Mapping worlds, o aplicație on-line de vizualizare a datelor statistice globale

          Mapping worlds este un site foarte spectaculos unde se pot vizualiza o sumedenie de date statistice demografice, de mediu, economice, politice și sociale. Aplicația este împărțită pe 3 secțiuni: SUA, întreaga lume și Japonia. Selectați secțiunea dorită, după care navigați în meniul din bara orizontală pentru a alege datele statistice. 


Ghicește de unde sunt aceste imagini satelitare

           Agenția Spațială Europeană ne pune la dispoziție un filmuleț cu imagini satelitare extraordinare ale unor regiuni de pe Pământ. Aveți la dispoziție 3-4 secunde să recunoașteți fiecare regiune, înainte să vi se ofere răspunsul. Bineînțeles, puteți opri videoclipul dacă vreți să vă gândiți mai mult. Eu am recunoscut 8 imagini (fără a pune ”pauză”). Tu câte ghicești?

Cauzele formării deșerturilor

          În termeni simplificați, deșerturile sunt regiuni uscate ale planetei, unde cad cantități reduse de precipitații (sub 100 mm/an). Deșerturile sunt caracterizate de întinse forme de relief erozivo-acumulativ, cu procese geomorfologice foarte intense, între care enumerăm: dezagregarea, coraziunea, deflația, eroziunea torențială, prăbușiri de roci etc. Din cauza învelișului vegetal slab reprezentat și a densității foarte scăzute a populației, acestea mai sunt denumite și ”pustiuri”.


Pregătire Geografie BAC: Ce se cere la examen


          Începem astăzi ciclul de lecții pregătitoare din categoria BAC. Acestea vă vor fi de mare folos, deoarece vă voi învăța... cum să învățați. De asemenea, vă voi oferi multe materiale ajutătoare și numeroase sfaturi, astfel încât să luați nota 10 sau măcar... 9,98 :).



Mega-orașele de pe Glob

          Cele mai mari orașe de pe Glob sunt cunoscute sub titulatura de ”mega-orașe” deoarece au cel puțin 10 000 000 locuitori. În total sunt 35 astfel de structuri urbane. Cele mai multe sunt concentrate în Asia, mai ales în China și India (11). La nivel global, cele mai multe sunt așezate pe țărm. Unele dintre ele au o populație relativ stabilizată (Tokyo, Osaka, Paris, New York), în timp ce altele au o populație care crește exploziv (Lagos, Kinshasa, Sao Paulo, Mumbai etc.). Unele sunt cunoscute ca orașe mari încă din Antichitate (Istanbul, Beijing) în timp ce altele s-au dezvoltat galopant mai ales în secolul XX.



Activitate la școală: Harta zonei din vecinătatea școlii

          Activitatea aceasta îi scoate pe elevi din rutina și plictiseala zilnică de la școală. Durează o oră și poate fi făcută cu elevii începând de la clasa a IV-a până la a XII-a, diferind doar gradul de dificultate a hărții. Se poate face într-o oră oarecare de Geografie, chiar dacă geografia orizontului local nu se regăsește în programa multor clase. Totuși, dacă chiar vrei să faci ceva interesant la oră, de cele mai multe ori trebuie să ieși din rigiditatea programei.





Marele Zid Chinezesc

           Marele Zid Chinezesc (în chineză : Wànlĭ Chángchéng, „zidul lung de 10.000 Li“) este o construcție strategică de mii de kilometri lungime, cu rol de apărare. Zidul a fost construit cu scopul de apărare a graniței imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din Nord. Este o construcție gigantică considerată după volum ca cea mai mare de pe glob, cu o lungime de 21 196 km.


Delta Dunării, paradisul aproape pierdut

           Delta Dunării este o comoară ecologică, geomorfologică și culturală a neamului nostru și a întregii umanități. Filmul prezintă frumusețile ei, greșelile făcute de-a lungul timpului sau cele care încă se mai fac, măsurile ameliorative luate în prezent, precum și alte propuneri interesante. Este un documentar plăcut, mai ales că predomină vorbitorii de limbă română.




Santorin și Vezuviu - două erupții vulcanice spectaculoase în Antichitate



           Izvoarele istorice menționează două erupții vulcanice catastrofale în bazinul Mării Mediterane. Consecințele se observă și astăzi, atrăgând numeroși turiști și cercetători.






Universul la scară


         O aplicație extrem de interesantă de vizualizare a întregului univers, la scară, de la cele mai mici particule cunoscute și presupuse științific, până la limita Universului observabil. Trebuie să setați limba și să așteptați să se încarce.    Navigați de pe banda de zoom in/ zoom out. Puteți da click pe obiecte pentru a afla informații suplimentare. Click aici pentru aplicație.

Ionuț T.
19.02.2015
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

Orientarea sportivă, între Geografie și Sport



          Știai că există o ramură sportivă înrudită foarte mult cu... Geografia? Nu vorbim despre drumeții, ieșiri pe munte sau jogging-ul prin natură, ci despre un sport profesionist, cu federație, regulament, cluburi, concursuri, tot ce trebuie... Este vorba de Orientarea sportivă.






10 gropi uriașe apărute pe Glob în ultimii ani


          Apărute în mijlocul orașelor sau pe câmpuri nelocuite, formate brusc sau lent, sunt gropi foarte adânci ca niște cratere. Au înspăimântat locuitorii și au declanșat diverse teorii legate de formarea lor, unele credibile, altele la limita senzaționalului. Iată câteva cazuri de cratere apărute parcă din senin.





Geografie BAC, modele de subiecte și variante extrase 2011-2015


          În acest articol găsiți modele de subiecte la Geografie pentru BAC, din ultimii 4 ani. Salvați-le în calculator! Anul acesta subiectele de la examen vor avea structură similară. Citiți și restul articolelor din categoria BAC, unde vă explic cum să luați notă cât mai mare la Geografie!


Fenomenul Gravity hill în România (”Mașina care urcă singură dealul”)

           În anul 2010 am publicat un articol în care explicam natura fenomenului ”Mașina care urcă la deal”, pe baza unor filmulețe de pe youtube. După câteva luni am fost la fața locului, am studiat fenomenul și am scris următorul articol (în 2011), pe care îl public abia acum. Poate fi considerat deci partea a II-a a acelui articol, pe care vă invit să îl revedeți.




Fac hărți

          Realizez hărți în GIS, pentru orice fel de utilizare: proiecte diverse, lucrări de licență/ master/ doctorat/ grad didactic, afișaj public, turism, orientare etc. Hărțile pot fi cartografieri ale elementelor geografice sau analize GIS complexe. De asemenea, realizez profiluri, grafice, blocdiagrame și diagrame geostatistice. Pentru detalii și comenzi: geografilia2010 ( @ ) yahoo . com fără paranteze și spații.

Defrișările din pădurea Amazoniană

          În bazinul fluviului Amazon se întinde cea mai mare pădure ecuatorială de pe Glob, un adevărat ”plămân verde” al planetei noastre. Pădurea are rolul de a ne oferi oxigen, de a absorbi dioxidul de carbon și poluanții din atmosferă și de a modera fenomenele climatice. De asemenea, pădurea ecuatorială adăpostește numeroase specii de plante și animale, acestea fiind comori ale biodiversității. 


Aplicații cu hărți pentru școală

            Harta este un instrument esențial în Geografie. Iată câteva aplicații ce se pot face la ora de Geografie cu ajutorul hărților. Pot fi folosite atât la gimnaziu, cât și și la liceu. Pentru astfel de activități, este bine să se aloce mult timp, chiar toată ora. De asemenea, nu este eficient ca aceste hărți să fie date ca temă pentru acasă, ci trebuie făcute și verificate cu profesorul.




Zonele biogeografice - zona rece

 
          Zona rece se întinde dincolo de paralela de 60° lat. Temperaturile sunt în general coborâte existând fie un singur anotimp (iarna) în subzona polară, fie două anotimpuri în cea subpolară.




Zonele biogeografice - zona temperată




          Zona temperată se caracterizează prin patru anotimpuri. În consecință, viețuitoarele au anumite adaptări și bioritmuri, diferite de la o subzonă la alta.






Zonele biogeografice: zona caldă

          Zona caldă se desfășoară de o parte și cealaltă a Ecuatorului, între 30° lat. N și 30° lat. S. Apar diferențe peisagistice foarte mari de la o subzonă la alta, de la desișul pădurii ecuatoriale la pustiul deșerturilor. Trăsătura comună a subzonelor este dată de temperatura ridicată tot timpul anului și existența unui singur anotimp (vara), viețuitoarele fiind iubitoare de căldură (termofile). 

Nu tremur la cutremur, campanie de informare preventivă

          ”Nu tremur la cutremur” este o campanie frumoasă și utilă, de informare a populației cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl avem în caz de cutremur. Campania este lansată de Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.



Gustave, crocodilul mâncător de oameni

          Crocodilul de Nil (Crocodylus niloticus) din specia căruia face parte și cumplitul Gustave, este cel mai mare crocodilian din Africa. De fapt, nu este întrecut în mărime decât de crocodilul de apă sărată (Crocodylus porosus) care trăiește in Asia de sud-est, India și Australia. Dar chiar și din rândul celor mai mari crocodili de apă sărată existenți în prezent, cu greu s-ar putea identifica vreun exemplar care să poată rivaliza cu Gustave.


Muntele Kilimanjaro, cel mai înalt din Africa

          Kilimanjaro este cel mai înalt munte din Africa (vf. Kibo 5895 m) și se află situat la granița ce desparte Tanzania de Kenia. Este muntele care reproduce pe înălțime toate zonele climato-vegetale ale Globului. Deși se află situat lângă Ecuator, vârful său este acoperit de ghețari (de tip stea). Localnicii l-au denumit ”Casa omătului”.



11 limbi oficiale în Africa de Sud



         Republica Africa de Sud este statul cu 11 limbi oficiale. Aceasta se datorează în principal multitudinii de grupuri etnice existente pe teritoriul țării. Înainte de anul 1994 erau recunoscute oficial doar 2 limbi: engleza și afrikaans (o variantă locală a limbii olandeze).




Maurovlahica - documentar


          Erau numiţi valahi negri, morlachi sau Nigri Latini. Vorbim de o comunitate uitată, care, în sec. al XII-lea a creat un stat pe nume România... în Bosnia.



Recomandare Geografilia: Arnold Platon

           https://arnoldplaton.wordpress.com este un blog extrem de interesant, născut din pasiune în august 2014. Veți găsi o sumedenie de informații, hărți și grafice foarte interesante. Autorul prelucrează diverse baze de date, rezultând niște produse grafice și cartografice foarte spectaculoase, interactive, de actualitate sau istorico-geografice. Informația este adesea de interes general.




Praf saharian peste Marea Mediterană - 1.02.2015

 
          În imaginile de mai jos se observă un transport de praf saharian peste Marea Mediterană, pe bandă transportoare de aer cald. Imaginile sunt obținute cu ajutorul sateliților Meteosat (1,2) și Terra. 1.02.2015 (EUMETSAT/NASA).