Cât se întinde Transilvania?

          Întrebarea lunii aprilie din Sondajele Lunii a fost prima din această serie pe baza unor imagini. Este vorba despre diverse variante de hărți cu desfășurarea spațială a Transilvaniei. Cititorii au votat varianta de Transilvanie pe care o consideră corectă. 



          Bineînțeles, după cum v-ați obișnuit până acum, niciun sondaj nu se poate spune că ar avea o singură variantă de răspuns corectă, tocmai acesta fiind scopul: sondarea subiectivismului cititorilor Geografilia față de chestiuni geografice. La fel și în cazul de față.
          Termenul ”Transilvania” acoperă un teritoriu variabil de la un autor la altul, de la o lucrare la alta. Acest fapt este generat de complexitatea factorilor istorico-politici din îndelungata evoluție a regiunii, din antichitate până în timpurile moderne (Transilvania).
          În consecință nu putem stabili cu certitudine o delimitare unanim acceptată. Transilvania s-ar putea reduce doar la spațiul intracarpatic, dar la fel de bine ar putea fi completată cu regiunile din V. Una peste alta, în mentalul cititorilor (624 repondenți), Transilvania interioară se detașează considerabil (68 % din voturi).
Iată rezultatele sondajului:


___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
7.05.2016

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu