Care este cel mai eficient mijloc de transport prin București


          Pornind de la un filmuleț în care s-au întrecut 5 oameni, folosind mijloace diferite (alergat, bicicletă, motocicletă, mașină, metrou), pe o distanță de cca 10 km, am întocmit un mic studiu pentru a vedea care este cel mai eficient mijloc de transport prin București.




         Acesta se raportează la o distanță medie zilnică de cca 10 km, corespunzând în general traseului parcurs între domiciliu și locul de muncă sau facultate. Distanțele foarte lungi sunt bineînțeles greu de abordat cu anumite mijloace (mers pe jos, skateboard etc.), iar distanțele prea scurte sunt de asemeni predilecte anumitor mijloace.
          În al doilea rând, analiza se focusează mai ales pe populația de vârstă tânără (< 40-45 ani), după această limită fiind tot mai greu de utilizat mijloacele alternative de transport...
          În al treilea rând trebuie precizat caracterul general al analizei. M-a interesat să descopăr cel mai bun mijloc de transport, folosit zilnic de o persoană de vârstă mică-medie, între casă și locul de muncă/ facultate. Dar să fie cel mai bun din toate punctele de vedere, nu doar sub anumite aspecte.

          Pentru acest studiu comparativ, bazat exclusiv pe experiența personală, am luat în calcul 10 mijloace de transport:
- mers pe jos;
- role;
- skateboard/longboard;
- trotinetă;
- bicicletă;
- hoveboard;
- motocicletă;
- autoturism personal;
- RATB;
- METROU;

          În funcție de 9 criterii, am acordat note de la 1 (cea mai proastă) la 5 (cea mai bună) pentru fiecare modalitate de deplasare. Aceste criterii sunt:
1. Timpul (care mijloc este cel mai rapid). Traseul luat în discuție implică deplasarea completă între casă și serviciu, inclusiv distanța până la stația de metrou de exemplu. Am încercat pe cât posibil să realizez o generalizare corectă, mai ales că nu toată lumea are metroul aproape...
- Cea mai tare la acest criteriu: motocicleta.
- Cel mai prost la acest criteriu: mers pe jos.

2. Pregătirea (sau câtă energie consumi până la a ajunge să folosești mijlocul respectiv). De exemplu pentru autoturism trebuie permis și mașină; pentru bicicletă trebuie obișnuirea cu traficul și învățarea regulilor de circulație; pentru RATB nu te pregătești în niciun fel șamd.
- Cele mai tari la acest criteriu: mers pe jos, RATB, metrou.
- Cea mai proastă la acest criteriu: mașina personală.

3. Accesibilitatea și flexibilitatea (sau cât de ușor te miști prin oraș, dacă ai acces absolut oriunde inclusiv pe scurtături și în parcuri, dacă pierzi timp căutând parcare, dacă rămâi blocat în trafic foarte ușor, dacă depinzi foarte mult de factori obiectivi – de ex. întârzierea RATB-ului, dacă stai cu frică să nu-ți fure bicicleta, dacă îți poți schimba cu ușurință traseul la nevoie, dacă poți combina foarte ușor mijloacele de transport – de ex. trotineta cu metroul etc.).
- Cele mai tari la acest criteriu: longboard, trotinetă.
- Cel mai prost la acest criteriu: metrou.

4. Cheltuieli (sau câți bani bagi în mijlocul respectiv de transport – combustibil, abonamente, piese, revizii etc.).
- Cel mai tare la acest criteriu: mers pe jos.
- Cea mai proastă la acest criteriu: mașina personală.

5. Siguranță (sau expunerea la eventuale riscuri, accidente...).
- Cel mai tare la acest criteriu: mers pe jos.
- Cea mai proastă la acest criteriu: motocicleta.

6. Sănătate (Faci burtă sau îți pui sângele în mișcare? Respiri aer curat sau miroși gazele de eșapament? etc.). Unele riscuri de sănătate (aerul poluat) pot fi reduse prin purtarea echipamentului corespunzător...
- Cel mai tare la acest criteriu: mers pe jos.
- Cel mai prost la acest criteriu: RATB.

7. Confort (Vrei să ajungi odihnit la serviciu, fără niciun fir de praf pe tine? Vrei să ai pe drum căldură iarna și răcoare vara? Vrei să te deplasezi într-un spațiu comod sau stând înghesuit în RATB?).
- Cea mai tare la acest criteriu: mașina personală.
- Cel mai prost la acest criteriu: mers pe jos.

8. Bagaje (sau câte lucruri trebuie să transporți). Dacă zilnic trebuie să cari un sac de cartofi, e clar că trotineta nu e o soluție...
- Cea mai tare la acest criteriu: mașina personală.
- Cele mai proaste la acest criteriu: mers pe jos, role, skateboard/longboard, trotinetă, hoveboard.

9. Influența asupra orașului (sau cum păstrezi orașul, în care viețuiești și tu: poluându-l și producând aglomerație, stres și zgomot – ca în cazul mașinilor, sau păstrându-l curat și silențios – ca în cazul bicicletei?).
- Cele mai tari la acest criteriu: mers pe jos, role, longboard, trotinetă, bicicletă, hoveboard.
- Cea mai proastă la acest criteriu: mașina personală.

          În imaginea de mai jos puteți observa rezultatele acestei analize. Dvs. ce mijloc de transport utilizați prin București (sau alte orașe mari ale țării) și de ce?

___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
9.13.2016

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu