Animații Geografie BAC 6: Temperatura și precipitațiile în Europa

          Animațiile vă ajută să învățați mult mai ușor elementele geografice, necesare pentru examenul de Bacalaureat, disciplina Geografie. Dacă doriți să le folosiți și când nu aveți net, salvați-le în calculator. Apoi faceți click dreapta pe ele -> Open with -> alegeți browserul de internet (internet explorer, firefox etc.). În modul acesta funcționează chiar dacă nu vă merge netul. Pentru alte animații și chestiuni folositoare din categoria BAC, click aici.


Pentru fiecare tip de climă din Europa, puteți observa:
- cantitatea anuală de precipitații 
- temperatura medie anuală
- temperatura maximă (iulie)
- temperatura minimă (ianuarie)
- amplitudinea termică anuală (iulie - ianuarie)

Nu trebuie să rețineți valorile cu exactitate, ci cu aproximație. De exemplu puteți reține temperatura medie în felul următor:
- subpolar: 0° C
- temp - cont boreal: 0° ... 5° C
- temp - cont: 5° ... 10° C
- temp - cont excesiv: 5° ... 10° C
- temp de tranziție: 10° C
- temp - oceanic: 10° ... 15° C
- mediteranean: 15° ... 20° C

Cantitatea medie anuală de precipitații:
- subpolar: sub 500
- temp - cont boreal: 400 - 600 mm
- temp - cont: 500 - 700 mm 
- temp - cont excesiv: sub 400 mm
- temp de tranziție: 500 - 1000 mm
- temp - oceanic: 800 - 1500 mm
- mediteranean: 500 - 1000 mm

___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
17.11.2015

69 de comentarii:

Ana spunea...

daca de exemplu spunem ca in tara x in care predomina climatul subpolar temperatura medie anuala este mai scazuta decat in cea cu clima temperat continentala si nu pecizam temperatura medie anuala cu grade aproximative, se ia in considerare la punctare?

AdminGeografilia spunea...

Depinde de cine corectează. Cel mai bine este să precizați și temperatura (aproximativă).

Unknown spunea...

Buna seara, daca primesc la BAC 3 deosebiri dintre Norvegia si Grecia, si eu scriu in felul urmator: " Clima in Norvegia este teperat oceanica, pe cand in Grecia este o clima mediteraneana. In Norvegia sunt temperaturi medii anuale de 0-5 C, pe cand in Grecia sunt temperaturi de 15-20 C. In Norvegia sunt precipitatii de 400-600mm, iar in Grecia sunt precipitatii de 500-1000mm ", iau punctaj maxim ? Trebuie sa precizez si vanturile sa iau punctaj maxim ? ..

AdminGeografilia spunea...

Bună seara. Cantitatea de precipitații este mai mare în Norvegia (700-1500 mm) decât în Grecia (500 - 600 mm). În rest e în regulă.

Unknown spunea...

Care pot fi cauzele diferentelor climatice dintre Suedia si Norvegia ?

AdminGeografilia spunea...

- ieșirea directă a Norvegiei la Oceanul Atlantic și expunerea acesteia la masele de aer umede venite dinspre el. Deci în Norvegia se înregistrează o cantitate mai mare de precipitații.
- Muntii Scandinaviei sunt un baraj orografic în calea circulației vestice (în calea maselor de aer oceanice-umede). Suedia este așezată în spatele acestui baraj.
- pe țărmurile Norvegiei temperatura medie anuală este pozitivă până în nordul extrem datorită Curentului Cald al Atlanticului de Nord care scaldă aceste țărmuri. În același timp, țărmul Suediei de la Golful Botnic este afectat de îngheț iarna.
- în spatele munților Scandinaviei, în Suedia, apar scurgeri de aer de tip foehn.
- Norvegia are un relief în general mai înalt, cu climat alpin pe platourile și culmile înalte, cu ghețari actuali.

Ar mai fi și altele, dar cred că ajung astea. Pentru bac nu o să dea niciodată să spui diferențele climatice dintre Norvegia și Suedia pentru că sunt chestiuni prea nuanțate.

Unknown spunea...

Mulțumesc frumuos, foarte folositor blogul!

AdminGeografilia spunea...

Cu plăcere!

Unknown spunea...

Imi poti explica prezenta vulcanismului si a proceselor tectonice in S Europei?

Unknown spunea...

Imi poti explica prezenta vulcanismului si a proceselor tectonice in S Europei?

AdminGeografilia spunea...

Regiunea sudică a Europei se află la contactul a două plăci tectonice majore: placa africană pătrunde sub placa eurasiatică. Vulcanismul și seismicitatea apar ca efecte ale acestor fracturi de contact.

Anonim spunea...

Daca am apa plata si pun oleaca de minerala, ce clima se formeaza in interior bulelor?

Anonim spunea...

interiorul*

AdminGeografilia spunea...

Ești tare ca apa dură!

Savoya spunea...

Dar in Norvegia nu este dominanta clima temperat continentala boreala? Sau la diferente nu trebuie neaparat sa zicem clima dominanta ci doar un tip de clima pe care il regasim in respectivul stat.Pentru ca eu personal nu stiu care este clima dominanta in fiecare stat.Astfel, daca voi spune ca "In Spania avem prezenta clima temperata de tranzitie spre deosebire de grecia unde avem prezenta clima mediteraneana" este ok? Va multumesc mult pentru munca depusa, chiar m-ati ajutat enorm!

Savoya spunea...

Si mai am o intrebare...daca un stat are mai multe tipuri de clima, care va fi temperatura medie anuala a sa? Luam exemplu tot Spania, daca e prezenta si clima temperat-oceanica, mediteraneana si de tranzitie...care va fi atunci temp sa anuala? Media dintre ele? Este complicat ;))

AdminGeografilia spunea...

La diferențe spui tipurile de climă specifice, predominante sau poți să le spui pe toate. Între Spania și Grecia e mai greu să găsești o diferență în acest sens. Eventual spui că Spania are o varietate climatică (climă mediteraneană, temperat-oceanică, subtropical-semiaridă în centrul țării și montană) decât Grecia (care are doar climă mediteraneană și montană).

AdminGeografilia spunea...

Faci o medie sau te gândești la așezarea geografică. La Spania poți să spui ca la Grecia, 15-20 de grade C, că sunt în sudul Europei amândouă.

Savoya spunea...

Multumesc mult de tot!!!

AdminGeografilia spunea...

Cu plăcere!

Unknown spunea...

Dar, daca in loc de precipitatii vreau sa scriu vanturile prezente in unitatea respectiva, si voi numi Climatul, Temp. medie anuala si Vanturile iau punctajul maxim?

Anonim spunea...

Da, e bine.

Unknown spunea...

Și la cea alpină? Temperatura și precipitațiile medii anuale?

Geografilia spunea...

Sub 0 grade şi peste 1000 mm

Marius spunea...

Buna seara,am si eu o nelamurire legata de temperaturile medii anuale respectiv precipitatiile medii anuale.Am o carte de geografie de la editura GIMNASIUM iar in cartea asta imi scrie la clima subpolara ca sunt precipitatii intre 500-800 mm/an ...iar aici am gasit sub 500.Tot in cartea pe care am cumparat-o scrie ca in clima temperat-continentala(est) sunt precipitatii intre 300-500 mm/an in schimb aici pe site intre 500-700.Chiar nu stiu dupa ce sa ma iau si am apelat la dvs.

AdminGeografilia spunea...

Pentru climatul subpolar cantitatea de precipitații este:
- la Inari, Finlanda 475 mm.
- la Murmansk, Rusia 494 mm.
- la Capul Nord, Norvegia 500 mm.

Pentru climatul temperat-continental, se identifică mai multe nuanțe:
- climat temperat-continental de tranziție (Polonia, estul Germaniei, Austria, Cehia) cu precipitații mai ridicate 600 - 800 mm.
- climat temperat-continental tipic (Belarus, Ucraina, mare parte din Rusia) cu precipitații mai scăzute 500-700 mm
- climat temperat-continental rece sau boreal (sudul pen. Scandinave, nordul Rusiei) cu precipitații 400 - 500 mm
- climat temperat-continental excesiv (cu grad mai ridicat de uscăciune, în câmpia Precaspică) cu precipitații mai reduse, de sub 400 mm.
Deci eu am dat valorile climatului temperat-continental tipic, iar manualul respectiv a făcut o medie între climatul temperat-cont tipic și cel excesiv.

AdminGeografilia spunea...

Oricum valorile nu sunt bătute în cuie, ci variază de la o regiune la alta, în funcție de factorii climatici locali (vecinătatea cu marea, circulația maselor de aer, relieful etc.). Am dat valori medii, orientative. De ex. la climatul temp-oceanic am dat 800-1500 mm, dar la Bergen ajung la 2000 mm...

Marius spunea...

Sa inteleg ca as putea sa iau punctajul maxim daca eu pun pentru climatul temperat-oceanic 1000-1500 chiar daca in cartea pe care o am imi scrie ca sunt precipitatii in unele zone chiar si de 3000 mm/an sau in climatul mediteranean scriu valori cuprinse intre 500-1000,dar in unele zone se gasesc si 2000 mm/an.Nu a zis nimeni valoarea exacta dar este corect daca ma raportez intre valorile minime si cele maxime?

AdminGeografilia spunea...

Pune valorile medii, cum le-am dat eu aici și vei lua 10. Dacă vei scrie valoarea minimă și maximă o să ai diferențe prea mari. De ex. la climatul mediteranean ar fi de 400 - 2500 mm...

Marius spunea...

Am inteles,multumesc frumos.As mai avea o intrebare va rog si anume:La caracterizarea unei tari am observat ca poate pica tipul de clima specific statului respectiv sau si mai probabil la subiectul 1.Majoritatea statelor au si influente climate si am inteles ca daca scriu influenta climatica nu imi acorda punctajul ci trebuie sa o scriu pe cea specifica.Cum ar trebui sa ma orientez pe plansa de mai sus..ma cam incurca putin si nu imi pot da seama la unele state si pe net am cautat,dar degeaba .. nu m-a ajutat cu nimic

AdminGeografilia spunea...

- La caracterizarea unei țări îți poate cere un tip de climă, deci poți să-l scrii pe oricare dintre cele care apar în statul respectiv.
- pe planșa de mai sus sunt și granițele statelor cu linie albă subțire. Poți să dai click pe ea să o mărești. Recunoști statul și apoi vezi ce culori are (adică ce tipuri de climă). Tipurile de climă sunt la legendă. Cilindrul îți arată cantitatea de precipitații de-a lungul anului, iar termometrul evoluția temperaturii de-a lungul anului (lunile sunt în stânga sus).

Marius spunea...

Iar la deosebirile intre clime daca ma raportez la clima statelor,trebuie sa o scriu pe cea specifica sau pot scrie orice tip de clima care apare in stat? De exemplu la spania este corect daca scriu ca are clima temperat-oceanica dar ea mai are si temp.continentala de tranzitie cat si mediteraneana in sud

AdminGeografilia spunea...

Cel mai bine le scrii pe toate.

Marius spunea...

Am înțeles,este in regulă dacă scriu pentru Spania de exemplu: in orașul marcat cu literă x pe harta se întâlnește clima mediteraneană,temperat-oceanică și temperat continentala de tranziție? sau trebuie sa specific și zona unde o întâlnim adică:In statul marcat pe hartă cu literă x in partea de sud a țării se regăsește clima mediteraneană,in partea de nord a țării de întâlnește clima temperat-oceanică și în partea centrală este prezentă clima temperat cont. de tranziție. (eventual și din ce cauză are clima respectiva)?

AdminGeografilia spunea...

E bine să scrii și în ce regiuni apare: climă medit în S și E, temp-oc în NV etc.

Marius spunea...

Am inteles,multumesc frumos pentru tot ajutorul dvs.

Unknown spunea...

Buna ziua! Daca spun la Norvegia spre exemplu ca are temperaturi medii anuale de +-0 grade este nevoie sa precizez si temperaturile din climatul temperat oceanic racoros?

AdminGeografilia spunea...

E în regulă dacă spui 0...5 gr C.

Alex spunea...

Buna ziua! am si eu o intrebare, de ex in norvegia vad ca sunt mai multe tipuri de clima, este climba temperat oceanica, clima temperat continentala de tranzactie, temperat continentala boreala si subpolara, eu de care spun ca e? de la ce tip de clima sa aleg temperatura?

AdminGeografilia spunea...

La Norvegia poți da temperaturile medii anuale de 0...5 grade C și este în regulă.

maddie spunea...

care este temperatura si precipitatiile la clima alpina ?

AdminGeografilia spunea...

Variază pe altitudine și de la un lanț montan la altul. Poți spune că temperaturile medii sunt sub 5 grade C, cu valori negative în cel puțin 6 luni din an și precipitații bogate (peste 1000 mm), din care ninsorile constituie o proporție importantă.

Nicu spunea...

Pot spune doar clima temperat continentala, sau trebuie sa spun clima temperat continentala de tranzitie, excesiva, boreala etc. Multumesc

AdminGeografilia spunea...

Dacă ai de comparat, de exemplu, clima din Germania cu cea din Ucraina, da. În Germania este climă temperat-continentală de tranziție, în timp ce în Ucraina este climă temperat-continentală tipică. Să se vadă că sunt subtipuri diferite.

Nicu spunea...

Multumesc! Dar daca am de comparat clima din Spania cu cea din Norvegia, pot spune ca Spania are clima mediteraneana, clima temperat continentala si cpima temperat oceanica? Sau este gresit?

AdminGeografilia spunea...

E bine.

Anonim spunea...

Unde sunt precipitațile mai bogate? În Peninsula Scandinavia sau în Peninsula Iberică?

AdminGeografilia spunea...

https://geografilia.blogspot.com/2019/07/factorii-care-influenteaza-clima-din.html

Anonim spunea...

Deci, în Peninsula Scandinavia(500-550mm/an) pe când în Peninsula Iberică(600-700mm/an), nu?

AdminGeografilia spunea...

În pen. Scandinavă 1000-2500 mm pe țărmul Norvegiei și 450-700 mm în interior.

În pen. Iberică 1000-1600 mm pe țărmul NV și 400-600 mm în interior.

Unknown spunea...

buna!
poti sa ma ajuti te rog ?
*Prezentati un argument care sa sustina afirmatia "Viena este o capitala europeana cu acces atat spre Marea Neagra ,cat si spre Marea Nordului ".

AdminGeografilia spunea...

Viena este situată pe axa fluviatilă Dunăre-Main-Rin, având acces pe aceasta atât la M. Neagră (în care se varsă Dunărea), cât și la Marea Nordului (în care se varsă Rinul). Situația îi este favorabilă pentru realizarea comerțului naval în dublu sens, atât spre estul continentului, cât și spre vest.

Unknown spunea...

multumesc !

Anonim spunea...

Buna ziua! 1) Imi puteti face o diferenta intre media precipitatiilor anuale dintre cl mediteranean, cel continental de tranzitie si cel continental simplu? Care are mai mult fata de care? (am vazut diverse variante ca in Ro sunt intre 400-600, aici intre 500-700, ca au aceeasi medie de precip cl medit cu cel de tranzitie, desi de la proful meu n am primit niste valori pt cele doua si nu stiu daca chiar sunt aprox egale)
Multumesc!

AdminGeografilia spunea...

Uite aici temperaturile și precipitațiile medii anuale pe țări: https://geografilia.blogspot.com/2020/06/harti-bac-europa-temperaturi-si.html

Anonim spunea...

Un site foarte folositor si bun. Tot respectul!

Anonim spunea...

Climatul temperat de tranziţie cuprinde țarile care încep de la estul Germaniei și se termină până in România ( Bulgaria, Serbia, Ungaria,Austria,Elveția,Slovacia,Cehia, Slovenia,Estul Croației și Bosnia) ?

Anonim spunea...

Sau sunt și acestea temperat - continentale?

AdminGeografilia spunea...

Climă temperat-continentală de tranziție sau temperată de tranziție. Adică acolo se face trecerea de la climatul temperat-oceanic la cel temperat-continental tipic. Este o zonă de trecere.

Anonim spunea...

Buna seara !

Anonim spunea...

Bulgaria și Danemarca ce climă au ?

Anonim spunea...

Și Portugalia?

AdminGeografilia spunea...

Bulgaria - temperat-continentală cu puternice influențe mediteraneene în Sud.

Portugalia - temperat-oceanică și subtropicală (mediteraneană).

AdminGeografilia spunea...

Danemarca - temperat-oceanică

Unknown spunea...

Bună, mă puteți ajuta vă rog cum sa îmi dau seama ce amplitudine termică are fiecare țară?

Unknown spunea...

Bună dimineața! Eu când fac deosebirile din punct de vedere climatic , pot scrie in propozitii sau direct raspunsul? De exemplu scriu doar clima mediteraneană si montană?
Și când fac deosebirile pot să scriu sub formă de tabel cu 2 coloane?

Anonim spunea...

Răspunsul trebuie să trateze comparativ subiectul, în propoziții.

Anonim spunea...

Suedia are tip de climă subpolara sau temperat-continentala ?

AdminGeografilia spunea...

Subpolară în nord, temperat-continentală rece (sau temperat-continentală boreală) în centru și sud. Pe țărm, în special cel SV se resimt influențele oceanice.

Trimiteți un comentariu