Așezată în sudul marilor înălțimi, Armenia este singura țară caucaziană 100% asiatică - cel puțin teritorial, întrucât din punct de vedere cultural apare la întrepătrunderea influențelor europene cu cele orientale. Nu este o națiune arabă, ci o ramură distnctă și foarte veche indo-europeană, adăpostind un bogat patrimoniu cultural-religios și natural. Să urmărim zece curiozități despre această țară fascinantă!
1. Aria de etnogeneză este mai extinsă decât configurația actuală a statului și ea se suprapune parțial peste popoarele vecine. Oricum, Armenia istorică acoperea regiuni din estul Turciei actuale și vestul Azerbaijanului, ceea ce s-ar reflecta astăzi în eterogenitatea etnică a spațiului, cu efecte nefaste asupra bunei conviețuiri între armeni, turci și azeri.
Fig.1. Armenia în antichitate, cu Muntele Ararat în centrul țării
Fig.2. Armenia astăzi
Frontiera armeano-azeră este una dintre cele mai ciudate din lume. Armenia are trei mici enclave azere și o exclavă în Azerbaijan. De asemenea, teritoriul armean separă exclava Nahicevan de restul Azerbaijanului, iar între ele există principala sursă de tensiune: regiunea cu statut special Nagorno-Karabakh, locuită predominant de armeni, controlată mai mulți ani de aceștia, dar reocupată (jumătatea sa sudică) în 2020 de Azerbaijan, cu sprijinul Turciei prietene și înrudite cultural. Un război de 45 de zile, foarte sângeros pentru militari și civili, soldat cu victoria azerilor, datorită echipamentului modern controlat de la distanță (în special drone de atac).
Pentru a nu permite sporirea influenței geopolitice a Turciei în regiune, Rusia a intervenit cu trupe, justificate ca fiind de menținere a păcii, în realitate de control a regiunii. În fața unei potențiale escaladări, conflictul a înghețat vremelnic printr-o înțelegere, nici măcar armistițiu. Localnicii și-au părăsit locuințele, unii dându-le foc pentru a nu cădea nimic în mâna azerilor. Bisericile au fost golite de icoane, cruci, clopote și fresce. Nagorno-Karabakh rămâne un butoi de pulbere care, cel mai probabil, va reexploda curând.
Fig.3. Efectele războiului în Nagorno-Karabakh (Sursa)
2. După cum spuneam mai sus, în unele perioade armenii aveau forme statale independente, mai întinse decât astăzi, iar în altele erau înglobați în diverse imperii. Au trecut pe aici: asirienii, perșii, macedonenii, romanii, arabii, mongolii, turcii, rușii (U.R.S.S.). Culorile naționale sunt adaptări moderne ale drapelului Regatului Armean de Cilicia (S Turciei de azi, la Marea Mediterană) de acum aproape 7 secole. Deci ele înglobează o parte din istoria națională. Roșul este martiriul creștin și sângele strămoșilor din timpul genocidului armean, despre care vom povesti mai jos, dar și independența sau libertatea. Albastrul cerului senin și liniștit simbolizează năzuința poporului de a trăi în pace, iar portocaliul semnifică talantul creativității și stăruința în muncă.
Fig.4. Drapelul național
După Primul Război Mondial, a existat o interesantă propunere de drapel-curcubeu pentru țara care tocmai își reobținuse independența. Evident, în amintirea curcubeului dat de Dumnezeu la săvârșirea marelui potop, când Arca lui Noe a poposit pe muntele Ararat.
Fig.5. Drapelul național propus în 1919, dar neadoptat
3. Muntele Ararat este un simbol național, așezat în centrul vechii Armenii. Îl vedem și pe stema țării, chiar dacă în prezent este în afara granițelor, mai exact în Turcia. Multe expediții de cercetare s-au organizat în speranța găsirii urmelor arcei pierdute, dar fără rezultate concrete. De altfel, creștinismul este definitoriu pentru istoria și cultura națională.
Fig.6. Situl Durupinar, așezat la 29 km de vârful Ararat, este frecvent asociat cu urmele arcei lui Noe. Stâncile sunt totuși formațiuni geologice naturale, rezultate prin eroziunea unei structuri cutate de tip anticlinal (Sursa)
În 301 Armenia a devenit primul stat care a adoptat creștinismul ca religie oficială. Biserica Apostolică Armeană este o biserică vechi-orientală și nu se află în comuniune cu bisericile ortodoxe est-europene, din pricina diferențelor dogmatice privind natura divino-umană a Mântuitorului Iisus Hristos. Nu a participat la sinoadele ecumenice de după Calcedon, de aceea mai este numită și „necalcedoniană”. Unii teologi spun totuși că diferențele nu sunt atât de mari, ci apar mai degrabă interpretări lingvistice diferite. Oricum, este destul de apropiată ca rânduială și credință de bisericile ortodoxe.
Țara are mănăstiri vechi și cruci de piatră deosebite, creând împreună cu peisajul pitoresc o atmosferă arhaică, numai bună de vizitat. Se pot vizita mănăstirile Astvatsatsin (sec. XIII), Mănăstirea din Geghard/Gherart, Khor Virap, Haghpat, Sanahin, Catedrala şi bisericile din Etchmiadsin (303 – cea mai veche catedrală din lume) şi situl arheologic din Zvartnots.
Fig.7. Mănăstirea Astvatsain (Sursa)
Fig.8. Mănăstirea Geghard (Sursa)
Fig.9. Mănăstirea Khor Virap la granița cu Turcia și Muntele Ararat pe fundal (Sursa)
Fig.10. Mănăstirea Haghpat (Sursa)
Fig.11. Catedrala Odzun (Sursa)
Fig.12. Mănăstirea Sanahin (Sursa)
Fig.13. Catedrala Etchmiadzin, cea mai veche din lume (Sursa)
Din perioada precreștină s-a păstrat bine un templu păgân, vechi de circa 2000 de ani, închinat zeității Mithra. Religia precreștină predominantă era zoroastrianismul.
Fig.14. Templul Garni, vechi de circa 2000 de ani (Sursa)
Fig.15. Moscheea Albastră din capitala Erevan este singurul lăcaș de cult musulman (Sursa).
4. Relieful este dominat de Pod. Armeniei și Munții Caucazul Mic, făcând parte din lanțul alpino-carpato-himalayan. Regiunea se găsește la contactul plăcilor tectonice iraniană, anatoliană și est-europeană, așa încât activitatea internă generează seismicitate, uneori intensă. Apar și masive vulcanice inactive, depresiuni tectono-erozive sau izvoare minerale. Cel mai înalt vârf este Aragats (4090m), un vulcan inactiv, circular și acoperit cu zăpadă.
Fig.16. Harta fizico-geografică simplificată
Clima este temperat-continentală. În unele regiuni adăpostite capătă aspect semi-arid, iar în munți are nuanță rece. În concordanță cu aceste condiții, s-au dezvoltat stepa, tufărișurile și pădurile montane, pajiștile și tundra alpină. Animalele mai rare sunt: muflonul, irbisul, ghepardul, lynxul, pisica sălbatică și ursul sirian.
În centrul țării are o suprafață destul de mare lacul Sevan, de origine tectonică, iar râul cel mai lung este Aras, pe care s-a stabilit și granița cu Turcia.
Fig.17. Lacul Sevan (Sursa)
Fig.18. Muflonul armean (Sursa)
Fig.19. Irbiși
Fig.20. Lynxul (Sursa)
5. Țara are relații diplomatice cu aproape toate statele, mai puțin Turcia și Azerbaijan. Cu Rusia are o colaborare militară, dar are deschidere și spre U.E. și NATO. De asemenea, a stabilit acorduri economice cu vecinul de la sud, Iran.
Tensiunile cu Turcia datează din perioada destrămării Imperiului Otoman. Astfel, între 1915-1923 armenii din estul Anatoliei au fost deportați de către turci în Siria, circa 1,5 mil. pierzându-și viața prin foamete, execuții și torturi. Armenia și multe alte state clasifică acele evenimente drept genocid și epurare etnică.
Fig.21. Demnitari și femei în jurul osemintelor unor victime ale genocidului armean (Sursa)
Turcii nu recunosc genocidul armean prin faptul că terminologia nici nu exista la momentul respectiv. În plus, diminuează statisticile victimelor și argumentează că nu doar armenii au suferit atunci, ci și celelalte etnii din imperiu, inclusiv turcii. Conform variantei turcești, armenii și alte etnii au fost relocați din Anatolia de est pentru a fi protejați de atacurile gherilelor naționaliste armene, care luptau pentru independență. O variantă susținută doar de Turcia și Azerbaijan.
Fig.22. Memorialul Genocidului Armean (Sursa)
6. Din pricina discriminărilor din fostul imperiu, a genocidului, dar și din proprie inițiativă, fiind buni comercianți, mulți armeni au luat calea exilului și au ajuns în toate colțurile lumii. Astfel, în Armenia de azi locuiesc mai puțini oameni (circa 3 mil.) decât în diaspora (circa 8 mil.). Comunități importante se găsesc în Rusia, SUA, Ucraina, Franța, Turcia, Iran, Georgia, Australia, Canada, Argentina ș.a. Un sector al Ierusalimului Vechi îl constituie Cartierul Armenesc. În România comunități compacte sunt în Gherla (Armenopolis), București (str. Armenească – B-dul. Carol I) și multe alte orașe.
Fig.23. Armeni din România întorși de la Jocurile Panarmene (Sursa)
7. Armeana, limba oficială, este o ramură desprinsă timpuriu din indo-europeană, deci este distinctă pe harta lingvistică a lumii. Folosește alfabet propriu, existând chiar un monument al literelor foarte frumos. Majoritatea oamenilor vorbesc și rusa, dată fiind istoria recentă sovietică, însă preferă engleza tot mai mulți.
Fig.24. Monumentul Alfabetului și Literelor (Sursa)
8. Mai multe invenții sunt atribuite unor armeni: televiziunea color (Hovhannes Adamyan), tehnica antifraudă de pictură a bancnotelor (Christopher Ter – Serobyan), paiele din plastic (Artashes Haykanyan), uscătorul de păr (Gabriel Ghazanchian), iaurtul (Rose and Sarkis Kolombosyan), ATM-ul (Luther George Simidzhyan) ș.a.
Fig.25. Hovhannes Adamyan, autor a peste 20 de invenții (Sursa)
9. Economia zdruncinată de căderea URSS s-a redresat în ultimii ani prin invesiții și fonduri străine. Sectoarele economice sunt diversificate, agricultura joacă un rol încă important (cereale, viță de vie, livezi, pășuni, terenuri irigate, legume, tutun). Alte domenii: mineritul, industria energetică, chimică, textilă, a utilajelor etc. Rusia și Bulgaria sunt principalii parteneri comerciali. Cu IDU de 0.766, Armenia este în grupul țărilor mediu dezvoltate. În ciuda problemelor prin care a trecut, țara este totuși foarte sigură pentru turiști, iar localnicii sunt primitori.
Pe lângă patrimoniul material și natural, turismul valorifică și obiceiurile, tradițiile ori gastronomia locală. Simboluri sunt și cusăturile, carpetele sau covoarele. Muzica și dansurile sunt originale, cu instrumente tradiționale specifice (duduk), în diverse stiluri (creștine, populare, pop etc.) Djivan Gasparian, Sirusho şi Charles Aznavour sunt printre cei mai cunoscuți artiști.
Alte obiective turistice, în afară de mănăstiri, sunt: cel mai lung transport pe cablu din lume, Cascadele (scările) din Erevan, piețele cu fructe și mâncăruri tradiționale, Levon’s Amazing Underground World, Lacul Sevan, Muntele Aragats, Cetatea Dvin (fostă capitală a Armeniei medievale).
Fig.26. Stațiunea Tatev cu celebrul său transport pe cablu (Sursa)
Fig.27. „Cascadele” din Erevan oferă o priveliște excepțională asupra orașului și împrejurimilor, până la Ararat (Sursa)
Fig.28. Minunata Lume Subterană a lui Levon/ Levon’s Amazing Underground World reprezintă un complex de catacombe săpate de un singur om timp de mai bine de 20 de ani (Sursa)
Bucătăria constă în mai multe preparate tradiționale, cum sunt Matnakash, Bagharch, Choereg (cozonac), Zhingyalov hats (lipii umplute cu verdețuri), Sugiuc, Khash, Kalagyosh, Eetch (salată), Byoreks. Apoi băuturile populare: cafeaua, kefirul, tahn, Tarkhun soda, berea, brandy, coniac, oghi, vinul (multe soiuri).
Fig.29. Preparate armenești (Sursa)
Fig.30. Zhingyalov hats (Sursa)
10. Cele mai populare sporturi sunt luptele, halterele, judo, fotbalul, şahul şi boxul. Skiul și alpinismul se practică și ele datorită munților, iar windsurfingul pe lacul Sevan. Armenia este țara cu cei mai mulți mari-maeștri de șah, raportați la populația totală. Celebri sunt Tigran Petrosian și Levon Aronian. Acest sport este de câțiva ani obligatoriu în școli, nu neapărat pentru performanță, ci pentru clădirea caracterelor copiilor.
Fig.31. Levon Aronian (stânga) este în prezent numărul 5 mondial. În dreapta sa, numărul 1 mondial, Magnus Carlsen. O partidă câștigată de armean (Sursa)
Dacă vă place această serie despre statele lumii, nu ezitați să lăsați un comentariu sub articole și să le distribuiți prietenilor, elevilor sau pasionaților de geografie. Pentru mine contează foarte mult să primesc feed-back din partea cititorilor. Fiecare articol, chiar dacă apare sub forma unei sinteze, presupune foarte multă documentare, în timpul căreia eu însumi învăț o mulțime de lucruri noi despre țara în cauză. Per ansamblu, încerc să ofer cititorilor doar esențialul și aspectele cele mai captivante. Să descoperim, deci, împreună minunile lumii în care trăim! Click aici pentru a găsi toate episoadele despre Statele Lumii.
Bibliografie
de Ionuț Tudose
29.04.2021
10 comentarii:
Mi-a plăcut articolul, l-am citit cu plăcere. Aștept cu nerăbdare și alte articole interesante din această serie.
Mulțumesc frumos! Mă bucur că v-a plăcut!
Deosebit articolul! L-am lecurat cu mare interes! Sărbători Pascale cu liniște!
Mulțumesc! Aceleași gânduri bune!
Doar ce am descoperit site-ul dvs și mi-a făcut mare placere sa citesc articolul. Țineți-o tot asa ca faceti bine ce faceți! Succes și la cât mai multe articole!
Vă mulțumesc! Vă mai aștept.
Un articol interesant, cu detalii neștiute. Avem nevoie în continuare de astfel de articole.
Mulțumesc pentru aprecieri!
Aveti un site de calitate. De ce nu va faceti un canal de youtube?
Mulțumesc! Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o DONAȚIE
Trimiteți un comentariu