În urmă cu doi ani scriam un articol despre metodele de învățare. Fiind însă foarte stufos, am decis acum să îl simplific mult, să-l actualizez, pentru a-l face mai accesibil elevilor și studenților.
Pentru a-ți putea explica ce metode să folosești, completează mai întâi testul de mai jos al tipurilor de inteligență.
Citește enunțul, gândește-te câteva momente, iar apoi urmărește variantele. Pentru un rezultat corect, bifează pentru fiecare întrebare cel puțin un DA și cel mult trei de DA!
Notează punctajul care îți apare la final. În funcție de el, îți voi explica apoi modalitățile de învățare care ți se potrivesc cel mai bine. CLICK AICI pentru completare.
După completare, ți-a apărut la final un punctaj, de genul acesta:
Pe tine te interesează primul număr. Iată ce reprezintă acesta:
Prima cifră semnifică inteligența verbal-lingvistică, a doua cifră inteligența logico-matematică etc. Așadar, cu cât cifra este mai mare, cu atât tipul respectiv de inteligență este mai bine reprezentat în cazul tău.
1. Inteligența verbal-lingvistică
Punctul tău forte sunt cuvintele. Înțelegi cu ușurință mesajul unui text sau discurs. Nu întâmpini probleme în a-ți exprima trăirile și gândurile. Ai o aplecare spre lectură și comunicare. Înveți foarte bine cu ajutorul limbajului.
Tehnici de învățare:
Citește de mai multe ori (familiarizare, înțelegere, reținere și fixarea noilor cunoștințe)! Pentru fete: consultă mai multe surse simultan! Pentru băieți: concentrează-te pe o singură sursă!
Alternează învățarea cu pauze de relaxare, odihnă în pat și meditare! Gândește-te la cele citite! Leagă-le de ceea ce știai deja! Pune-ți întrebări: „De ce se întâmplă așa, ci nu altfel?”, „Ce efecte are cutare fenomen?” Gândește-te la eventualele răspunsuri, caută semnificații, explică-ți singur lucrurile!
Fă-ți o schiță, un rezumat cu ideile principale! Reformulează, folosește sinonime!
După ce începi să înțelegi, încearcă să explici sau să-ți imaginezi că ai explica unei persoane cele învățate.
Structurează-ți noile cunoștințe sub forma unei povești captivante. Adaugă-i un fir narativ! Învață mult teoretic, prin concepte și idei!
2. Inteligența logico-matematică
Punctul tău forte este ordinea. Ești atras de numere, calcule sau experimente. Încerci să explici realitatea deductiv, metodic, căutând cauze și efecte. Îți place să fii organizat. Înveți foarte bine logic.
Tehnici de învățare:
Când citești, urmărește firul logic al textului, fluența și organizarea lui! Alternează învățarea cu pauze de relaxare, odihnă în pat și meditare. Gândește-te la cele citite! Leagă-le de ceea ce știai deja! Pune-ți întrebări: „De ce se întâmplă așa, ci nu altfel?”, „Ce efecte are cutare fenomen?” Gândește-te la eventualele răspunsuri, caută semnificații, explică-ți singur lucrurile!
Notează conceptele sub formă de scheme logice, cu săgeți, cercuri, liniuțe etc!
Aranjează-ți în minte conceptele foarte ordonat și apelează la trucuri pentru a le memora!
Reține scheme și concepte generale pe care să le poți dezvolta singur când ai nevoie! Grupează cele învățate în perechi: nazismul/comunismul, celula animală/celula vegetală, clasicismul/romantismul, relieful/clima etc.
După ce începi să înțelegi, încearcă să explici sau să-ți imaginezi că ai explica unei persoane cele învățate.
Rezolvă, exersează, soluționează probleme! Antrenează-te, depune efort! Creează mental chiar tu exerciții și probleme legate de cele parcurse și apoi rezolvă-le!
Folosește softuri și jocuri educaționale! Fă experimente și descoperiri de unul singur! Învață practic!
3. Inteligența interpersonală
Punctul tău forte este relația cu ceilalți. Le simți cu ușurință gândurile și sentimentele, nu prea poți fi dus de nas. Empatizezi ușor, deci poți fi un bun prieten. Înveți foarte bine împreună cu un prieten.
Tehnici de învățare:
Întâlnește-te cu un coleg și citiți împreună! Explicați-vă reciproc, ajutați-vă, ascultați-vă! Trebuie să găsiți metodele care să vă placă amândurora. Dacă nu ai pe nimeni mai aproape, puteți vorbi la telefon sau pe net. Interactivitatea poate fi foarte productivă în cazul tău.
Alternează învățarea cu pauze de relaxare, odihnă în pat și meditare. Gândește-te la cele citite! Leagă-le de ceea ce știai deja! Pune-ți întrebări: „De ce se întâmplă așa, ci nu altfel?”, „Ce efecte are cutare fenomen?” Gândește-te la eventualele răspunsuri, caută semnificații, explică-ți lucrurile! Discută cu un prieten pe aceste teme!
Notează-ți ideile ca și cum ai explica unei persoane!
Urmărește cele învățate din perspectiva oamenilor! Înveți despre Al Doilea Război Mondial, insistă pe caracterul personajelor implicate (Churchill, Stalin, Hitler), pe motivațiile care stau în spatele acțiunilor lor, pe emoțiile și slăbiciunile lor etc.
După ce începi să înțelegi, încearcă să explici sau să-ți imaginezi că ai explica unei persoane cele învățate. Învață empatic și emoțional, prin raportare la oameni tot timpul!
4. Inteligența vizual-spațială
Punctul tău forte sunt formele. Percepi foarte ușor culorile și organizarea în spațiu a lucrurilor. Înțelegi perfect desfășurarea în teren a unor fenomene sau situații. Vezi detalii pe care alții nu le văd. Îți place să desenezi, să sculptezi sau să modelezi. Înveți foarte bine cu ajutorul culorilor și formelor.
Tehnici de învățare:
Imaginează-ți cele citite prin forme, imagini, diagrame, desene!
Subliniază pe text! Fetelor le recomand culorile, iar băieților creionul. Puteți folosi două tipuri de sublinieri, după importanța ideilor (nuanțe diferite, îngroșări, încercuiri etc.) Nu exagerați, mai ales dacă textul are deja propriile îngroșări și sublinieri!
Consultă multe surse ilustrative, imagini, planșe, desene, hărți, filme documentare! Pentru fete: schimbă mai des sursele! Pentru băieți: concentrează-te pe o sursă principală!
Alternează învățarea cu pauze de relaxare, odihnă în pat și meditare. Gândește-te la cele citite! Leagă-le de ceea ce știai deja! Pune-ți întrebări: „De ce se întâmplă așa, ci nu altfel?”, „Ce efecte are cutare fenomen?” Gândește-te la eventualele răspunsuri, caută semnificații, explică-ți lucrurile!
Notează-ți ideile, adăugând desene, culori și forme!
Rezolvă, exersează, soluționează probleme! Antrenează-te, depune efort! Creează mental chiar tu exerciții și probleme legate de cele parcurse și apoi rezolvă-le! Folosește softuri și jocuri educaționale! Fă experimente și descoperiri de unul singur! Învață prin imagini!
După ce începi să înțelegi, încearcă să explici sau să-ți imaginezi că ai explica unei persoane cele învățate, prin aceleași metode ilustrative!
5. Inteligența auditivă și kinestezică
Punctul tău forte sunt sunetul și mișcarea. Identifici cu ușurință ritmul, iar muzica te inspiră. Ai o bună percepție a derulării evenimentelor. Înveți foarte bine ascultând și mișcându-te.
Tehnici de învățare:
Citește de mai multe ori cu voce tare! Schimbă-ți des poziția în timpul lecturii și nu te speria dacă bâțâi din picior! Chiar și acest mic detaliu te ajută, fără să realizezi.
Consultă mai multe surse simultan și schimbă-le de fiecare dată când simți nevoia (caiet, manual, atlas, site-uri etc.)!
Alternează învățarea cu pauze de relaxare, odihnă și meditare. Gândește-te la cele citite în timpul unei plimbări scurte prin cameră sau pe afară! Leagă-le de ceea ce știai deja! Pune-ți întrebări: „De ce se întâmplă așa, ci nu altfel?”, „Ce efecte are cutare fenomen?” Gândește-te la eventualele răspunsuri, caută semnificații, explică-ți lucrurile!
Imaginează-ți cele învățate prin sunet și mișcare: desfășurarea trupelor, sunetele războiului, discursurile conducătorilor, poeziile recitate de poeți etc.
După ce începi să înțelegi, încearcă să explici sau să-ți imaginezi că ai explica unei persoane cele învățate, rostind cu voce tare! Dar ai grijă să nu te vadă cineva că „vorbești cu pereții”! :))
Înregistrează cursul sau pe tine citind lecția clar și cu intonație, apoi ascultă-te! Dacă nu-ți place propria voce, roagă pe cineva să te ajute. Poți pune chiar și o muzică pe fundal, cu volumul redus.
Rezolvă, exersează, soluționează probleme! Antrenează-te, depune efort! Creează mental chiar tu exerciții și probleme legate de cele parcurse și apoi rezolvă-le! Folosește softuri, jocuri educaționale și documentare! Fă experimente și descoperiri de unul singur! Învață prin mișcare!
Spor la învățat! Sper că te-am ajutat.
___
de Ionuț Tudose
31.01.2021
13 comentarii:
Eu am punctajul 87777
Ai dat multe DA-uri. Înseamnă că ți se potrivesc metodele de învățare de la toate cele 5 tipuri de inteligență în mod aproximativ egal. Citește sfaturile de la 1-5 și vezi ce metode îți plac mai mult.
Buna ziua! Sunt studenta la Facultatea de Geografie, iar visul meu este sa ajung profesoara, intrucat urmez modulul psihopedagogic. Din pacate se tot aude ca geografia va disparea din programa scolara sau ca va fi inlocuita cu o noua materie numita Stiinta.. este adevarat? Ca studenta la Facultatea de Geografie, am observat ca multi spun faptul ca nu avem multe oportunitati cu aceasta facultate. A-ti putea sa vorbiti intr-un articol despre oportunitatile pe care le ofera facultatea de geografie, pe langa cea de profesor?
Bună ziua! Geografia nu se va scoate. Mâine public un articol pe tema aceasta.
Legat de oportunități, îți pot spune unde s-au angajat cei din generația mea, din ce știu:
*probabil vreo 70% în alte domenii, deci au făcut facultatea degeaba;
*probabil vreo 30% în domeniu, astfel:
- învățământ;
- agenții de turism;
- ghizi (pentru care nici nu ai nevoie de facultate), muzeografi;
- firme de cartografie, GIS sau cadastru;
- meteorologi, ANM/INMH, hidrologi;
- audit de mediu;
- pe la ariile protejate;
- cercetare;
Dar cred că am dat cam mare procentajul de 30 %...
eu am punctajul de 33598
Ai inteligența vizual-spațială și auditiv-kinestezică. Citește la 4) și 5). Cei cu inteligența vizual-spațială învață foarte ușor la geografie :D
Eu am scorul de 74562. Felicitari pentru chestionar, foarte interesant! Felicitari si pentru site-ul acesta!
Mulțumesc frumos! Inteligența verbal-lingvistică, vizual-spațială și interpersonală.
eu am scorul de 58687/99999
Inteligența logico-matematică, vizual-spațială și cea auditiv-kinestezică. Este un profil de băiat.
Eu am punctajul de 45281.
Inteligența vizual-spațială și cea logico-matematică.
Trimiteți un comentariu