10 motive să te faci profesor de Geografie

          În articolul precedent v-am prezentat 10 motive să nu vă faceți profesori de Geografie. V-am rămas dator, astfel încât vom vedea în acest articol și cele 10 argumente pentru. Sper ca cele două articole să fie utile cititorului, astfel încât să le pună în balanță și să tragă singur concluziile.



Altfel de Geografie - Harta clasei

          Harta clasei este o activitate distractivă, ce poate fi făcută în timpul orei de Geografie pentru a îmbunătăți atmosfera din clasă, pentru a-i ajuta pe copii să se vadă prin ochii celorlalți și pentru a-i ajuta să devină mai buni. Mulți copii se simt marginalizați, nu se simt deloc apreciați. De aceea devin bătăuși, vorbesc vrute și nevrute în timpul orelor, fac tot posibilul să fie băgați în seamă. Această activitate vine și în ajutorul lor.


Altfel de Geografie - Muntele modelelor și al contra-modelelor în viață

          În ultima oră de geografie din semestru, am avut o scurtă discuție non-geografică și interesantă cu elevii clasei a VIII-a despre modele în viață: Ce sunt modelele, de ce ne sunt folositoare, modele bune și modele rele, unde ne găsim modelele etc. În urma discuției, elevii au fost rugați să realizeze pe o foaie o schiță cu un munte și un lac la poale. Pe munte și-au scris modelele în viață, importanța lor fiind din ce în ce mai mare odată cu creșterea altitudinii. În apă și-au scris contra-modelele, acestea fiind din ce în ce mai respingătoare odată cu creșterea adâncimii.

”Vrei să fii milionar”



          Ediție extraordinară. Urmăriți ambele părți!







10 motive să nu te faci profesor de Geografie

          Mulți tineri pasionați ar vrea să intre în învățământ ca profesori de Geografie. Nu le spune nimeni la ce să se aștepte. Unii intră foarte entuziasmați și pier repede. Alții vin cu scârbă și văd că nu e chiar așa rău. În acest articol sunt 10 motive să NU te faci profesor de Geografie, urmând ca în alt articol să vedem 10 motive să te faci profesor de Geografie.


Diplome ”Micul Geograf” pentru elevi


          Profesorii de Geografie pot folosi la sfârșitul anului școlar aceste diplome pentru elevi. Vă recomand să le printați A5, să le semnați d-voastră și directorul, iar apoi să le plastifiați. Vor avea un aspect spectaculos și copiii vor fi încântați.




Dezvoltarea durabilă a turismului în județul Argeș. Stare actuală, perspective, implicații

          Turismul are un mare potențial în ceea ce privește contribuția în vederea realizării obiectivelor majore ale Uniunii Europene, cum ar fi dezvoltarea durabilă, creșterea economică, ocuparea forței de muncă și coeziune socială și economică. Abordarea strategică pentru dezvoltarea durabilă a turismului în județul Argeș se bazează în primul rând pe procesul de creare a condițiilor efectuării turismului în zona montană, turismul urban-cultural din importantele orașe ale județului dar și turismul rural. 

Dezvoltarea durabilă a spațiilor verzi în București prin pereții vegetali și grădinile verticale în percepția populației locale

          Rezumat: Restrângerea spaţiilor verzi accentuează puternic riscurile ecologice urbane şi are un impact negativ imediat asupra calităţii vieţii şi stării de sănătate a populaţiei. Municipiul București are o situaţie net deficitară privind suprafaţa medie a spaţiului verde, respectiv 9,67 m2/locuitor, comparativ cu standardul Uniunii Europene care este de 26 m2/locuitor. În acest context, scopul studiului este de a creea spații noi verzi prin amenajarea pereților vegetali și a grădinilor verticale. 


Atlasul geografic al orașului Urlați - aplicații SIG

           Am absolvit în anul 2013 masterul de Sisteme Informaționale Geografice (SIG/GIS) la Facultatea de Geografie (Univ. din București). Planșele acestea fac parte din lucrarea de disertație și au fost realizate în intervalul 2011 - 2013. CD-ul cu lucrarea l-am dăruit d-lui primar din Urlați (în 2013), deoarece poate fi de folos administrației locale.



Muzeul Pietrei de la Sângeru, unicat în România

          Muzeul Pietrei este, cum însuși o mărturisește poetul Lucian Avramescu, „nebunia și dragostea mea”. Autorul atâtor poezii de dragoste, unele devenite cântece, cum ar fi „Bună seara, iubito”, s-a încăpățânat să demonstreze că românii au nu doar o trecătoare civilizație a lemnului, ci și o durabilă și eternă civilizație a pietrei. A adunat mii de pietre cioplite de țărani, din toată țara, într-o impresionantă colecție. Ea se află la Sângeru, la 108 kilometri de borna zero a Capitalei, la dispoziția oricui dorește s-o viziteze. 



Orașul Urlați - fotografii vechi

          Dragi urlățeni, găsiți în acest articol fotografii vechi din Urlați, unele de la începutul secolului XX (realizate de Alexandru Bellu), iar altele mai recente, din perioada socialistă. Unele imagini le-am găsit pe internet, răspândite pe diverse site-uri, fără ca oamenii să știe că sunt făcute în Urlați. Alte imagini mi-au parvenit de la doamna David Grațiela, de la Valentina Marinescu și, indirect, de la dl. prof. Păunescu, cărora le transmit mulțumiri. Pentru a vă bucura de opera fotografică în original a boierului Alexandru Bellu, vă rog să vizitați Muzeul ”Conacul Bellu” din Urlați!



10 specii de foioase din România



          Geograful adesea se încurcă în recunoașterea speciilor de foioase. Iată mai jos 10 imagini foarte bune care vă ajută să recunoașteți unele dintre cele mai întâlnite specii din țara noastră. 



2 jocuri problemă foarte interesante de Geografie

 
          Am făcut două jocuri-problemă foarte interesante prin care se pot testa cunoștințele de climă și relief ale Europei, perspicacitatea și  gândirea logică. Copiii de la clasa a VI-a au fost încântați.



Mulțumesc pentru aprecieri

          Cititorii blogului de geografie, Geografilia, au răspuns la întrebarea ”Ce calificativ acordați acestui blog?”. Rezultatele chestionarului pot fi văzute în imaginea alăturată. Abonați-vă la acest blog!
    I. Tudose        16.01.2015

Meteor - Celiabinsk Rusia - februarie 2013

          Iată mai jos filmulețul complet al evenimentului petrecut în regiunea munților Urali. Acestea sunt efectele produse de un bolovan de câțiva metri diametru... A fost de câteva ori mai mare decât cel de anul acesta din România (2015). Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă s-ar îndrepta spre pământ un meteorit de, să zicem, câteva sute de metri diametru, sau câțiva kilometri...

Top 10 sfincși ai României

          Iviți în peisaj sub forma unor stânci izolate, sfincșii ne atrag atenția datorită formelor lor ciudate. Fiecare are legenda și denumirea sa interesantă. Spectaculos este faptul că unii cercetători presupun că unele din aceste stânci ar fi cioplite de o civilizație din trecut, asemenea megaliților ciopliți din Insula Paștelui, Egipt sau Stonehenge (în Marea Britanie). Geologii le consideră însă simple forme de relief naturale, rezultate în urma eroziunii vântului și a apei. Iată un top al celor mai cunoscuți sau spectaculoși sfincși ai României.

Cea mai bună filmare a meteorului din 7.01.2015

          În noaptea de 7.01.2015, la ora 3:05, un meteor pătruns în atmosferă a ars și a explodat deasupra României, rezultând o lumină intensă timp de câteva secunde. Pătrunderea corpurilor cerești în atmosferă este ceva frecvent. De exemplu, deseori putem observa pe cerul senin al nopții stele căzătoare; acestea sunt de fapt meteori mai mici care intră în atmosferă și se aprind. 

Exemplu de urmat. O tânără, campioană internaţională la geografie, predă la un liceu din Sf. Gheorghe

           Ar putea lucra în străinătate pe sute de euro, dar preferă să predea la liceul la care s-a format. Ştefania Ursică, o tânără din Sfântu Gheorghe, a rămas acasă ca să le dea un exemplu tinerilor. Este geograf, a terminat facultatea în doi ani si e campioană internaţională la această disciplină. A reuşit să ia 10 la examenul de titularizare, dar nu a existat niciun post în judeţ. Aşa că a prins câteva ore ca suplinitor şi câştigă puţin peste 500 de lei. Citește continuarea aici

Prima cucerire a vârfului Everest (anul 1953)

          Pe 29 mai 1953, la ora 11.30, neo-zeelandezul Edmund Hillary și nepalezul Tenzing Norgay reușeau să devină primii oameni care ajungeau pe cel mai înalt vârf al planetei. Ei au escaladat vârful venind prin Pasul Sudic, din Nepal. Ambii au afirmat că reușita a fost rezultatul unei munci de echipă a întregii expediții condusă de John Hunt, dar Tenzing a dezvăluit după câțiva ani că Hillary a fost primul care a ajuns pe vârf. Ei s-au oprit pe vârf să facă fotografii și au îngropat în zăpadă câteva dulciuri și o cruce mică înainte de a coborî.

Focurile Vii din Subcarpații Curburii


          Focul Viu este un fenomen natural datorat emanației de gaze naturale, care ies la suprafață prin fisurile scoarței terestre formând flăcări, aprinse fiind de razele solare (sau de oameni dacă flacăra se stinge).



Joc geografie - Ghicește din ce țări sunt aceste imagini satelitare!

           Iată mai jos un joc foarte frumos și interesant. Aveți mai multe nivele. Vi se afișează o imagine satelitară extraordinară și trebuie să ghiciți din ce țară este peisajul. Aveți de ales între două țări. Dacă greșiți, puteți merge mai departe. Nu aveți voie totuși să greșiți de prea multe ori... Eu l-am terminat din prima, însă cu emoții. Mai aveam o singură inimă de viață :) Voi îl terminați din prima încercare? Joacă aici!
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.