Începem astăzi ciclul de lecții pregătitoare din categoria BAC. Acestea vă vor fi de mare folos, deoarece vă voi învăța... cum să învățați. De asemenea, vă voi oferi multe materiale ajutătoare și numeroase sfaturi, astfel încât să luați nota 10 sau măcar... 9,98 :).
Pentru a ști cum să învățăm și ce să învățăm, trebuie mai întâi să vedem ceea ce ni se cere la examen. Am analizat subiectele din ultimii ani și am văzut că se cer următoarele:
Așadar,
- Cel mai mult contează să cunoașteți foarte bine harta. Cel puțin jumătate din timpul de învățare să îl petreceți analizând hărțile din manual, din atlas și cele pe care vi le voi pune la dispoziție la categoria BAC. Este important să vă reprezentați în minte harta și să o ”citiți” de acolo: țări, capitale, relief, ape, climă, resurse naturale, activități economice.
- În proporție de 1/3 va conta punctajul primit pe modul de gândire logic, explicativ sau comparativ. Aici vă sunt necesare cunoștințele citite în textul lecțiilor, dar și cele culese de pe hărți. Contează foarte mult exercițiul, astfel încât să puteți ”jongla” cât mai bine cu termenii și să înțelegeți ușor legăturile din învelișul geografic.
- În proporție mai mică (11%) va conta priceperea voastră la calcul și la interpretarea graficelor. Nu vă speriați, sunt calcule simple, de nivel de generală (împărțiri, înmulțiri, adunări sau scăderi). Trebuie să citiți cu atenție enunțul și să cunoașteți unii termeni. De ex., dacă vi se cere să calculați amplitudinea termică, trebuie să scădeți temp. maximă - temp. minimă. Sau dacă vi se cere să calculați densitatea populației, trebuie să împărțiți nr. de loc. la suprafață. Sau dacă vi se cere să calculați PNB/ cap de locuitor, trebuie să împărțiți PNB la nr. de locuitori. Trebuie, deci, să știți ce înseamnă conceptele geografice (amplitudine termică, densitatea populației etc.) astfel încât să știți ce aveți de calculat.
În concluzie, când învățați, să țineți cont de aceste 3 categorii de competențe! Vom reveni în lecțiile viitoare asupra fiecăreia dintre ele.
___
de Ionuț T.
25.02.2015
54 de comentarii:
Si daca trebuie sa imparti 3 364 647 la nu stiu cat ce fac eu... ce naiba ,sunt la filo ,nu mai stiu calcule simple da astea ....
Si daca trebuie sa imparti 3 364 647 la nu stiu cat ce fac eu... ce naiba ,sunt la filo ,nu mai stiu calcule simple da astea ....
Hai că nu e greu! Găsești pe youtube o grămadă de tutoriale. Aici te învață cum să împarți: https://www.youtube.com/watch?v=6n6BB5yWTro
Exact ca la clasa a III-a, sau a IV-a.
Am o intrebare. Sunt anumite subpuncte mai dificile la examen. De exemplu: `Precizati doua cauze ale prezentei reliefului glaciar in Muntii Alpi` sau `precizati doua cauze pentru care fenomenele vulcanice sunt mai prezente in Europa Sudica decat in Europa Nordica.` sau `Explicati prezenta vulcanismului activ in Insula Islanda` Unde pot gasi astfel de raspunsuri care sa fie concise si concrete? In cartile de pregatire pentru Bac nu am gasit de-a lungul lectiilor niste raspunsuri concrete. Ma puteti ajuta cu un sfat legat de cum pot invata lucrurile astea care nu sunt predictibile si daca aveti tipsuri legate de cum sa `procedez` cu ele?
Le iei logic. După cum scrii, ești o persoană isteață, peste medie. Îți dau exemplu chiar pentru subpunctele amintite de tine aici.
1) Relieful glaciar din Muntii Alpi este modelat prin acțiunea de eroziune, transport și acumulare a ghețarilor montani. Prin urmare, două cauze ale prezenței acestui tip de relief sunt:
- temperaturile coborâte tot timpul anului (sub 0 grade C), ca o consecință a altitudinilor mari (peste 3000 m);
- precipitațiile bogate, mai ales sub formă de ninsoare, care prin acumulări de la an la an alimentează și dezvoltă ghețarii;
- deplasarea gheții din circuri pe văile glaciare, modelând astfel relieful prin eroziune, transport și acumulare.
Ți-am spus chiar 3 cauze.
2) În Europa Sudică fenomenele vulcanice sunt mai prezente decât în Europa Nordică deoarece:
- fracturile în scoarță sunt mult mai frecvente în E.S. decât în E.N.
- E.S. suprapune parțial peste un relief tânăr, la contactul dintre placa tectonică eurasiatică și placa africană, în timp ce E.N. se suprapune peste un relief în general rigid și inactiv tectonic (scutul scandinavo-paltic, Munții Scandinaviei)
3) Insula Islanda apare pe dorsala medio-atlantică, unde plăcile tectonice nord-americană și eurasiatică se depărtează continuu una față de cealaltă. Prin urmare, este favorizată ieșirea la suprafață a magmelor și manifestarea vulcanismului activ: curgeri de lave, formarea platourilor vulcanice, gheizere etc.
Ca să rezolvi foarte bine astfel de subpuncte, îți trebuie un minimum de cunoștiințe (chiar și din clasele mai mici). Dar dacă nu le stăpânești la perfecție, te poți descurca făcând întotdeauna diverse asocieri logice:
- ghețarii montani au legătură cu temperaturile scăzute și cu altitudinile mai mari (peste 3000 m în cazul Europei)
- vulcanii au legătură cu fracturile din scoarță
- clima se schimbă de la S la N, ca urmare a scăderii temperaturii; dar și de la V la E ca urmare a îndepărtării de ocean
- industria siderurgică înseamnă oțeluri, fonte, țevi etc. Deci sunt esențiale două tipuri de resurse: minereu de fier ca materie primă și cărbuni pentru încălzirea cuptoarelor industriale
etc. etc. etc.
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
Cu plăcere! E.S. înseamnă Europa Sudică și E.N. Europa Nordică. La BAC să nu folosești prescurtări! Scutul scandinavo-baltic, nu paltic. Scuze pentru greșeli!
Buna seara domn profesor. Aveti un site anume cu toate lectiile de geografie pentru Bacalaureat? V-as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta! Astept raspunsul dumneavoastra.
Buna seara domn profesor. Aveti un site anume cu toate lectiile de geografie pentru Bacalaureat? V-as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta! Astept raspunsul dumneavoastra.
Bună seara! Toate materialele mele pentru BAC le găsiți aici:
http://geografilia.blogspot.ro/2010/09/bac.html
Unde anume pot gasi lectia nr.2
Toate materialele mele pentru BAC le găsiți aici:
http://geografilia.blogspot.ro/2010/09/bac.html
daca invat doar hartile de la Europa si Romania cat as putea sa iau ? sau ce as putea sa invat standard ca sa pot ajunge la un 6-7 ?
Dacă înveți foarte bine hărțile vei fi de nota 5.
Bună seara! As avea și eu o întrebare. Cam ce ar trebui să învăț pentru nota 7?
pentru nota 7 ar trebui sa inveti foarte multe lucruri
Calculati desfasurarea sectorului continental al Eurasiei in grade si kilometri pe paralela de 50(grade)N.Aplicind doar reteauea de grade a hartii(1(grade)=71.7km).Puteti sa ma ajutati va rog
Ceva un video ?ca sa intaleg si eu cum sa fac?
Buna ziua , cum sa invat cel mai usor la geografie? Sunt varza nu inteleg nimic , prima data cand am dat nu mi a iesit media si acum chiar nu mai stiu nimic... putin ajutor va rog ...
Urmărește și învață cele 14 animații geografie bac de aici:
http://geografilia.blogspot.ro/2010/09/bac.html
Bacul a fost super uşor, doar că am o întrebare. Unde cerea un factor natural e problemă dacă am mai pus încă unul? Ambele sunt corecte. Înafară de acest detaliu, eu sper că totul e corect (am văzut şi baremul).
Nu e nicio problemă, dar punctajul va fi același pentru acel punct, nu vei primi mai mult.
Mulțumesc mult! Eram îngrijorată! Ştiu că nu primesc mai mult, credeam că îmi va scădea. Aştept un 10 atunci!
10!
Buna seara domn profesor.As vrea si eu sa stiu cum sa invat o harta? La ora de geografie nu facem si de asta macar o mica explicație mi-as dori.Nu stiu ce ar trebui sa invat,sunt derutată.Va multumesc mult pentru răspuns si pentru timpul acordat.
La categoria asta găsești toate hărțile: http://geografilia.blogspot.ro/2010/09/bac.html
Cel mai ușor este să începi cu harta statelor din Europa (toate țările): http://geografilia.blogspot.ro/2015/11/animatii-geografie-bac-1-statele-europei.html#more
Învață elementele geografice tot timpul comparându-le unele cu altele (statele în funcție de vecini și de formă, capitalele și fluviile - prin unele capitale trec fluvii importante, tipurile de climă cu așezarea geografică și statele etc.).
La România la fel - unitățile de relief în funcție de râurile principale care pot curge la limita dintre ele (de ex. Jiul intre grupa Parăng si grupa Retezat-Godeanu), orașele în funcție de răuri și unități de relief (de ex. Brasovul in Carpatii de Curbură, Slatina pe răul Olt etc.)
În al doilea rând, când înveți o hartă, încearcă să îți explici tot timpul în minte fenomenele respective. Să zicem că vrei să înveți tipurile de climă din Europa și ești la climatul temperat-oceanic. Te uiți în ce state ale Europei se desfășoară (Franța, Irlanda, Olanda, Regatul Unit etc.) adică în Vestul Europei, în vecinătatea oceanului Atlantic.
De ce cantitatea de precipitații (700 - 1500 mm) este mai ridicată decât în alte regiuni ale continentului? Pentru că masele de aer (Vânturile de Vest) aduc umiditatea dinspre ocean. De ce temperaturile nu cunosc variații foarte mari de-a lungul anului (iernile blânde 5 grade/ verile răcoroase 18-20 grade)? Pentru că pe timpul iernii Curentul Cald al Atlanticului de Nord contribuie la ridicarea temperaturilor, iar vara apa oceanului moderează climatul.
Deci tot timpul trebuie sa îți pui singură întrebări și să încerci să răspunzi la ele, să îți explici fenomenele si vei invata mult mai usor hartile.
Bună ziua! Mă puteți ajuta și pe mine să înțeleg mai bine cum se rezolva punctul D și E la variante?
Bună! Aș vrea să întreb ceva referitor la o nelămurire de a mea. La rezolvarea exercițiilor se Răspunde în propoziție? De exemplu la primul Exercițiu: Statul Marcat cu libera B se numeste Albania sau scriem direct "Albania"?
Direct răspunsuul: „Albania”
Daca as dori sa dau bacul din asia, s-ar putea?
Nu, materia este aceeași pentru toți...
Buna ziua, am o rugaminte la dumneavoastra, domnule profesor. Vreau sa va adresez niste intrebari si voiam sa stiu unde va pot contacta, multumesc
Bună ziua! Mailul meu este: geografilia2010(@)yahoo(.)com - fără paranteze
Bună ziua! Aş dori să aflu şi eu care sunt țările care pică la subiectul 3, cand trebuie sa spui 2 orase, 2 unitati de relief etc.
Vecinii României și țările mijlocii și mari din Europa.
Buna!Daca anul trecut in vara am luat 6,40 la bac ce as putea acum sa aprofundez pentru a lua macar 7?multumes frumos
Atunci ai incurcat-o!
Buna,eu am terminat la Turism si Alimentatie,pot invata si eu de aici pentru Bac la geografie?
Se poate de intrat la BAC cu atlasul semnat?
- La bacul din România nu se poate intra cu nicio sursă de informare.
- La bacul din Republica Moldova nu cunosc procedura exactă. Dar conform metodologiei din 2014-2015, DA, se poate intra:
„Secţiunea 3.
Permisiuni.
La proba de geografie, candidaţilor li se permite să între în sala de examen cu atlasul şcolar pentru geografia fizică şi geografia umană, iar la proba de matematică, fizică, informatică - creion simplu, riglă, radieră. La celelalte probe de examen, candidaţii au doar pix cu cerneală albastră.
Buna! As avea si eu o nelămurire. La punctul D de exemplu daca imi cere doua deosebiri si o asemănare intre relieful Alpilor Scandinavi si relieful Munților Alpi imi scade daca scriu mai mult decat imi cere? Si as mai vrea sa ma ajutați si la punctul E ca nu stiu nimic sa scriu orice mi-ar cere. Mulțumesc!
Scrie exact ceea ce îți cere, dar să fie corecte. Nu mai mult. Îți scade dacă scrii greșit. Dacă scrii bine nu îți dă mai multe puncte, ci doar cele 6 alocate subiectului respectiv.
Pentru E trebuie să gândești puțin logic și, mai ales, să ai cunoștințe variate de geografie. Sunt exerciții de argumentare sau explicare. Nu doar tu ai probleme acolo, ci majoritatea elevilor. E efectul lipsei de studiu de-a lungul liceului. Citește și manualul că așa îți vin ideile pentru subiectul E! Succes!
Mulțumesc frumos!
Bună ziua, as dori și eu o lista cu lecțiile pentru bac. Sa știu și eu ce sa învăț concret și bine. Mulțumesc frumos !!
În categoria Geo bac găsiți: http://geografilia.blogspot.com/2010/09/bac.html
Programa de bac: https://geografilia.blogspot.com/2018/12/programa-de-geografie-pentru-bacalaureat.html
Daca nu ma gresesc e :
1 grad long E - 141 long E
EE -
141 grade - 1 grad = 140 grade
140 grade * 71,7 km = 10038 km
Buna ziua, daca aveti timp si plăcerea imi puteti spune ce trebuie exact invatat pentru BAC? Adica stiu ca râuri, munti, fluvii etc dar mai explicit : trebuie cel mai cunoscut? Cel mai mare? Toate? Doar 2-3 ( a fost un exemplu cel de mai sus )
Aici este programa cu ce trebuie învățat: https://geografilia.blogspot.com/2018/12/programa-de-geografie-pentru-bacalaureat.html
Considerati ca poate cineva din clasa a XII-a sa ia Bacul la Geografie daca nu a invatat de-a lungul liceului,dar acum se ambitioneaza sa invete?Sunt sanse sa reuseasca?
Din moment ce ai intrat pe acest site ;i ai lăsat acest comentariu, deduc că deja te-ai mobilizat pentru a lua bacul. Bineînțeles că poți lua chiar cu notă mare, dacă parcurgi materia, recuperezi anumite noțiuni pe care nu le-ai însușit în anii precedenți, ești atent la ore și urmărești materialele de pe Geografilia. Succes!
Bună seara! Scuzați-mi deranjul, dar am o întrebare! Altitudinile reliefului le putem preciza cu aproximație sau trebuie valorile maxime?
La grupele montane nu e mare lucru să rețineți vârfurile cele mai înalte. La unitățile deluroase, de podiș și câmpie puteți preciza altitudinile medii.
Trimiteți un comentariu