Caracteristici generale ale continentelor

Fig.1. Cele 7 continente
          În acest articol sunt sintetizate câteva caracteristici ale continentelor. Acestea sunt în număr de 7, așa cum am stabilit într-un alt articol: Asia, Africa, America de Nord, America de Sud, Europa, Australia (plus insulele Oceaniei) și Antarctica. În cazul celui din urmă am prefera denumirea Antarctica, ci nu Antarctida, conform explicațiilor de aici

Cutremur Ecuador magnitudine 7.8

          Un cutremur catastrofal a avut loc ieri în Ecuador, având magnitudinea de 7.8. S-a soldat cu cel puțin 77 de decese, peste 500 de răniți și numeroase pagube materiale. Epicentrul a fost localizat pe coasta pacifică, la 27 km de localitatea Muisne, conform USGS


Japonia. Seismele majore din ultimii ani (hartă animată)

          Conform Agerpres: Mai multe seisme de o magnitudine care a ajuns și la 6,5 grade au cauzat moartea a nouă persoane și rănirea câtorva sute în noaptea de joi și vineri în sud-vestul Japoniei, unde se află mai multe reactoare nucleare, care, potrivit operatorilor, nu au fost afectate, relatează AFP.
          "Bilanțul stabilit pentru moment este de nouă morți", a declarat, prin telefon, pentru AFP un funcționar de la centrul de gestionare a dezastrelor din prefectura Kumamoto, în insula Kyushu.

Hărți anti-confuzie

          Am văzut adesea reclame care ne invită la ”Work and Travel” în... America. Dar ce mă fac dacă ajung pe plantațiile de droguri din Nicaragua sau prin platourile andine din Peru?! Alții povestesc că au făcut o excursie în Marea Britanie la... Belfast. Iar alții rememorează acțiunile și discursurile pentru pace ale lui Nelson Mandela, fostul președinte al... Africii. 



Terorismul islamic în Europa (1990 - apr 2016)

          În categoria terorismului islamic s-ar încadra toate actele de violență extremă, comise sub pretext religios, având scop clar uciderea cât mai multor oameni, în special civili. De cele mai multe ori, atentatele sunt plănuite în jurul unei acțiuni sinucigașe, teroristul având credința că astfel va deveni ”martir”.


Căutări geografice amuzante pe Google


          O bună parte din vizitatorii oricărui site, inclusiv al celui de față, ajung de pe Google, în urma unor căutări. Iată mai jos o listă cu cele mai ciudate sintagme tastate pe motoarele de căutare de vizitatorii Geografilia. Completările din paranteză îmi aparțin.



1 aprilie 1941 - Masacrul de la Fântâna Albă, un Katin românesc

          Profitând de pactul Ribbentrop - Molotov prin care erau împărțile sferele de influență între Germania și URSS, sovieticii invadează și anexează Estul și Nordul Moldovei. Episodul acesta a fost urmat de teroare, desnaționalizare, arestări și deportări în Urali, Siberia, Karelia, Kazahstan... Prigoana împotriva românilor era aplicată sistematic și urmărea slăbirea fondului etnic românesc, în paralel cu înrădăcinarea unor populații alohtone. În contextul acesta vitregit, zeci de mii de români își doreau să revină în patria mamă.

Ce evoluție spațială va avea U.E. în următorii 20 de ani?

          În contextul actual al atacurilor teroriste, al invaziei imigraționiste, al problemelor economice și al instabilității geopolitice, am afișat pe blog în luna martie întrebarea aceasta referitoare la viitorul Uniunii Europene. Rezultatele sondajului sunt foarte echilibrate, cititorii Geografilia mizând totuși mai mult pe o extindere spațială a acestui organism. Un fapt interesant este acela că după atentatele de la Bruxelles a fost foarte votată prima variantă de răspuns.