Poate sunt cam sadic, dar chiar mi se par simpatici plângăcioșii. Nu văităreții din nimic la orișice ocazie, că lecția e prea grea, că testul e prea lung, că setea îi doboară..., ci aceia care efectiv plâng din pricina notelor. Varsă lacrimi, valide sau de crocodil, pentru „copilăria distrusă” și pentru viitorul compromis, stârnind uneori valuri de compasiune în jur: „Profu’ e terorist! Chinuie elevii.”
Pe plângăcioși îi vezi la clasele a V-a sau a VI-a, când notele și competiția îi motivează în mod exagerat, iar șocul propriilor calcule împotmolite îi scoate din reverie. Apoi sunt plângăcioși pe la clasa a IX-a, panicați în fața impactului dur cu profesorii nemiloși la primele ascultări. Îi deznădăjduiesc scenariile sumbre care li se deschid înainte: ani de chin și adolescență distrusă.
Îi lași să se descarce, îi mai încurajezi dacă e nevoie. Sunt simpatici deoarece se lămuresc singuri, după o vreme, că profesorul nu este chiar infernal...
Mi-am amintit de o fată de clasa a VI-a, care a plâns de mama focului când luase la test un 8 aducător de molime și dezastre. I-am explicat foarte frumos că până la sfârșitul semestrului avea timp să primească suficiente note de 10, încât să repare situația, ceea ce s-a și întâmplat.
Un an mai târziu, la Geografia Continentelor, din proprie inițiativă, deci fără a fi temă sau proiect obligatoriu, a desenat această hartă, pe care mi-a dăruit-o ca amintire. De câte ori elevii iau astfel de inițiative suplimentare, în afara temelor!? Poate doar dacă sunt foști plângăcioși vindecați...
de Ionuț Tudose
6.08.2021
P.S. Pentru celelalte povestiri de la catedră, accesați CATEGORIA ȘCOALĂ.
P.S.2 Harta a mai fost publicată pe blog.
___
2 comentarii:
Inteleg complet acest exemplu.
Pentru mine, simt o presiune imensa de a-mi mentine statusul de 'elev perfect'. Ceea ce este si mai comic, desi luasem media generala pe 17 subiecte, la absolut toate, nota 10, nu am primit nici un ban in plus fata de elevii cu 8.50. De aceea, m-am decis sa ma calmez si sa iau note bune in examenul de bacalaureat, astfel incat sa nu ma consum pentru nimic.
Cea de-a doua este o atitudine mai sănătoasă, chiar dacă e ciudat că pentru media 10 bursa este aceeași ca pentru media 8.50. Ar putea fi o greșeală sau o neînțelegere.
Trimiteți un comentariu