Pregătire Geografie Bac: Sfaturi pentru a învăța mai repede

          Bacul se apropie vertiginos și absolvenții se luptă cu timpul și cu propriile obiceiuri cronofage. Ar vrea să învețe cât mai mult și cât mai repede, dar timpul nu-i lasă. Un cititor m-a rugat să-i ofer ”niste sfaturi sau pastile, ceaiuri etc. pentru a învăța foarte repede!? Vă mulțmesc!”.

Pregătire Geografie Bac: Formule care pot pica la subiectul al III-lea

          Am observat dificultățile pe care le întâmpină absolvenții la subiectul al III-lea, mai ales la subpunctele unde au de realizat diverse calcule. De aceea vă explic în acest articol toate formulele de care ați putea avea nevoie la acest subiect. ATENȚIE! Articolul este mai vechi. În prezent nu se mai dau calcule care implică înmulțiri și împărțiri (densitatea, ponderea, valoarea pe cap de locuitor). Se dau doar adunări sau scăderi.


Paralelă de imagini: reînvierea orașului Varşovia

         Geografia înseamnӑ nu doar spaţiu, ci şi timp. Iatӑ în acest articol cȃteva imagini din istoria unor locuri din capitala Poloniei! Observați în primul rând refacerea orașului după distrugerile totale provocate în Al Doilea Război Mondial.


5 jocuri: plăci tectonice, lacuri, nori, imagini din lume, puzzle


          Iată 5 jocuri frumoase și interesante pe care le-am selectat pentru voi. Pentru a juca dați click pe fiecare imagine!




Joc: Câte orașe din România recunoști?

          Iată un joc de identificare pe fotografii a 16 orașe importante din România. Pentru a juca dați click pe imaginea de mai jos. Apăsați apoi start și în partea de sus vă apar pe rând orașele pe care trebuie să le bifați. Aveți maximum 2 minute la dispoziție.


Pregătire Geografie Bac: Cum recunoaștem tipul de climă din diferite grafice?

          Unul dintre cititorii blogului m-a rugat să-i explic cum poate recunoaște tipul de climă din graficele care pot pica la subiectul III E. Pentru început vom înțelege modul de reprezentare a parametrilor climatici pe aceste grafice, apoi vă voi arăta cum să deduceți tipul de climă, iar la urmă aveți și temă de gândire.

Formarea arhipelagului Hawaii deasupra unui punct fierbinte (hot spot)

          Despre punctele fierbinți (hot spots) am scris un articol mai complex în 2010. Conform lui T. Wilson, sub arhipelagul Hawaii din Oc. Pacific ar exista unul dintre zecile de puncte fierbinți de pe Glob.

Soluția întrebării logico-geografice din luna mai

          În luna mai am afișat pe blog imaginea alăturată, însoțită de întrebarea ”Spre ce punct cardinal se îndreaptă copilul din prim plan?”. Răspunsurile au fost foarte variate (fig.2), însă s-a detașat considerabil varianta ”sud”. Totuși, acesta să fie oare și răspunsul corect?!

Fig.1. Imaginea buclucașă