Se află în Asia Centrală. Are o caracteristică foarte rar întâlnită, fiind de o spectaculozitate aparte.
Fig.1. Poziţia lacului Alakol în Asia Centrală. (click pt. a mări)
Fig.2. Lacul Alakol în centrul imaginii, cel mai extins.
Lacul Alakol (vezi fig.2) împreună cu lacul Aibihu (în SE) şi lacul Sasyqkol (NV) sunt amplasate pe un aliniament în culoarul tectonic ce face legătura între dep. Dsungariei din China (SE) şi câmpiile Kazakhstanului (NV). Culoarul străpunge munţii desprinşi din Tian-Şan şi Altai. Se pare că circulaţia maselor de aer are loc dinspre Dsungaria spre Kazakhstan, canalizate fiind prin culoarul îngust.Efectul îngustării este accelerarea deplasării maselor de aer până la 190 km/h.
Vânturile extrem de puternice din regiune, adevărate uragane, generează valuri uriaşe, care erodează ţărmul nordic al lacului Alakol. În consecinţă, acesta se deplasează cu câţiva kilometri anual, fiind “Cel mai migrator lac de pe Pământ” (după Cătălina Şerban şi co, 2006).
Fig.3. Aspect al ţărmului nordic, lacul Alakol. Se observă suprafeţe inundate extinse în spatele liniei ţărmului, indicând tendinţa de migrare a lacului.
Fig.4. Alakol – detaliu ţărmul nordic. Drumuri inundate, efect al migraţiei lacului.
Eroziunea ţărmului în Nord ar fi dus doar la o alungire a cuvetei lacustre, ci nu la o migrare completă, dacă la capătul celălalt al lacului (S) nu ar fi avut loc colmatarea intensă a cuvetei. Din munţi coboară numeroase organisme fluvio-torenţiale ce depun sedimentele sub forma unor conuri de dejecţie (agestre) foarte voluminoase. Acestea colmatează treptat partea terminală a lacului. Să urmărim câteva imagini:
Fig.5. Un torent a depus un uriaş con de dejecţie ce sugrumă coada lacului. În prezent, torentul ocoleşte pe la Sud vechiul con, depunând sub forma unuia mai mic. Mărind imaginea, se pot observa numeroase alte agestre pe ambele laturi ale culoarului. Ochiul de apă din Sud ne sugerează vechea poziţie a Alakolului când erau alipite.
Ne întrebăm dacă Alakolul avea în trecut o poziţie chiar mult mai la Sud de acest ochi de apă. Să fi fost oare alipit cu lacul Aibihu, situat la zeci de km în Sud, în dep. Dsungaria? Mai ales că întreg culoarul, între Alakol şi Aibihu, este puternic sedimentat de conurile de dejecţie ce ar acoperi fostele poziţii ale lacului. Pentru a observa conurile de dejecţie din culoar, navigaţi în figura de mai jos, folosindu-vă de butoanele din stânga-sus!
Fig.6. În Nord Alakol, în Sud Aibihu.
Bibliografie
Şerban, Cătălina şi co, 2006, Curiozităţi despre Terra, Ed. Nomina, Piteşti
http://www.maps.google.com
___
Autor: Tudose Ionut
Data: 24.12.2010
10 comentarii:
Am auzit de lacuri adnaci, largi si de tot felul, dar de lac migrator nu am mai auzit. Foarte fain materialul. MS.
:))
Da, foarte interesant!
Va invit si pe travel forum Rainbow!
http://rainbow.theforum.name/index.php
Puteti posta articole si acolo, conteaza in google!
In fine!
Eu va urez un Craciun fericit si toate cele bune!
Daliana
Da, foarte fain :)
Inteleg nevoia de precizie, etc, insa ar fi o idee buna ca, pe langa google maps sa pui si unele foto mai artistice ale lacului :) - uite, eu acum merg sa le caut prin alte parti ;)
Nu poate decat sa ma incante ca ti-am trezit interesul si ca pleci in aventura de cautare:D Doar asa vei putea trece prin filtrul gandirii. Daca as da totul de-a gata, cititorul ar ramane inert ca in fata unui televizor.
Ok, inteleg :) In orice caz, faine materiale aveti aici ;)
Multumim! :D
Alakol e un lac sarat.
in ultimele trei decenii s-a deplasat cu cativa km, nu in fiecare an....pe unde-ar fii acum lacul daca deplasarea lui ar fii de ordinul km pe an?!
Acolo unde este...
fOARTE INTERESANT MATERIALUL, NU AM STIUT CA EXISTA ASA CEVA.
Trimiteți un comentariu