Cu sudu-n sus

          Toate hărțile de pe planșa de mai jos sunt corecte. Ele diferă prin meridianul-origine utilizat în proiecție, dar și prin orientarea N-S, astfel încât țara care produce harta să ocupe o poziție cât mai centrală.


Forța Coriolis și implicațiile sale geografice

          Dacă vreodată ați coborât dintr-un tren aflat încă în mișcare, la contactul cu peronul ați fost nevoiți să mai faceți 2-3 pași în sensul de mers al trenului înainte de a vă opri complet. Invers, dacă ați urcat într-un tren în mișcare, ați făcut 2-3 pași spre partea din spate a acestuia. În ambele situații ați schimbat practic viteza sistemului de referință (trenul în mișcare, peronul static). Rezistența opusă de corp la schimbarea aceasta de viteză (prin cei 2-3 pași făcuți) se numește inerție.

Factorii care influențează clima din Europa

          În acest articol explicăm de ce apar anumite diferențe de natură climatică între statele și regiunile Europei. Acestea sunt interesante inclusiv pentru elevii care susțin examenul de bacalaureat, atât pentru subiectul la care au de comparat climatele a două state, cât și la subpunctele E, unde pot avea de argumentat și explicat anumite situații climatice din Europa sau România.

Vârful Negoiu, al doilea din țară (după altitudine)

          La Vf. Negoiu (2535 m) se poate ajunge pe mai multe poteci, cele mai populare fiind dinspre Lacul Bâlea, pe creasta principală - Lacul Călțun - Strunga Doamnei - Negoiu sau de la Complexul Piscul Negru, pe firul apei Căprioara - firul apei Călțunului - Lacul Călțun - Strunga Doamnei - Negoiu.

Subiect și rezolvare geografie bac, iulie 2019


          Aveți mai jos subiectul și un exemplu de rezolvare. Dacă aveți întrebări și neclarități, nu ezitați să lăsați un comentariu!