis.unibuc.ro. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut, nu avem un plan prestabilit. In functie de bani ne programam excursiile. :D Te voi anunta inainte, daca vrei ;))

    RăspundețiȘtergere
  4. Am fost acum cca 7 ani in Grecia langa un oras numit kiato pe un deal unde daca scoteam masina din viteza si opream motorul,masina urca singura dealul.Stiti cumva cum se numeste localitatea si daca avem ceva similar in Romania.Va multumesc anticipat,faceti o treaba minunata dragi tineri!
    id mess. the_transporter07

    RăspundețiȘtergere
  5. Astfel de locuri sunt frecvente si in Romania. Insa, de cele mai multe ori s-a aratat ca e doar o iluzie optica. Peisajul minte ochiul si ne face sa credem ca drumul urca cand de fapt el coboara. Iata cateva filmulete facute de oameni obisnuiti puse pe youtube:
    http://www.youtube.com/watch?v=MpwIC9BuyVI
    http://www.youtube.com/watch?v=vh4RGuaTpA0&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=5f0QUo1y4Xw&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  6. Activitatea vulcanica din Islanda se datoreaza faptului ca se afla pe un "hot spot" sau faptului ca se afla pe Mid Atlantic Ridge?

    RăspundețiȘtergere
  7. Conform studiilor pe care le-am consultat, intr-adevar, sub Islanda a fost dovedita existenta unui hot spot. Una dintre modalitatile de a demonstra existenta unui hot spot este analiza lavelor ce ajung la suprafata. Din moment ce s-a dovedit ca lavele au provenienta hot spot, concluzia e ca in Islanda exista vulcanism generat de hot spot. Pe de alta parte, daca urmaresti pe harta vulcanii, vei vedea ca sunt insiruiti frumos pe riftul medio-atlantic. Toti acei vulcani sunt activi, deci sunt efectul fenomenelor rift (ca sa fie efectul hot spot, ar fi trebuit sirul sa fie tot mai vechi de la un capat la celalalt. Dupa parerea mea (nu stiu daca este si cea corecta), activitatea vulcanica in Islanda se datoreaza faptului ca se afla pe dorsala, asupra vulcanismului existand totusi si influenta hot spot-ului. Cred ca in Islanda exista combinatia celor 2. Poate din aceasta cauza s-a si dezvoltat insula atat de mult... Unde mai iese dorsala medio-atlantica la suprafata sub forma de insula atat de extinsa?

    RăspundețiȘtergere
  8. S-ar putea chiar influenta hot spot-ului asupra vulcanismului sa se fi stins, in prezent doar rift-ul sa cauzeze activitatea vulcanica. Aceasta pentru ca nu de fiecare data hot spot-ul din manta genereaza obligatoriu si vulcanism. Poate ca a generat in trecut, iar in prezent i s-a stins influenta. Exista asa multe posibilitati...din pacate doar atat imi pot da cu parerea, geologia fiind domeniul fratilor nostri, nu al meu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc foarte frumos pentru explicatie.Sa o tineti tot asa cu blogul,este mai mult decat excelent!

    RăspundețiȘtergere
  10. N-ai pentru ce. Avem o rugaminte fata de voi... Sa ne ajutati, daca aveti timp, cu un link spre Geografilia pus la status la mess sau unde mai intrati pe net! Este important si pentru noi sa stim ca avem un public cat mai larg... :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Aveti cumva niste aerofotograme din Romania mai recente...in legatura cu blog-ul este unul reusit...

    RăspundețiȘtergere
  12. Aerofotogramele sunt proprietatea ANCPI și se pot achiziționa de acolo. Recomand, în situația în care zona vizată de tine e acoperită de Google cu imagini de rezoluție spațială bună, să încerci serviciul Maps, folosind un artificiu prezentat aici: http://conceptm8.wordpress.com/2010/11/10/google-maps-%C8%99i-openstreetmap-wms-in-global-mapper/
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  13. DA! Dorim un link excange cu Geografilia! Trimiteti-mi prin mail la soimii_geografici@yahoo.com Revin pe 21.02.2011 la ora 8:00 PM!

    RăspundețiȘtergere
  14. Salut. :) Am si eu o intrebare, liniile care unesc puncte cu aceleasi valori ale salinitatii au vreo denumire ? Exista ceva gen izobare, izohiete, izohipse, izobate etc pt salinitate ?

    RăspundețiȘtergere
  15. De ce orasul Murfatlar este un oras si nu un sat?si care este populatia din orasul Murfatlar?

    RăspundețiȘtergere
  16. Exista anumite criterii in functie de care o localitate este sat sau oras. Criteriile respective le gasesti aici: http://geografilia.blogspot.com/2010/09/modificari-in-structura-administrativa.html
    Vei vedea ca nr de locuitori nu este unul de baza in stabilirea statutului de sat/ oras al unei localitati.

    RăspundețiȘtergere
  17. @Admin : Multumesc mult ! :)

    RăspundețiȘtergere
  18. va intereseaza schimb de linkuri ? http://www.e-geografie.info/

    RăspundețiȘtergere
  19. Sigur. :D V-am adaugat link-ul la "Schimb de linkuri" in baza paginii.

    RăspundețiȘtergere
  20. V-am adaugat si eu link-ul,este jos in footer.Inca ceva va mai rog daca nu sunt prea pretentios..pentru o mai buna indexare puteti schimba legatura catre 'Geografie Online'? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  21. Salve!
    Mi-am permis sa va adresez 2 intrebari.

    1. Doresc sa participt la o cercetare geografica. Ce trebuie sa fac? Mentionez ca sunt absolvent de geografie.

    2. Exista pe internet o sursa gratis de harta a Romaniei divizata pe merele de comune?

    RăspundețiȘtergere
  22. Salut! 1. Pai iti alegi un subiect, te documentezi inainte prin biblioteci, mergi la locul respectiv, intrebi oameni etc, elaborezi lucrarea si apoi te poti prezenta la un simpozion cu ea in care sa prezinti rezultatul cercetarii. :P
    La 2. nu stiu ce sa iti raspund.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  23. Salut, Am si eu o intrebare care ma macina din clasa a 9-10 a. Care e altitudinea medie a Romaniei?

    Mersi.

    (pe ciclism.ro te-am gasit)

    RăspundețiȘtergere
  24. Mersi mult, ma gandeam in jur a 300. Numa bine.

    RăspundețiȘtergere
  25. N-ai de ce! Numa bine!
    Va astept sa lasati comentarii cu ce ati vrea sa vedeti pe blog (cam ce subdomenii ati vrea sa fie abordate mai des, ce articole sa punem etc). Lasati comentarii, va rog! John

    RăspundețiȘtergere
  26. De ce, John? Scade audienta? Nu mai ai idei geniale, ca de obicei?

    RăspundețiȘtergere
  27. de ce nu are mai multe definitii?
    eu as vrea
    vorbiti cu mine pe id asta
    yonut_08boos

    RăspundețiȘtergere
  28. ok; uite , am si eu niste intrebari legate de cercetarea planetei noastre:
    CAT de adanc in ocean a reusit omul sa cerceteze ?
    DE CE nu sunt probleme atat de mari cu presiunea in cosmos ( cel putin asa se pare...), precum sunt cele din fundul oceanelor ? (sa credem oare ca "vidul" din cosmos nu este chiar asa de periculos ?)...sau mai interesant: DE CE s-a investit aproape exclusiv in cercetarea cosmosului si mult prea putin pentru cercetarea Terrei ?

    RăspundețiȘtergere
  29. La ce se refera tema "Orasul ca geosistem"? A incercat sa imi explice o prietena dar nu am inteles nimic... se poate sa primesc un raspuns amanuntit si pe care sa-l inteleaga orice persoana?

    RăspundețiȘtergere
  30. Geosistemul = geo (pamant) + sistem (un ansamblu de relatii si legaturi intre invelisurile geografice - relief, sol, apa, clima, vegetatie, om si activitatile sale). Vorbesti de geosistem ori la nivel global ori la nivel regional sau local. De ex. o padure este un geosistem pentru ca intre invelisurile amintite sunt diferite relatii:
    -intre clima si vegetatie: daca e clima ecuatoriala tipul padurii este ecuatoriala (din cauza temp, precipitatiilor etc). daca e clima temperat continentala rece (boreala), tipul padurii e taiga etc.
    -intre relief si vegetatie: in Romania la 500 m e padure de foioase iar la 1200 de conifere.

    La fel si orasul este un geosistem. Sunt milioane de relatii in cadrul lui.
    -daca orasul e intr-o vale, prin dezvoltare o sa capete forma alungita, daca este in camp, o sa capete forma areala. Daca e un oras mic strabatut de o axa importanta de circulatie, probabil se va dezvolta de-a lungul acesteia.
    -daca sunt putine spatii verzi, este mai multa poluare si se modifica topoclimatul urban. La fel, daca sunt multe spatii verzi, topoclimatul urban devine mai racoros.
    -daca panza freatica este poluata, se creeaza infrastructura specifica de alimentare (deci costuri in plus). Exista situatii, ca la unele orase mici de munte, in care se exploateaza si panza freatica locala.
    Exemplele pot continua.

    RăspundețiȘtergere
  31. o difinitie concreta ,ce este geografia

    RăspundețiȘtergere
  32. Ai afirmat, ai exclamat sau ai intrebat?
    http://geografilia.blogspot.com/2010/09/ce-este-geografia_24.html

    RăspundețiȘtergere
  33. Buna ziua! Sunt administratorul site-ului www.geografialumii.ro . As dori sa facem schimb de link-uri. Daca sunteti de acord, link ul dumneavoastra o sa apara pe prima pagina in partea dreapta la parteneri. Daca se poate, as vrea ca link ul meu sa apara pe site-ul dumneavoastra in partea dreapta la Link-uri utile. Astept un raspuns. Numai bine

    RăspundețiȘtergere
  34. gabriel--ionut16.11.2011, 08:50

    salutare,ma numesc gabriel-ionut si sunt un mare pasionat de geografie am si eu o nelamurire:rocile de tranfer stau in spatele diferentelor mari de temperatura? ( ex: cateva luni pe an este cald cu temperaturi ridicate si brusc asistam la o racire a vremii in lunile respective) sau este doar frontul atmosferic de vina.

    RăspundețiȘtergere
  35. Cauzele sunt atmosferice.

    RăspundețiȘtergere
  36. salut, care ar fi cel mai bun,complex atlas geografic de pe piata cartilor din Ro? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  37. ce sunt minereurile radioactive?

    RăspundețiȘtergere
  38. Am ajuns pe blogul tau pentru ca sunt in cautarea unei persoane care realizeaza harti. Sunt in anul 3 la Geografia Turismului si am nevoie de doua harti pentru licenta, una cu localizarea Tarii Hategului si una cu repartitia lacasurilor de cult din Tara Hategului. Ai fi dispus sa realizezi aceste harti? Contra cost, bineinteles. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  39. Salutare! Am si eu o intrebare pt voi, pt Ionut Tudose mai exact. Am vazut articolul "Harta potenţialului morfodinamic (potenţialul pentru procese geomorfologice). Analizӑ SIG". Am si eu de realizat aceeasi harta pt depresiunea Berca-Arbanasi din Buzau. Intrebarea mea este daca pot realiza aceasta harta in ArcGis, si daca se poate careva explicatii legate de comenzile pt realizarea hartii. Adevarul este ca sunt un pic si in criza de timp.. :D Astept raspuns aici sau pe adresa de e-mail anton_monica12@yahoo.com. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  40. Am o intrebare: Romania este mai mare ca Marea Britanie? (adica U.K. fara Irlanda de Nord)

    RăspundețiȘtergere
  41. As vrea sa citesc articole despre limba spaniola in S.U.A., dar date noi... Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voi incerca sa scriu un articol pe aceasta tema, dar nu promit.

      Ștergere
  42. Felicitări echipei pentru toată munca depusă! Dintre numele enumerate acolo, cred că-l cunosc numai pe Paul Pătrățanu - pe care deja mă gândesc să-l pedepsesc pentru că nu mi-a spus mai demult despre acest blog :)
    Sunteti extraordinari!

    RăspundețiȘtergere
  43. Buna.
    Am de scris un referat la gegrafie si nu stiu sa raspund la o intrebare. Vreti sa ma ajutati ?
    Intrebarea este urmatoarea:
    Dati exemple de repartii zonale,regionale si locale ale organismelor.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  44. de raspuns la urmatoarea intrebare:ce este atlasul geografic?

    RăspundețiȘtergere
  45. Va salut! Va rog sa aruncati o privire si pe site-ul meu mysteriousromania.com, la un articol despre sfincsi: http://mysteriousromania.com/index.php/ro/videogallery-ro/62-uriasii-au-trait-si-pe-teritoriul-romaniei-de-azi. Acolo am postat mai multe fotografii cu asa zisi sfincsi de prin tara noastra. Daca asezati cursorul deasupra unei fotografii cu sfinx, vi se va spune de unde este sfinxul respectiv. Totusi, in afara de Sfinxul din Bucegi, eu nu am vazut "pe viu" ceilalti sfincsi, fotografiile fiind luate de pe net. Ma intereseaza daca dvs i-ati vazut, ce imi puteti spune despre ei si, in caz afirmativ, daca in care se poate, sa imi trimiteti si alte fotografii pe aceeasi tema.
    In alta ordine de idei, site-ul meu vizeaza o nisa: mistere si legende din Romania, care se pot lega cumva cu ceva de la fata locului. Marturisesc ca vroiam sa scriu un articol despre piramidele din Sona, dar dupa ce am citit studiul atat de riguros publicat pe site-ul dvs, nu mai sunt asa de hotarat... Inca oscilez intre a nu mai publica articolul si a publica un articol cu misterele acestor piramide dar la care sa fac referire cumva si la articolul dvs. Ma mai gandesc... Pana atunci, va citesc! Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  46. va urez bafta si mult succes

    RăspundețiȘtergere
  47. Buna seara. Am incercat sa va trimit un e-mail pe adresa de mai sus, insa nu este valida. Va rog lasati-mi o adresa de e-mail pentru a va putea contacta. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  48. Imi puteti spune care este vegetatia si fauna regiunii Amazoniene?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://geografilia.blogspot.ro/2015/02/zonele-biogeografice-zona-calda.html

      Ștergere
  49. As dori si eu un mic ajutor. Cum as putea face o harta hipsometrica, un tutorial daca se poate. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt multe pe youtube în engleză: https://www.youtube.com/results?search_query=hypsometric+map

      Ștergere
  50. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: un subiect de examen important suna asa: "Profilul geografic complex intre extremitatea nord-vestica ;i sud-estica a Romaniei: Negresti Oas - Vama Veche" va rog sa-mi dati cateva lamuriri cam ce presupune abordarea acestui subiect

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Profilul geografic complex între cele două localități este o reprezentare în sistem de axe xoy (un desen):
      - axa verticala este cu altitudini
      - axa orizontala este cu distanta dintre cele două localități
      - pe desen apar toate unitățile de relief dintre cele două localități, ținându-se cont de altitudine, ca o linie cu multe denivelări: suișurile sunt munții și dealurile, iar coborâșurile sunt depresiunile, văile, câmpiile. Notezi pe desen numele unitățăilor de relief principale.
      - in afară de relief mai pot apărea zonele și etajele de vegetație
      - de asemenea mai pot apărea, prin semne convenționale, tipurile de roci ale formelor de relief.
      - mai poti nota pe desen marile orase si numele principalelor râuri traversate.

      În afară de desen poți adăuga și un comentariu scris în legătură cu elementele geografice traversate de direcția dintre cele 2 localități (adică aproape toate unitățile majore de relief, toate zonele și etajele de vegetație etc).

      Ștergere
  51. Clima este starea fizica a stratului inferior al atmosferei intr-un loc anumit si la un moment dat,carcterizeaza prin specificul elementelor meteorologoce. este Adevarat sau fals?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fals. Clima este o stare MEDIE MULTIANUALĂ (adică pe mai mulți ani) a elementelor meteorologice. Nu este o stare ”la un moment dat”! (aceea este vremea)

      Ștergere
    2. De ex:

      Clima îmi spune că pe 10 ianuarie este iarnă și că temperatura ar trebui să fie în jur de -5 grade.

      Vremea îmi spune că pe 10 ianuarie anul acesta au fost - 15 grade, pe 10 ianuarie anul trecut a nins, pe 10 ianuarie acum 2 ani a fost soare, pe 10 ianuarie acum 3 ani a plouat etc.

      Ștergere
  52. Felicitari pentru site/blog !
    Permiteti preluarea de articole de pe blog-ul dvs. cu link catre articolul original?
    Incerc sa indexez informatie util-educativa intr-o maniera structurata, nebruiata de reclame pe
    http://milisoft.ro/ ...
    (site personal anti-profit... :) )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Sigur, puteți prelua cu toată încrederea un număr maxim de 20 articole!
      Mult succes cu site-ul și aveți grijă ce indexați, că de multe ori ceea ce ni se pare nouă a fi educativ poate să aibă de fapt consecințe negative!

      Ștergere
  53. Care e Campia Dunarii Inferioare,Superioare si Mijlocii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Câmpia Dunării Superioare = câmpia de pe cursul superior al Dunării, până la Bratislava (mai cunoscută ca ”Bazinul Vienei”).

      Câmpia Dunării Mijlocii = câmpia de pe cursul mijlociu al Dunării (mai cunoscută drept ”Câmpia Panonică”).

      Câmpia Dunării Inferioare = câmpia de pe cursul inferior al Dunării (mai cunoscută drept ”Câmpia Română”)

      Ștergere
  54. Sunt la profilul stiinte ale naturii,am trecut in acest an in clasa a 10-a
    Imi place mult geografia si as dori sa invat in viitor la o facultate de geografie,la o universitate 'de top',insa cu doar o ora pe saptamana nu stiu daca este o alegere foarte buna
    Stiu ca as fi putut alege stiinte sociale pentru mai multa geografie,dar nu mi ar fi placut celelalte materii specifice pentru profil
    Multumesc anticipat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu are importanță că faci o singură oră de geografie pe săptămână, poți merge la o facultate de geografie. Însă îți recomand să alegi Facultatea de Geografie doar dacă ești foarte foarte pasionat/ă, dacă vorbești sau vei învăța o limbă străină (de preferat engleza) și dacă știi sau vei învăța programare (sunt tutoriale pe internet pentru diverse limbaje de programare sau îți poți ruga profesorul de info să te ajute).
      Până la sfârșitul liceului asta să faci: să înveți geografie + engleză + programare și o să fie foarte bine pentru tine. Fără engleză și programare o să-ți fie greu cu geografia.

      Ștergere
    2. Multumesc foarte mult!

      Ștergere
    3. Cu plăcere, dacă mai ai întrebări, oricând!

      Ștergere
  55. noaptea ne orientam dupa;luna,steaua polara,soare

    RăspundețiȘtergere
  56. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  57. Salutare! Am o întrebare la o lucrare de licență privind evoluția reliefului a unui oraș este nevoie și de un teren, gen chestionar?! pentru populație. Și cum as putea intra în posesia unei copii cât mai fidele, nu contează dacă e format tipărit sau electronic a hărții lui Dimitrie Cantemir?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Este nevoie de teren, dar nu neapărat de un chestionar. Poate fi vorba si despre chestionar daca se urmăress, de pildă, impactul alunecărilor de teren asupra infrastructurii, sondarea percepției oamenilor asupra fenomenelor de risc geomorfologic etc.
      2. O variantă chiar pe wikipedia: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Tabvla_Geographica_Moldauiae_-_Descriptio_antiqui_et_hodierni_status_Moldaviae%2C_Frankfurt_und_Leipzig%2C_1771.jpg

      Ștergere
  58. Și unde as putea să găsesc un asemenea chestionar ca și model?

    RăspundețiȘtergere
  59. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  60. Salut. Care sunt cele 4 grupe de metale neferoase?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut! Cred că este vorba despre:
      - minereuri complexe (cupru, plumb, zinc);
      - minereuri auroargintifere (aur, argint, platină);
      - metale rare (wolfram, vanadiu, titan etc.);
      - bauxită (din care se obține aluminiul);

      Ștergere
  61. construiti un eseu in care sa evidentiati aspectele pozitive si negative in organizarea spatiului munucipiului bucuresti

    RăspundețiȘtergere
  62. Doi factori naturali care favorizeaza cultivarea plantelor in Podisul Dobrogei.Se refera la relief si la clima ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și la una și la alta. De ex:
      - relieful relativ neted, cu altitudini reduse (150-250 m), pe suprafețe mari.
      - fertilitate moderată și ridicată a solurilor (castanoziom, cernoziom).
      - temperaturi medii anuale favorabile culturilor (10-11 C).

      Ștergere
  63. Buna seara, domnule profesor!
    Am nevoie de o indrumare si ma gandeam ca dvs. sunteti in masura sa ma ajutati. M-am apucat de invatat pentru BAC acum, sunt un copil optimist:)), prin urmare cred ca imi ajung 2 luni.
    As vrea sa invat sistematic insa nu stiu cu ce sa incep si cu ce sa termin, astfel incat informatiile sa se aseze intr-o ordine logica. Eu am inceput cu unitatile de relief ale Romaniei si caracterisicile acestora.
    Nu stiu in ce ordine sa invat.
    Dumneavoastra ce sfat mi-ati da astfel incat sa le invat intr-o ordine optima?
    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună, Andreea! Este foarte bine că ai început cu unitățile de relief. Poți continua apoi cu clima, apele, vegetația și resursele naturale. La Europa să începi cu statele și capitalele, să le știi la perfecție. Apoi aceeași ordine ca la România: relief, țărmuri, climă, ape, vegetație, resurse. După ce termini partea de geografie fizică, treci la cea de geo umană și economică. Pentru partea de geo fizică găsești materiale ajutătoare pe blog la categoria GEO BAC (stânga-sus).

      Ștergere
    2. Multumesc frumos pentru raspuns.
      Societatea are nevoie de mai multi oameni ca dumneavoastra! :D

      Ștergere
  64. Buna ziua!Un factor de favorabilitate in dezvoltarea orasului Brasov ca important nod de comunicatii? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așezarea geografică în centrul țării, la intersecția căilor de comunicație.

      Ștergere
  65. o cauza a productiei reduse de cereale din POlonia??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. - temperaturi mai reduse, cerealele preferând regiunile central-sudice și sudice ale Europei (Franța, câmpia Padului, România, Ucraina)
      - soluri cu fertilitate slabă. Producții mai mari de cereale au fie statele cu cernoziomuri (cele mai fertile soluri) ca România, Rep. Moldova, Ucraina, Rusia), fie statele cu agricultură foarte dezvoltată (utilizarea îngrășămintelor, a echipamentelor și mașinilor agricole etc.) precum Franța, Italia etc.

      Ștergere
    2. Va multumesc frumos!!!

      Ștergere
  66. CE IMPLICAȚII POATE AVEA FORMA TERITORIULUI DE STAT, ALĂTURI DE POZIȚIA GEOGRAFICĂ, ÎN ORGANIZAREA ECONOMIEI?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Forma teritoriului poate impune restricții sau, dimpotrivă, poate avantaja economia unei țări. Așa, de pildă, statele alungite (Chile, Vietnam, Portugalia etc.) sunt obligate să-și dezvolte infrastructura de transport pe direcția respectivă pentru a reduce gradul de izolare al celor două extremități. Totodată, infrastructura dezvoltată unidirecțional poate constitui un avantaj, statele circulare (România, Franța etc.), fiind nevoite să facă investiții în rețeaua de transport pe mai multe direcții (radiar-concentrice de obicei). În general, statele alungite sunt oarecum mai prost deservite de către capitală, față de cele circulare (sau alte forme geometrizate), acestea din urmă având tendința, pentru o deservire mai bună, de a-și muta capitala cât mai central (Rusia de la Sankt Petersburg la Moscova, Turcia de la Istanbul la Ankara, Brazilia de la Rio la Brasilia etc.). De asemenea, statele fragmentate (Japonia, Filipine etc.) sunt nevoite să-și dezvolte transporturile navale și alte sisteme de legătură (poduri, porturi etc.).

      Poziția geografică influențează economia prin:
      - condițiile climatice și de mediu oferite (statele mediteraneene fiind foarte favorizate de exemplu);
      - resursele naturale (cele din zona caldă au potențial energetic solar ridicat, cele cu deschidere la ocean au potențial energetic eolian ridicat etc.);
      - relațiile de vecinătate, statele interioare fiind mai predispuse la invazii și războaie, față de cele marginale, care s-au dezvoltat mai ușor. De asemenea, vecinătatea cu state foarte dezvoltate constituie un impuls economic, prin competitivitate, schimburi comerciale, investiții reciproce etc. (statele din Europa de Vest).

      Ștergere
  67. Buna seara! Asi dori si eu o harta a tipurilor de conflicte de pe Glob.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Singura hartă de genul acesta pe care am făcut-o este aici:
      http://geografilia.blogspot.ro/2017/10/harta-probleme-geopolitice-actuale-de.html

      Ștergere
  68. Salutare! Am și eu nevoie de 5 forme de relief medii pentru fiecare formă de relief majoră: câmpie, podiș, deal ,munte. (ex.: câmpie: crovuri, ... munte: peșteră,...) Vă rog! Dacă mă puteți ajuta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. - câmpie: crovuri, găvane, padine, interfluvii (câmpuri), văi, dune, glacisuri;
      - podiș: văi obsecvente, consecvente, subsecvente, bazine torențiale, alunecări de teren, cueste, interfluvii (platouri);
      - dealuri: bazine torențiale, culmi deluroase, vesranți, glacisuri, vârfuri, pasuri;
      - munte: creste și vârfuri, versanți, depresiuni, chei, defilee, pasuri.

      Ștergere
    2. Mulțumesc foarte mult! :-)

      Ștergere
  69. Bună seara! Mă puteți ajuta cu comparația dintre 2 tări, respectiv 2 unități de relief? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi am tot pus pe blog modele de rezolvare. Caută în lista asta: http://geografilia.blogspot.com/2010/09/bac.html

      Ștergere
  70. Buna seara! as dori si eu CLIMA EUROPEI plus precipiatatii :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Găsești aici:
      http://geografilia.blogspot.com/2010/09/bac.html

      Ștergere
  71. cum are loc racirea atmosferei prin radiatie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adică răcirea atmosferei prin transferul căldurii dinspre troposferă (stratul inferior al atmosferei) spre straturile superioare și spre spațiul cosmic. Transferul căldurii se poate realiza prin conducție (de la moleculă la moleculă, mai greu în atmosferă), prin convecție (adică prin curenți, dar care încetează la o anumită altitudine în cadrul atmosferei) și prin radiație, adică prin unde electromagnetice. Transferul prin radiație este singurul care se poate realiza și în vid (sau aproape vid, adică în spațiul cosmic).
      Așadar, răcirea atmosferei prin radiație înseamnă pierderea căldurii de către atmosferă spre spațiul cosmic prin unde electromagnetice.

      Ștergere
  72. La sub 3 , trebuia sa scriem calculele pe foaia de examen? Eu am scris..dar ma tem sa nu se considere semn..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă le-ai scris e bine. Oricum subiectul cere să „Calculați”, nu să precizați doar rezultatul.

      Dacă nu le-ai fi scris era la fel de bine. În barem nu scrie că se dă vreun punct pentru calcule.

      E absurd oricum. Subiectul îți cere să calculezi, dar primești puncte doar pe rezultatul final.

      Nu se consideră semn. Stai lin.

      Ștergere
  73. Buna seara domn' profesor!
    Imi puteti da va rog un material despre Romania si Europa am nevoie de ele pentru bac la comparat ca nu prea ma descurc

    RăspundețiȘtergere
  74. Pentru comparații Relieful României, învață de aici unitățile de relief și caracteristicile lor:
    http://geografilia.blogspot.com/2016/08/unitatile-majore-de-relief-din-romania.html

    Pentru clima Europei: http://geografilia.blogspot.com/2015/11/animatii-geografie-bac-6-temperatura-si.html

    Toate materialele pt bac de pe blog:
    http://geografilia.blogspot.com/2010/09/bac.html

    RăspundețiȘtergere
  75. Si ce mi ati trimis referitor la comparatiile acelea e suficient sa acopar tot ce am nevoie la bac?

    RăspundețiȘtergere
  76. la Romania pentru comparat am si asta
    Lunca si delta -P 500mm ; Tma 11
    Campie -P 450mm ;Tma 10
    Dealuri joase -P600 ; Tma 8
    Dealuri inalte(subcarpatii) -P700mm ; Tma 6
    Munti -P peste 1000 ; Tma sub 6
    E totul corect ? O pot invata?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai aici precipitațiile și temperaturile în România:

      http://3.bp.blogspot.com/-IZ2D_5wQ6Rs/VazQYi1bARI/AAAAAAAAEFw/kZ2Fu1guayA/s1600/Variatiile%2Bneperiodice%2Bale%2Bprecipitatiilor%2Bla%2BBucuresti%2B-%2BFilaret.png

      http://1.bp.blogspot.com/-Kp75LlO5ucI/VazQM_vzsTI/AAAAAAAAEFo/Er4LTD2U5Ls/s1600/Variatia%2Btemperaturi%2Bin%2Bcursul%2Banului%2BRomania.png

      Ștergere
  77. Multumesc din suflet ,domn ' profesor!
    O zi frumoasa si felicitări pentru ceea ce faceti !

    RăspundețiȘtergere
  78. Buna ziua!
    Relief tectonic in ce unitate din Romania il gasim?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua! Toate unitățile montane au relief tectonic. De ex. multe văi sunt de tip tectono-eroziv (Culoarul Timiș-Cerna, Defileul Oltului, Cul. Rucăr-Bran etc). Poiana Ruscă e un horst. Unii versanți abrupți corespund unor planuri de falii. Depres. Col. a Transilvaniei este o unitate tectonică din moment ce prezintă un fundament carpatic scufundat. Dealurile Silvaniei prezintă măguri ca niște horsturi, deci relief tectonic. Chiar și în celelalte dealuri, podișuri și Subcarpați pot să apară falii vizibile în relief sub forma unor abrupturi locale.

      În concluzie, relieful tectonic apare în toate unitățile de deal, podiș și munte.

      Ștergere
  79. Buna ziua,domnul profesor vreau sami iau bacul la geografie cu ce sa incep

    RăspundețiȘtergere
  80. Bună ziua!
    1. Cu scris corect în limba română.
    2. Vezi ce se cere în programa la geografie aici: https://geografilia.blogspot.com/2018/12/programa-de-geografie-pentru-bacalaureat.html
    3. Continui cu hărțile principale (unitățile majore de relief în România și Europa, statele și capitalele Europei).
    4. Apoi hărțile cu celelalte elemente geografice: climă, ape, orașe etc.
    5. Exerciții pe variante de bac etc.
    Toate materialele de pe blog le găsești aici: http://geografilia.blogspot.com/2010/09/bac.html

    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  81. Buna ziua! Imi cer scuze ca va deranjez! Se apropie simularile si am nevoie de o harta clara cu raurile din Romania, din Europa ( sau macar raurile principale care strabat diferite capitale, am vazut ca tot pica), niste informatii ajutatoare pentru exercitiile E de la toate subiectele si informatii pentru exercitiul C de la subiectul 3. Va rog frumos! Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fluvii Europa: https://3.bp.blogspot.com/-63A0wBihC1M/WCyCSfsxRSI/AAAAAAAAIXw/8k1Mb7K-ntI72xWbO4JXcJyTOzZFNY2FwCLcB/s1600/5.%2BFluviile%2BEuropei.png

      Râuri România: http://geografilia.blogspot.com/2015/11/animatii-geografie-bac-12-raurile-din.html

      Pentru exercițiile E cel mai bine este să te antrenezi cu variantele de bac, cu rezolvările deja puse de mine pe blog, cu manualul.

      - la exercițiul C învață elementele geografice pentru țările care pică de pe hărți. Toate materialele ajutătoare sunt aici: http://geografilia.blogspot.com/2010/09/bac.html

      Ștergere
  82. Bună. Aveți cumva un folder cu toate hărțile pentru BAC? Am căutat mai toate articolele și sper să nu fi pierdut vreo hartă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toate hărțile sunt în categoria geo bac. Dacă ai căutat materialele aici, înseamnă că le ai pe toate: http://geografilia.blogspot.com/2010/09/bac.html

      Ștergere
  83. Explicați:
    1. suprafața redusă a terenurilor arabile în județul Covasna(83.151 ha)
    2. suprafața redusă a pădurilor în județul Călărași(22.345 ha)
    3. Ce înseamnă terenuri arabile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. În județul Covasna predomină regiunile montane, prin urmare terenurile arabile acoperă suprafețe mai reduse, cu precădere în zonele depresionare cvasiorizontale.
      2. Județul Călărași se suprapune în cea mai mare parte peste Câmpia Bărăganului, regiune de stepă având condiții climatice nefavorabile pădurilor.
      3. Terenurile arabile sunt terenurile agricole care pot fi arate și cultivate cu cereale, floarea soarelui etc. De obicei sunt terenuri deschise (întinse) în câmpie sau depresiunile netede.

      Ștergere
  84. 1. două resurse de subsol care se exploatează din Podişul Getic
    Eu mă gândeam la lignit şi hidrocarburi.
    2. două ramuri industriale care utilizează resursele de subsol precizate la punctul anterior
    Eu mă gândeam la industria extractivă şi industria chimică.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este corect?

      Ștergere
    2. La lignit e bine. Lignitul este o hidrocarbură (la fel ca petrolul și gazele naturale). Se folosește în industria energetică.

      Mai mergeau rocile de construcție folosite bineînțeles în construcții. Mai mergeau petrolul și gazele naturale folosite în industria energetică sau în cea petrochimică.

      Deci hidrocarburi = cărbuni + petrol + gaze naturale

      Ștergere
  85. 1)Prezentaţi două cauze care determină distribuţia inegală a reţelei de transport feroviar şi rutier în Europa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. - Condițiile cadrului natural (relieful, clima) pot să favorizeze amenajarea infrastructurii (câmpie) sau să o îngrăedească (munți, climat subpolar) etc.
      - Nivelul de dezvoltare favorizează amenajarea infrastructurii mai bine în statele din vestul Europei decât în cele din Europa de Est.

      Ștergere
  86. 1) Numele statului pe teritoriul căruia există calotă glaciară actuală: Alpii Scandinaviei.
    2) Numele a două lanţuri montane care prezintă gheţari montani actuali: Munţii Alpii/ Alpii Scandinaviei/ Munţii Penini.
    Sunt răspunsuri corecte?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1) Danemarca deoarece deține Groenlanda. În Islanda sunt ghețari de platou, prea mici pentru a-i considera calote. În Munții Scandinaviei sunt ghețari montani, nu calote.
      2) Peninii sunt prea scunzi.

      Ștergere
  87. Buna ziua! Am o nelamurire legata de doua lucruri:
    1) La tipurile de clima (fie ele din Europa sau etajele climatice ale Romaniei) caracteristicile le luam din clima predominanta? (pentru comparatii de exemplu) Si daca Tara/regiunea este impartita egal intre doua tipuri de clima, ce fac?
    2. La unitatile de relief din Romania, singurul lucru care deosebeste subdiviziunile unei unitati este altitudinea? Punem vorbi de acelasi mod de formare, tipul de relief si tipurile de roci pentru toate subdiviziunile unitatii? Din nou, pentru comparatia de la subiectul 2 :)
    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1) Când faci comparația poți spune:
      - tipurile de climă predominante (1-3 pentru fiecare țară). La România poți spune etajul climatic.
      - vânturile predominante. Nu trebuie să le iei dintr-un tip de climă anume, ci în funcție de așezarea geografică. De ex. vânturile de vest bat și în Spania și Portugalia unde predomină climatul subtropical, bat și în Europa de Vest (climă temperat-oceanică), bat și în Europa Centrală (climat temperat-ocntinental de tranziție).
      - valori ale temperaturii și precipitațiilor cu aproximație.
      - un factor important care influențează clima. De ex. pentru Elveția ar fi relieful, pentru Regatul Unit ar fi Curentul Cald al Atlanticului de Nord sau mai simplu vecinătatea cu oceanul, pentru Europa de Est ar fi continentalismul (întinderea mare de uscat), pentru Europa Sudică ar fi invaziile de aer tropical etc.

      2) Da, poți vorbi despre toate acestea. Altitudine, mod de formare, tipuri de roci, tipuri de relief, panta terenului, procese geomorfologice (alunecări, avalanșe, torenți etc.), direcția de orientare a culmilor. Pe planșele acestea am făcut o sinteză cu toate unitățile de relief din România: http://geografilia.blogspot.com/2016/08/unitatile-majore-de-relief-din-romania.html

      Toate articolele despre bac sunt aici: http://geografilia.blogspot.com/2010/09/bac.html

      Ștergere
  88. 1)Prezentați o cauza a faptului că Italia prezintă un flux mai mare de imigranți.
    Mă gândeam la răspunsul acesta, şi nu ştiu exact dacă este corect ceea ce am redactat sau dacă se pot puncta alte aspecte.
    R: Italia are un flux mare de imigranţi deoarece pe teritoriul acestui stat exista populaţii provenite de pe teritorii, locuind în mod periodic, datorită condiţilor de trai favorabile. După un timp aceste populaţii se întorc înapoi pe teritoriul lor natal,iar acest lucru face ca imigranţii din Italia să aibă un număr considerabil de mare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu mai mult ai evitat răspunsul. Probabil ai primi punctaj parțial pentru el.

      - Italia are un nivel economic mai dezvoltat, ceea ce atrage numeroși imigranți dinspre statele mai puțin dezvoltate (Europa de Est, Africa).
      - Unele sectoare economice sunt evitate de italieni din cauza condițiilor mai grele de muncă, fiind acoperite cu muncitori imigranți (agricultură, construcții, asistență la domiciliu etc.)
      - Așezarea geografică în sudul Europei face din Italia o poartă de intrare spre Europa a imigranților din nordul Africii. Vecinătatea cu Balcanii atrage numeroși imigranți din Albania, iar înrudirea lingvistică și culturală cu România și Rep. Moldova explică numărul mare de imigranți din aceste țări (circa 1,5 milioane).

      Ștergere
  89. 1)Precizați două regiuni viticole din România.
    Nu ştiu la ce se referă acestă cerinţă(la unitatea de relief sau la Podgorii)
    Am scris aşa:
    Podişul Moldovei(Podgoria Cotnari)şi Subcarpaţii Curburi(Podgoria Odobeşti)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bine. Fie unitatea de relief, fie numele podgoriilor, fie amândouă cum ai zis tu.

      Ștergere
  90. Prezenţai două cauze ale potenţialului agricol ridicat în Moldova

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prezentaţi*

      Ștergere
    2. - Relieful este relativ neted și jos (dealuri, podișuri, câmpii) ceea ce favorizează extinderea suprafețelor agricolee pe suprafețe mari (viță de vie, pomi fructiferi, culturi agricole).
      - Solurile sunt în general foarte fertile, cu cernoziomuri pe arii extinse.

      Ștergere
  91. Economie bazata pe agricultura

    RăspundețiȘtergere
  92. Bună ziua! Este corect dacă la comparații, în ceea ce privește altitudinea, precipitațiile, temperatura, precizez doar: „altitudine mai ridicată în grupa nordică decât în grupa sudică” sau „precipitații mai bogate în Franța decât în Ucraina”? Fără să dau valori exacte?

    RăspundețiȘtergere
  93. Prezentați două cauze care să explice diferenţele dintre cantităţile de precipitaţii medii anuale
    înregistrate în unitatea de relief marcată, pe hartă, cu litera A(Muntii Apuseni) şi în unitatea de relief marcată, pe
    hartă, cu litera H (Delta Dunarii)
    Eu am raspuns ca Delta Dunarii prezita precipitatii scazute datorita influentelor aride, decat Muntii Apuseni care prezinta influente climatice oceanice. Un alt factor ar fi diferenta de altitudine, A avand altitudini mai mari (aproximamtiv 1800m) decat H ( aprox. 100m).
    Este corect?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Influențe continentale sau, în cel mai rău caz, influențe continentale accentuate, nu aride. Delta Dunării are altitudini de 0 - 12 m, nu 100. În rest e bine.

      Ștergere
  94. Influente aride pot spune in partea de est a Romaniei (Pod Barladului, Campia Baraganului) si Dobrogea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt niște influențe continentale, într-adevăr mai uscate, dar eu nu le-aș numi chiar „aride”, chiar dacă am văzut că în unele cărți scrie de aceste „influențe de ariditate”. Ariditatea înseamnă până la urmă uscăciune extremă și deșert, iar „influențele de ariditate” eu le înțeleg ca venind dinspre deșerturi. La marginea deșerturilor am putea spune că sunt influențede ariditate, pe țărmul nordic al Africii, în Sahel (la sud de Sahara), prin Kazahstan etc.

      În deltă, Bărăgan, Dobrogea și sudul Moldovei sunt „influențe continentale accentuate”. Spune-le așa, că e mai corect!

      Ștergere
  95. 1) Explicaţi
    -prezenţa vulcanilor activi în Italia
    -prezenţa lacurilor glaciare în Finlanda

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. - Italia este așezată într-o zonă cu falii profunde în scoarță, la contactul de tip subducție între placa tectonică africană și cea eurasiatică. Fracturile scoarței favorizează ascensiunea magmei spre suprafață și erupțiile vulcanice.
      - Lacurile glaciare sunt prezente în Europa Nordică, inclusiv Finlanda, în zonele depresionare erodate de calota glaciară pleistocenă care a acoperit regiunea respectivă.

      Ștergere
  96. 1- Explică
    - prezența lagunelor și limanurilor fluvio-maritime în Pod. Dobrogei.
    - prezenţa crovurilor în Pod. Dobrogei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. - Lagunele și limanurile fluvio-maritime apar pe marginea estică a Podișului Dobrogei datorită altitudinilor joase, a amplitudinii mareice foarte reduse și a curentului circular al Mării Negre care a construit cordoane de nisip ce au barat golfurile și gurile de vărsare a unor râuri scurte în mare.
      - Crovurile sunt depresiuni pe loess, acest tip de rocă fiind specifică Pod. Dobrogei.

      Ștergere
  97. Gheţarii Continentali se găsesc în Islanda?
    În Mare Britanie există ţărmuri cu riass şi fiorduri?

    RăspundețiȘtergere
  98. 1)Care pot fi cauzele dintre un bilanţ negativ(-0.9%) şi un bilanţ pozitiv(3.2%)?
    2)Care poate fi cauza natalităţii reduse?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Întrebările nu sunt clare.

      Ștergere
    2. Adică care poate fi cauza diferenței dintre cel cele două bilanțuri

      Ștergere
    3. 1) - Nivelul de dezvoltare economică (bilanț negativ au statele mai dezvoltate economic: Japonia, statele din Europa)
      - gradul de îmbătrânire demografică (statele cu o populație îmbătrânită au un bilanț negativ, mai multe decese decât nașteri)
      - rolul femeii în societate, vârsta căsătoriei și vârsta la care dă naștere primului copil: în statele dezvoltate femeia se căsătorește mai târziu din cauza studiilor și a carierei, natalitatea fiind scăzută (combinată cu populația îmbătrânită rezultă un bilanț negativ). În același timp, în statele în curs de dezvoltare femeia are încă un rol preponderent casnic, se căsătorește devreme și naște mulți copii, rezultând un bilanț pozitiv.

      Ștergere
  99. Este bine dacă am scris că: În Grecia cantitatea de precipitații medie anuale ajunge la 500-650mm/an pe când în Portugalia cantitatea de precipitații ajunge la 800-1000mm/an.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este în regulă. În Portugalia clima este ceva mai umedă decât în Grecia.

      Ștergere
  100. buna ziua, Campia germana-polona cum se formeaza ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se formează, este deja formată. Spunem despre ea că este o câmpie fluvio-maritimă și glaciară.
      - „Fluvio” pentru că are în componența ei numeroase sedimente/aluviuni (nisip, argilă) transportate și depuse aici de râuri și fluvii (Elba, Vltava, Vistula, Oder etc.).
      - „Maritimă” pentru că partea sa nordică este formată din sedimente depuse de apele Mării Nordului și Mării Baltice.
      - „Glaciară” deoarece a fost acoperită în trecut (pleistocen) de o calotă de gheață (toată Europa Nordică a fost acoperită) care în unele locuri a erodat câmpia, rezultând depresiuni, iar în alte locuri a acumulat sedimentele sub forma unor coline, numite morene.

      Ștergere
  101. Bună ziua!Imi puteți spune,va rog,cauzele care explica diversitatea tipurilor genetice de lacuri din zona montană?Si exemple de lacuri?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diversitatea tipurilor genetice de lacuri din zona montană se explică prin complexitatea acestui peisaj și mulțimea factorilor care au dus la apariția lacurilor. Acești factori pot fi roca (Lacul Vărășoaia în depresiunile de pe calcare), altitudinea de peste 2000 m unde au acționat ghețarii din trecut (Bâlea, Bucura, Podragu, Lala - lacuri glaciare), fenomenele vulcanice din trecut care au creat conuri și cratere (Sf. Ana - lac în crater vulcanic), configurația reliefului și rețeaua hidrografică care au permis amenajarea lacurilor de acumulare (Vidraru, Izvorul Muntelui).

      Ștergere
  102. 1) Precizați un minereu folosit ca materie primă în industria siderurgică şi statul european din care se exploatează acesta.
    -Este bine Uraniul în Rusia?
    2) Explicați existența unui număr mare de hoteluri în județul Prahova(55-60 de hoteluri) comparativ cu județul Caraş Severin(23-30 de hoteluri) în condițile în care județul Caraş Severin are o suprafață dublă față de județul Prahova.
    3) Explicați diferența dinte județul Tulcea(14-20 de hoteluri) şi județul Caraş Severin(23-31 de hoteluri) deşi acestea au suprafețe aproape egale.
    4) Precizați o cauză care a determinat degradarea terenurilor în mediul temperat continental.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1) Minereu de fier
      2) Județul Prahova are turismul montan foarte dezvoltat (stațiunile de pe Valea Prahovei) ca urmare a reliefului spectaculos, a apropierii de capitala țării și a tradiției locale în domeniu. De asemenea, zonele turistice din Prahova sunt deservite de drumuri naționale intens circulate și de căi ferate.
      3) Cea mai importantă atracție turistică a județului Tulcea ca suprafață și importanță, Delta Dunării, este greu accesibilă, unitățile de cazare fiind de mici dimensiuni (case, pensiuni) și mai rar hoteluri.
      4) Alunecările de teren, seceta, torențialitatea.
      3)

      Ștergere
  103. Mă scuzați pentru deranj...cum explic cauzele prezenței tarmului dalmatin pe teritoriul Croației?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Țărmul de tip dalmatic sau țărmul cu canaluri, prezent la Marea Adriatică, se caracterizează prin numeroase insule stâncoase, alungite pe direcția liniei țărmului, între insule și continent rămânând zone înguste din mare, alungite asemenea unor canaluri. În regiunea respectivă lanțul montan (Alpii Dinarici) se desfășoară începând chiar de la țărm, insulele respective fiind de fapt foste culmi periferice ale acestora, care au fost inundate după glaciațiune când nivelul mării s-a ridicat.

      Ștergere
  104. Prezentaţi doi factori restrictivi în dezvoltarea agriculturii în regiunile montane.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. - Solul slab fertil, subțire, discontinuu;
      - Terenuri înclinate cu frecvente procese geomorfologice (surpări, prăbușiri, avalanșe, torenți, alunecări);
      - Climat montan, cu temperaturi prea joase pentru majoritatea plantelor de cultură; Sezon favorabil prea scurt;
      - Accesibilitatea dificilă. De exemplu, creșterea animalelor se pretează foarte bine în zona montană, însă terenul nu permite dezvoltarea sa intensivă, cu producție foarte mare.
      -

      Ștergere
  105. 1. Explicați scăderea utilizării cărbunilor pentru producerea energiei electrice în perioada 1990-2014.
    Eu am încercat să dau un răspuns, deşi nu am foarte multe cunoştiinte pe parte aceasta a Geografiei-
    Cărbunele a fost o importantă sursă de obţinere a energiei electrice încă de la începutul Revoluţiei Industriale. Acesastă particulă în timp a ajuns să fie epuizată, făcând o paralelă cu Europa de astăzi sunt puţine state deţinătoare de cărbune( cele mai multe resurse le deţine Rusia). Totodată apariţia altor căi de obţinere a energiei electrice(petrolul, gazele naturale, energia nucleară, hidrocentralele) a făcut ca structura producţiei de cărbune să scadă uşor şi să fie investiţi bani spre peroformarea altui tip de obţinere a energiei electrice.
    2) Explicați creșterea utilizării energiei regenerabile în perioada 1990-2014

    RăspundețiȘtergere
  106. Ai răspuns bine la 1. Ca să completez, sunt câteva chestii esențiale care explică de ce a scăzut utilizarea cărbunilor:
    - Reducerea resurselor de cărbuni (cum bine ai spus și tu, dar nu chiar până la dispariție). S-au redus încât nu mai sunt profitabile pentru exploatare, pentru menținerea minelor (cum ar fi în Dep. Petroșani la noi).
    - Sunt surse poluante, multe economii îndreptându-și atenția spre resursele regenerabile și nepoluante (eoliană, solară etc.).
    - Se transportă greu și mai scump, cu trenul, spre deosebire de petrol și gaze (prin conducte).
    - Sunt alte surse mai ieftine, după cum ai spus și tu în final.

    La 2 resursele energetice regenerabile (eoliană, solară, mareomotrică, geotermală, a valurilor, a curenților marini, hidrică) sunt mai avantajoase prin faptul că sunt, cel puțin la nivelul istoriei umane, infinite și impactul lor negativ asupra mediului este mult diminuat.

    RăspundețiȘtergere
  107. Dacă am scris la exercițiul cu alunecările de teren, ca sunt cauze de argilosoluri și la finalul prepoziției am scris in paranteza (podișul getic). Mai primesc punctaj?

    RăspundețiȘtergere
  108. Care pot fi cauzele debitelor mari ale unor râuri de-a lungul unui an?
    Eu mă gândeam la precipitații şi la afluenții pe care îi colectează respectivul râu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am publicat rezolvarea aici: http://geografilia.blogspot.com/2019/07/subiect-si-rezolvare-geografie-bac.html

      Ștergere
  109. În anii trecuți scria în barem ca se puncta formula de calcul, anul acesta nu scrie. O sa fiu depunctata dacă am scris direct răspunsul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din moment ce baremul nu precizează asta, înseamnă că nu.

      Ștergere
  110. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  111. Buna ziua! La exercițiul referitor la cauzele alunecărilor de teren, am scris ca sunt cauze de prezenta argilosolurilor, dar nu știu unde mi a fost capul și am scris in paranteza la final (podișul getic) mai primesc puncte. Menționez ca nu am gresit la niciun alt Exercițiu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Primești puncte. E vorba de argiluvisoluri sau luvisoluri, așa se numesc. Sau, mai simplu și mai corect, prezența argilei.

      Ștergere
  112. Am crezut ca faptul ca am scris in paranteza podișul getic imi va anula răspunsul

    RăspundețiȘtergere
  113. Aveti un model de profil geografic complex intre extremitatile Romaniei pe directia NV-SE?

    RăspundețiȘtergere
  114. Prezentaţi o cauză care explică:
    1- lungimea redusă a râurilor din Peninsula Scandinavă;
    2- dezvoltarea industriei siderurgice în Ucraina.
    3- o cauză care a determinat scăderea numerică a populaţiei urbane în România, după 1990.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. În peninsula Scandinavă râurile sunt scurte datorită configurației foarte articulate a acesteia, care face ca distanța din oricare punct până la cea mai apropiată mare, golf sau ocean să fie redusă.
      De asemenea, cumpăna apelor, adică Munții Scandinaviei, se desfășoară relativ central de-a lungul peninsulei. Astfel, între izvor și vărsare râurile parcurg doar câteva zeci sau sute de kilometri.
      Mai mult de atât, regiunile ceva mai extinse în suprafață din cadrul peninsulei (sudul Suediei, Finlanda), unde ar exista și distanțe mai lungi până la mare sau ocean, au un relief jos și neted, dominat de numeroase lacuri care constituie locuri de debușare a unor râuri în interiorul uscatului. Deci și aceste râuri au o lungime mai mică decât dacă s-ar fi vărsat în mare.

      2. Resurse importante de minereuri de fier și cărbuni.

      3. Închiderea marilor centre industriale (combinate, fabrici), o parte din muncitorii disponibilizați fiind nevoiți să se reorienteze spre activitățile agricole din mediul rural.

      Ștergere
  115. Prezentaţi douǎ cauze pentru a explica diferenţa de densitate a populaţiei dintre Olanda (cca. 400 loc./km2) şi Finlanda (cca. 15,5 loc./km2)
    Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  116. Precizaţi o cauză a diferenţei dintre valorile densităţii medii a populaţiei din statele Belgia(339,98 loc./km2) şi
    Irlanda(57,79 loc./km2) .

    RăspundețiȘtergere
  117. 1) o cauză a prezenţei lacurilor glaciare în Peninsula Scandinavă
    În Peninsula Scandinavia există lacuri glaciare. Acest lucru se datorează altitudinii, întrucât există munţi formaţi în orogeneza alpină, Alpii Scandinaviei, care ating altitudinea maximă de 2469m. Fapt ce a dus la apariţia gheţarilor; aceştia fiind şi puternic îmblânziţi de climatul subpolar, care a facilitat dezvoltarea gheţarilor. După reglarea temperaturilor negative, gheţarii au început să se topească, urmand să rezulte forme specifice precum: circuri glaciare, văi glaciare şi implicit lacuri galciare.
    2) o cauză a fenomenului de îmbătrânire a populaţiei Europei.
    Populaţia Europei prezintă o tendinţă de îmbătrânire a populaţiei. Acest lucru se datorează bilanţului migratoriu, întrucât imigranţii migrează în alte părţii ale lumii( ex America) în scopuri profesional sau de altă natură. Astfel, populaţia vârstnică ajunge să se înmulţească din cauza faptul că populaţa tânără migrează de pe teritoriul european. Iar acest fapt duce la aşa zisa "tendinţă de îmbătrânire", făcând totodată ca forţa de muncă european să scadă.
    ----Eu am încercat să răpund, vreau să ştiu dacă sunt corecte răspunsurile mele, Mulţumesc!----

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. orogeneza caledonică*- greşala mea

      Ștergere
    2. 1) În pleistocen Europa Nordică a fost acoperită de o calotă glaciară care a erodat relieful. După topirea calotei, în depresiunile glaciare și între morene s-au acumulat apele lacurilor glaciare. Cele mai multe sunt în Finlanda și Suedia.

      2) Îmbătrânirea demografică în Europa se datorează scăderii natalității. Născându-se puțini copii (9-11 %o), crește proporția vârstnicilor, mai ales că speranța de viață medie este foarte ridicată (78 - 83 de ani), comparativ cu alte continente.

      Ștergere
    3. La 1) este corect și ce ai spus tu cu lacurile glaciare din Munții Scandinaviei, chiar dacă sunt mai mici, mai puține și mai puțin spectaculoase decât cele din Câmpia Lacustră Finlandeză. Dar atenție la exprimare!

      Ștergere
  118. 1)Prezentaţi două argumente care să explice valorile reduse ale densităţii populaţiei în statele din Peninsula Scandinavă.
    2)Precizaţi doi factori care au determinat dezvoltarea industriei energetice în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1) - Climatul subpolar și temperat-rece reprezintă condiții inospitaliere de locuire;
      - Relieful este greu accesibil și nefavorabil dezvoltării așezărilor omenești: Munții Scandinaviei (Norvegia, Suedia) și câmpiile lacustre cu numeroase și întinse lacuri glaciare (Finlanda, Suedia).

      2) - Industrializarea timpurie (revoluția industrială a început în sec. al XVIII-lea în Regatul Unit) a constituit un impuls major inclusiv în dezvoltarea ulterioară a industriei energetice;
      - Regatul Unit a dispus și dispune de resurse energetice importante (cărbuni inițial; petrol și gaze naturale exploatate ulterior din Marea Nordului);

      Ștergere
  119. O asemănare din punct de vedere al reliefului între Podişul Dobrogei şi Subcarpaţii Curburii.
    Eu am scris: Atât în Subcarpaţii Curburii cât şi în Podişul Dobrogei există un singur tip de roci, cele sedimentare(gresii, argile, marne,nisip, pietriş). Este bine??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este. În Podișul Dobrogei există și roci vulcanice (granit în nord) și metamorfice (șisturi verzi în Pod. Casimcei).

      Asemănări:
      - În ambele unități apar forme de relief rezultate prin șiroire (torenți, ravene);
      - În ambele unități apare bine reprezentat relieful fluviatil (văi, depresiuni); Asta e valabilă pentru aproape toate unitățile din România;
      - În ambele unități pot fi identificate fenomene carstice, adică forme de relief pe calcar, mai bine reprezentat în Pod Dobrogei (Cheile Dobrogei) și izolat în Subcarpații de Curbură (Culmea Istrița).

      Sau după cum ai spus tu, ca să fie corect:
      - Rocile sedimentare apar în ambele unități de relief; Dar să nu spui că sunt alcătuite „numai din roci sedimentare” că atunci e greșeală, așa cum ți-am explicat la început.

      Ștergere
  120. Precizaţi doi factori care determină mobilitatea teritorială a populaţiei
    --Poate fi considerat şi relieful un factor?

    RăspundețiȘtergere
  121. Doi factori naturali care influenţează un debit al unui râu?
    Am scris omul(prin intervenţia sa antropică). Şi am o idee despre anotimpuri(topirea gheţii primăvara). Adică anotimpul poate fi considerat un factor natural?

    RăspundețiȘtergere