Pământul văzut noaptea

          Cu toţii ne-am obişnuit să ne imaginăm Pământul ca pe o frumoasă planetă albastră, cu zone de vegetaţie bine conturate, cu nuanţele clare ale deşerturilor, cu reţelele hidrografice ca nişte artere... Acestea sunt aspectele observabile pe imaginile şi fotografiile satelitare. Este vorba de o imagine a Pământului pe timp de zi. Mai există însă şi o altă imagine, mai rar ştiută, aceea pe timp de noapte.


          Spre deosebire de prima categorie, Pământul văzut noaptea este mult mai simplu, dar poate la fel de spectaculos. Pe o imagine nocturnă apar diferenţiate masa oceanică şi cea continentală, precum şi numeroase lumini, specifice oraşelor, drumurilor, porturilor etc.
          Geograful se foloseşte de astfel de informaţii întrucât sunt foarte concludente în analiza dispunerii marilor aglomerări urbane, a extinderii unor artere de circulaţie, analiza răspândirii populaţiei în ceea ce priveşte influenţa factorilor restrictivi (munţii Himalaya) sau favorizanţi (Valea şi Delta Nilului - fig.1). De asemenea se pot observa consecinţele de natură economică, comparând de pildă Olanda cu Bangladesh. Ambele state sunt foarte dens populate, însă Olanda are lumina aprinsă în timp ce Bangladesh are lumina stinsă.


Fig.1. O vedere de noapte în jurul Mării Mediterane (NASA International Space Station 25.02.12). În prim plan se observă valea şi delta Nilului.


Fig.2. Marile aglomeraţii urbane din Europa de Vest: a - Glasgow-Edinburgh; b - Birmingam-Liverpool; c - Londra; d - Paris; e - Randstad-Holland; f - Rin-Ruhr; g - Berlin.

          Imaginile nocturne evidenţiază foarte bine şi anumite limite politico-economice. Iată în fig. 3 cât de bine se diferenţiază Koreea de Sud (în tonuri luminate) faţă de Koreea de Nord (în tonuri întunecate). În Japonia se observă foarte bine megalopolisul Tokaido, printr-un ton deschis continuu.


Fig.3. Japonia şi pen. Koreea.

          De altfel, toate megalopolisurile globului apar prin tonuri deschise continue (fig.4).


Fig.4. Megalopolisul SanSan (a) şi megalopolisul BosWash (b).

          Marile artere sunt evidenţiate prin linii sau puncte înşirate, mai ales dacă acestea străbat ţinuturi mai puţin prielnice locuirii. Micile localităţi amplasate în lungul acestora le dau vizibilitate, aşa cum este cazul Transsiberianului (gif.5).


Fig.5. Transsiberianul.

          În filmuleţul de mai jos, puteţi observa alte aspecte interesante ale imaginilor obţinute de NASA.



          În fotografiile nocturne se ascund şi alte lucruri spectaculoase. Iată în fig. 6. incendii de pădure surprinse în Idaho şi Montana (SUA) în infraroşu vizibil de satelitul Suomi NPP.


Fig.6. Incendii de pădure surprinse pe o imagine nocturnă.

          Dar ce poate întrece în frumuseţe o auroră boreală? Din satelit este văzută cam aşa:


Fig.7. Aurora Boreală deasupra statului Colorado (NASA International Space Station 10.02.13).

          Imaginile pe timp de noapte se dovedesc a fi extrem de utile pentru analiza tramelor stradale. Iată cât de bine se evidenţiază o structură urbană rectangulară (fig.8).


Fig. 8. Riyadh, Arabia Saudită (NASA International Space Station 13.11.12).

          Concluzii
          Imaginile nocturne pot fi utilizate în observaţii şi analize geografice de variate feluri, dar neapărat coroborate: densitatea populaţiei, geografie economică, geografia aşezărilor, geografia transporurilor etc. Aceste imagini sunt prelucrate ca şi cum ar fi noapte pe toată suprafaţa Pământului, lucru bineînţeles ireal. 

          În acest sens, există o aplicaţie foarte interesantă care vă permite să selectaţi data şi ora, astfel încât ea să vă returneze exact imaginea Pământului cu desfăşurarea zilei şi a nopţii la momentul respectiv, precum şi poziţia Soarelui şi a Lunii la zenit.





Bibliografie
Night Earth
Time and Date
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de I. Tudose
16.08.2013

Un comentariu:

Manu spunea...

Frumos, frumos :D Nu putem zice ca suntem greu de observat in Univers.

Trimiteți un comentariu