Cu sudu-n sus

          Toate hărțile de pe planșa de mai jos sunt corecte. Ele diferă prin meridianul-origine utilizat în proiecție, dar și prin orientarea N-S, astfel încât țara care produce harta să ocupe o poziție cât mai centrală.





Noțiunile de „sus” și „jos” sunt valabile numai în mediul terestru (sau pe alt corp cosmic), când ne raportăm la direcția gravitației: „în jos” înseamnă spre centrul Pământului, iar „în sus” spre exterior, în sensul opus gravitației. Aceste noțiuni nu există în cosmos, la fel nici când privim Terra din afara ei (sub forma globului sau a hărții lumii).

Faptul că harta este orientată cu nordul în sus este o pură convenție apărută prin tradiție, deoarece în emisfera nordică există suprafețe locuite mai întinse și aici s-au dezvoltat marile puteri încă din vechime și până în prezent (Mesopotamia, Egipt, China, Grecia, Roma antică, Arabia, Europa, SUA, Japonia etc.), care au orientat harta astfel încât ele să fie în partea de sus. De asemenea, steaua nordului și direcționarea acului busolei spre nord sunt motivele pentru care navigatorii au recurs la această convenție.

Bineînțeles că harta poate fi la fel de bine orientată în sus cu sudul, estul sau vestul.

___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
30.07.2019

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu