Duminică, 1 septembrie, proteste împotriva distrugerii Roşiei Montane şi împotriva exploatării gazelor de şist

          Pentru data de 1 septembrie (duminică), de la ora 17.00, s-a început mobilizarea pentru mitinguri de protest la Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Alba Iulia şi Braşov. De asemenea, un protest este anunţat şi la Bruxelles și în multe alte orașe din țară și străinătate. În aceeaşi zi şi de la aceeaşi oră, la Bârlad e programat un protest împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

Cele mai importante 10 insule divizate politico-administrativ



          Lista următoare cuprinde cele mai mari 10 insule de pe Glob, împărţite între mai multe state, sau administraţii. Situaţia este creată astfel datorită împrejurărilor istorice, intereselor politice şi diferenţelor culturale.





8 lăcaşuri de cult din România scufundate



          Lucrările de inginerie hidrotehnică au fost realizate în socialism cu scopul de a extinde reţeaua naţională de electricitate, de a asigura noi căi navigabile, de a obţine resurse piscicole şi sursă de apă pentru irigaţii, în scop industrial etc. Astfel, ţara s-a umplut de baraje, lacuri de acumulare, bălţi amenajate, canale nou construite...




Guvernul a aprobat legea care permite exploatarea la Roşia Montană şi o trimite Parlamentului

          Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.


Un trib întâlneşte oameni albi pentru prima dată (video)


          Un trib din Papua Noua Guinee întâlneşte oameni albi pentru prima dată. Filmarea este realizată în anul 1976. Nu mai intraseră în contact niciodată cu civilizaţia şi tehnologia modernă...



Recomandare Geografilia: Dincolo de hărţi


           Dincolo de hărţi este e un blog interesant pentru pasionaţii de locuri frumoase, natură, istorie şi cultură.

Ionuţ Tudose                  27.08.2013

Cum să identifici Steaua Polară și Carul Mic



          Carul Mare și Carul Mic sunt două constelații care ocupă pe bolta cerească poziții diferite în funcție de moment, de latitudinea și de longitudinea observatorului. După cum le zice și numele, seamănă cu două care, fiind foarte utile pentru orientarea în teren din următorul motiv: ne ajută să identificăm Steaua Polară.





Cele mai ciudate 10 teritorii de stat de pe Glob



          Fiecare ţară are anumite caracteristici ale teritoriului, în ceea ce priveşte forma, extinderea, dispunerea geografică, asemănarea cu anumite obiecte etc. Unele state ies în evidenţă prin trăsăturile lor teritoriale originale...



10 hărţi ciudate despre Europa



          Acest articol vă prezintă o colecţie de hărţi ce abordează diferite teme, dar care sunt legate printr-o trăsătură comună: toate sunt atipice. Unele sunt ciudate, altele amuzante, însă fiecare are ceva interesant. Veţi descoperi deci şi o altă faţă a cartografiei.






România Turistică Mentală

           Din punct de vedere turistic, spaţiul geografic poate fi privit din două perspective: Prima dintre ele este cea obiectivă, cantitativă, cuantificabilă, măsurabilă şi calitativă. Adică, spaţiul turistic este văzut şi evaluat prin prisma unor indici şi indicatori, prin analiză şi observare. Diferenţa dintre două staţiuni poate fi dată de calitatea mediului natural, distanţa faţă de căile de acces naţionale, baza de cazare şi calitatea serviciilor, valoarea cultural-istorică a obiectivelor, unicitatea locului etc.


Marile insule de gunoaie

          Mările şi oceanele lumii nu sunt întinderi nesfârşite de un albastru luminos, aşa cum vedem noi de pe plajă. Ele sunt marile tomberoane ale lumii, în care ajung deşeuri ce-şi aşteaptă anii spre a se descompune şi a reintra în ciclul natural. Dar până atunci, ele joacă rol de poluanţi: afectează acvafauna şi vegetaţia marină, prin modificările calitative ale apei. În mod indirect, influenţează negativ populaţia.



Pământul văzut noaptea

          Cu toţii ne-am obişnuit să ne imaginăm Pământul ca pe o frumoasă planetă albastră, cu zone de vegetaţie bine conturate, cu nuanţele clare ale deşerturilor, cu reţelele hidrografice ca nişte artere... Acestea sunt aspectele observabile pe imaginile şi fotografiile satelitare. Este vorba de o imagine a Pământului pe timp de zi. Mai există însă şi o altă imagine, mai rar ştiută, aceea pe timp de noapte.


Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei - documentar

          Acest film se doreste a fi un portret al binecunoscutei localitatii miniere Rosia Montana sub a carei case, gradini, munti si paduri se gasesc cele mai mari zacaminte de aur din Europa. Dupa cum se stie, localitatea - si impreuna cu ea vestigii arheologice, monumente istorice, natura, cultura, comunitate - ar urma sa fie distruse daca firma de minerit RMGC (Rosia Montana Gold Corporation) si-ar realiza proiectul. In urma ar ramane niste cratere si un gigantic iaz de decantare -- mai putin aurul si argintul care vor ajunge pe pietele internationale...

Geografia mentală a internetului

          Geografia mentală reprezintă un spaţiu de cercetare foarte interesant, aflat în sfera de întrepătrundere a geografiei cu psihologia. Ea studiază spaţiul geografic la nivelul percepţiei sau, pe înţelesul tuturor, spaţiul geografic din mintea oamenilor. Poţi urca un deal de 800 m şi apoi să-i spui „deluşor”. Altcineva poate urca acelaşi deal şi să-i spună „deal în toată regula”. Iar altul, ceva mai obosit, va spune „Am căţărat ditai muntele”.

Români uitaţi în România




          Un film ce vorbeşte despre maghiarizarea forţată a românilor din judeţele Hargita, Covasna şi Mureş.






Olimpicii s-au întors acasă

         Citez articolul Medalii de aur și argint obținute de elevii români la Olimpiada Internațională de Geografie:

          "După ce au făcut ca România să fie cunoscută din nou peste hotare, elevii de nota zece ai țării s-au întors acasă...



Articole de pe alte site-uri



          După cum ne-am obişnuit cititorii, publicăm ocazional trimiteri spre articole interesante, utile şi frumoase, cu temă sau tentă geografică. Astăzi vă recomandăm următoarele:




Titularizare 2013: O singură notă de 10 la Geografie



           Anul acesta la examenul de titularizare la disciplina Geografie, după afişarea primelor rezultate (înainte de rezolvarea contestaţiilor), s-a obţinut o singură notă de 10 la proba scrisă, în judeţul Cluj. V-am făcut o hartă în care să vedeţi performanţa maximă a fiecărui judeţ.

Sursa foto




Patru medalii, dintre care trei de aur, şi locul întâi pe naţiuni la Olimpiada Internaţională de Geografie



          După performanţa de anul trecut (locul al doilea pe naţiuni şi patru medalii: două de aur, o medalie de argint şi o medalie de bronz), lotul olimpic de geografie al României a cucerit în acest an supremaţia mondială, graţie palmaresului excepţional obţinut la a X-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Geografie: trei medalii de aur şi o medalie de argint.



O nouă recomandare Geografilia

          Recomand spre lecturare http://eusuntdaniela.ro. Pe acest site veţi găsi chestiuni interesante de geografie locală, toponimie, abordări de suflet...

Ionuţ T.
3.08.2013

Cum să te orientezi în teren cu ceasul


          Folosind un ceas cu limbi, puteţi identifica direcţia punctului cardinal SUD, dacă soarele este pe bolta cerească, sau dacă îi cunoaşteţi poziţia pe cer în cazul în care este înnorat.


Cum să măsori repede distanţa dintre două localităţi



          Din moment ce aţi ajuns să citiţi acest articol, înseamnă că aveţi acces la internet. Pentru operaţiunea următoare aveţi nevoie de internet.