Care este cea mai importantă resursă naturală a României


          Acesta a fost sondajul lunii ianuarie 2017. Iată mai jos rezultatele răspunsurilor dumneavoastră. Conform percepției cititorilor, pădurea și biodiversitatea rămân cele mai importante averi ale țării noastre, urmate imediat de petrol și gaze naturale.

Manuale de geografie

de Radu Gyr (1905-1975)

Am fi urcat cu ochii ore
pe Obi, Nil și Amazon...
Iubeam în Cuba și Azore,
puneam la pol un fanion.

Nicicând aici, mereu acolo,
spre-un cer din sud fosforescent,
cu Magellan și Marco Polo
ne dezlipeam de continent.

Am strâns 12 saci de gunoi din parcul Bellu, Urlați

Muzeul Bellu la intrare în parc

         Am profitat de vremea foarte călduroasă adunând câteva gunoaie din frumosul nostru parc urlățean. Am mai făcut chestii de-astea, fără să le pun pe net, pentru că nu vreau să mă dau mare. Însă cred că e bine să vă povestesc, din două motive:

Harta stațiilor de metrou - o problemă interesantă de logică

- Rețeaua de metrou conține mai multe stații, reprezentate în figura de mai jos prin cercuri.
- În fiecare stație este marcat un număr, care reprezintă numărul de tuneluri conectate direct în stația respectivă.
- Tunelurile încep și se termină în 2 stații diferite.
- Tunelurile nu pot intersecta alte tuneluri.
- Tunelurile sunt în linie dreaptă, doar verticale și orizontale (nu pot fi spre exemplu diagonale).

Cătunele izolate din România. O serie foarte frumoasă

          Vă invit să urmăriți 12 reportaje-document despre România cea adevărată, cu oameni necăjiți de singurătate, dar coborâți parcă din icoană. Peisaje pitorești din munți sau deltă, liniște sufletească, dar și sudoare și greutăți. Sigur veți rămâne impresionați.

Explicații scurte privind problema calendarului

          Pe timpul lui Iulius Cezar (46 î.Hr.) s-a calculat și a intrat în uz, un an mai târziu, noul mod de măsurare a timpului prin CALENDARUL IULIAN, foarte diferit de cele folosite anterior. Din acel moment anul se împarte în 12 luni și 365 de zile, o dată la patru ani introducându-se anul bisect (366 zile).

Peisaj rural - problemă de logică geografică



          Să vedem acum dacă aveți simțul observației și al analizei geografice. Urmăriți cu mare atenție imaginea de mai jos (click pe ea pentru mărire) și încercați să răspundeți la următoarele întrebări! Aștept comentariile dumneavoastră.




Rezolvare model geografie bac 2018

          Vă pun la dispoziție rezolvarea modelului pentru anul 2018. Este același tip de subiect ca în anii precedenți. La fel de ușor :) Pentru întrebări, nelămuriri sau explicații suplimentare, lăsați comentariu! Succes la învățat! 






Migrațiile pe Glob în anul 2017 - planșă didactică pentru cls. a X-a


          Din moment ce subiectul acesta a fost abordat destul de des pe Geografilia, vă pun la dispoziție o planșă didactică pe care se pot observa principalele fluxuri ale migrației internaționale și valorile sporului migratoriu.

Europa împotriva imigrației (cu hartă)

          Afluxul migranților extraeuropeni a atins paroxismul în anul 2015, după care s-a redus în special datorită îmbunătățirii relative a situației din Siria. În acest sens, ONU precizează că în primele șapte luni ale anului 2017 peste 600 000 de refugiați sirieni au revenit în patria lor. Totuși Europa s-a confruntat în continuare cu imigrația ilegală (economică) dinspre regiuni marginale precum Nordul Africii, Africa Subsahariană, Orientul Apropiat sau Asia de Sud. Efectele mozaicării etnice sunt foarte variate și uneori capătă nuanțe extrem de negative, precum terorismul, șomaj, criminalitate și segregare etnică în cartiere de tip „no-go area”.

Hartă: Probleme geopolitice actuale de frontieră


          Am realizat această hartă utilizând informațiile din articolele List of territorial disputesList of ongoing armed conflicts și alte surse mass-media. În categoria problemelor de frontieră intră disputele teritoriale de la graniță (unele între state independente, altele între state independente și entități teritoriale nerecunoscute internațional); zonele de război civil transfrontalier și migrația clandestină. 

Cartierele de tip „no-go area” din Europa occidentală


          Introducere. În contextul migrației în masă spre Europa din ultimii ani și a creșterii proporției alohtonilor în populația statelor receptoare, se înregistrează un fenomen de segregare socială tot mai accentuat. Imigranții, provenind în majoritate din Orientul Mijlociu și din jumătatea nordică a Africii, au valorificat politicile permisive ale Uniunii Europene privind imigrația ilegală pentru a ajunge în țări cu un nivel de trai ridicat.

Hartă: Ce state vor mai apărea pe harta lumii?!

          Ciocnirile violente dintre autoritățile de la Madrid și cele locale catalane, în contextul referendumului organizat pentru votarea independenței Cataloniei, dovedesc încă o dată întâietatea sentimentului național în fața oricăror raționamente politice, strategice și economice. Într-adevăr, o Spanie fărămițată ar produce efecte negative majore asupra propriei economii și asupra Uniunii Europene în ansamblul său.


Foarte grav: Reportaj despre înstrăinarea țării

          Un reportaj tulburător despre vânzarea pământului țării hectar cu hectar. Terenuri agricole și păduri iau calea străinătății pentru că politicienii trădători și corupți i-au lăsat de izbeliște pe țărani. Nu înțeleg cum de mereu mergeți la vot vreo 10 milioane de oameni. Oare votează doar cei cumpărați cu găleți și făină sau și cei cu facultate, cu doctorate, cu pretenții intelectuale, care „își fac datoria civică”...?

10 curiozități despre fusurile orare

          Datorită formei și rotației planetei, aceasta nu este luminată omogen, zilele și nopțile alternând. De-a lungul oricărei paralele sunt momente diferite ale zilei: într-o parte răsăritul, în alta amiaza, în alta miezul nopții etc. Prin urmare nu poate fi aceeași oră peste tot. S-a impus astfel convenția împărțirii suprafeței terestre în 24 de fusuri, corespunzându-i fiecăruia câte o oră din zi.

Subiect și rezolvare geografie bac iunie 2017

         Iată mai jos rezolvarea subiectului de la proba de geografie din 30.06.2017. După părerea mea subiectele au fost foarte ușoare, prea ușoare...


Când scriem numele localităților cu cratimă?


          Acest articol apare ca urmare a discuțiilor stârnite în grupul de facebook Geografi și profesori privind scrierea cu cratimă sau fără cratimă a oiconimelor compuse. Bineînțeles, discuția nu este despre cele cu fuziune totală (Sânnicolau, Subcetate, Întregalde), ci despre cele alcătuite din morfeme libere (cu spațiu) sau semilegate (cu cratimă). 

Hartă bac: România, resurse naturale

          Resursele naturale din România și limitele unităților principale de relief.

de Ionuț Tudose
3.06.2017

___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

Model subiect si varianta simulare bac 2017


          Gasiti mai jos modelul de subiect si varianta de la simulare.





Infografic: Statele din Europa. Caracteristici demografice

          Pe diagrama de mai jos putem observa  câte 5 caracteristici pentru fiecare stat european. În primul rând, numărul de locuitori (aproximativ) ne este sugerat de poziția căsuței respective. Cu cât un stat apare mai sus pe grafic, cu atât populația sa este mai numeroasă. De exemplu Rusia, Germania sau Italia ocupă rândul de sus, iar microstatele rândul de jos.

Hartă bac România: județe și reședințe de județ

          M-au rugat elevii să le fac o hartă cu județele și reședințele, așa că m-am conformat. Iat-o mai jos! Pentru a o descărca în PC, dați mai întâi click pe ea, deschizând-o astfel la rezoluție bună; abia apoi dați click dreapta - save as. Restul materialelor din categoria bac aici.

Hartă bac Europa: orașe și regiuni industriale principale

          Am realizat această hartă pentru a veni în ajutorul celor care învață pentru bac. Probabil veți avea la unul din subiecte de precizat 3 orașe pentru un stat anume (nu am adăugat și capitalele). De asemenea, puteți observa pe hartă tipologia orașelor, după funcția economică (porturi, orașe industriale, stațiuni). Principalele regiuni industriale au fost și ele adăugate. Când învățați, coroborați această hartă cu harta statelor (dacă nu le știți pe de rost), cu a resurselor naturale sau cu cea a unităților de relief.

Cum să obții un punctaj mai mare la bac – sfaturi organizatorice și strategice

          În categoria bac de pe blog găsești o sumedenie de articole ajutătoare, care tratează strict disciplina de examen. Însă punctajul la bac depinde nu doar de cunoștințele acumulate, ci și de forma în care te afli și modul în care abordezi subiectele. Din păcate aceste aspecte nu sunt explicate prea amănunțit de profesori la școală, cu toate că îți pot ridica nota cu până la 20 puncte sau chiar mai mult (din totalul de 100). Sfaturile de mai jos sunt valabile pentru toate disciplinele de examen.

Legile naturale ale școlii


1. Niciodată elevii nu vor aprecia cu adevărat un profesor ”din lumea lor”, ”de treabă”, deoarece un profesor cu personalitate lipsită de mister, distanțare și oarecare superioritate nu atrage și nu captivează prin nimic.


Percepția generală a cititorilor asupra iernilor ultimilor ani

          În luna decembrie v-am întrebat cum erau iernile în copilăria/ tinerețea dvs. spre deosebire de ultimii ani. A fost un sondaj cu posibilitate de alegere multiplă a răspunsurilor. Rezultatele sunt covârșitoare (fig.2).

Fig.1. București, iarna lui ‘54 în Piața Academiei/ Nicolae Bălcescu – zona statuilor de la Universitate (sursa foto Agerpres, vezi detalii aici