Regiunile frecvent omise pe harta lumii

          Harta lumii are o mulțime de întrebuințări: în scop didactic ca planșe viu-colorate pentru copii, în scop științific (hărți meteo-climatice, geomorfologice, geologice, demografice, economice, biogeografice etc.), în scop estetic sau informativ pe diverse panouri stradale, planșe, aplicații online...



Este foarte interesant că acestea omit anumite regiuni de pe Terra, fie în mod voluntar (scara și proiecția impun anumite omisiuni și simplificări), fie involuntar când se comit greșeli. Deci regiunile de uscat des omise pe harta lumii pot fi grupate în trei categorii:

- insulele (uneori și peninsulele) mici și foarte mici, din cauza scării;
- regiunile polare, din cauza perspectivei impuse de proiecție;
- regiunile marginale (Noua Zeelandă, Japonia etc.), rămase din greșeală în afara încadrării sau omise pentru a simplifica harta, chiar dacă nu este cazul;

Această ultimă categorie este și cea mai spectaculoasă, dar și foarte frustrantă pentru locuitorii uitați a fi puși pe hartă. Pe platforma reddit chiar există grupuri în care se postează hărți fotografiate în varii locuri, unele fără Noua Zeelandă, altele fără Danemarca sau fără Tasmania. Iată câteva exemple:

Fig. 1. Tablou fără Noua Zeelandă (Sursa: reddit)

Fig. 2. Husă fără Noua Zeelandă (Sursa: reddit)

Fig. 3. La IKEA (Sursa: reddit)

Fig. 4. Hartă într-un aeroport, fără Noua Zeelandă (Sursa: reddit)

Fig. 5. Hartă fără Japonia (Sursa: reddit)

Fig. 6. O hartă didactică a fusurilor orare fără Danemarca (Sursa: reddit)

Fig. 7. Hartă pavată într-un parc din Wroclaw, Polonia. În ciuda scării foarte ofertante, s-a făcut multă economie de cărămizi: Tasmania, Noua Zeelandă, Filipine, Sri Lanka, Baffin, Islanda, Antarctica (Sursa: reddit)

Cercetând internetul și cunoscând multe alte exemple (inclusiv hărți științifice și profesioniste), am întocmit următoarea reprezentare cartografică a regiunilor frecvent omise. Cu cât nuanța este mai apropiată de roșu, cu atât este mai probabil ca teritoriul respectiv să nu apară pe hărți ale lumii.

Fig. 8. Regiunile omise pe diverse hărți ale lumii.
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
20.08.2019

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu