Model subiect geografie bac 2019

          Au fost publicate pe edu.ro modelele de subiecte pentru bacalaureat 2019. La geografie va fi aceeași structură ca în anii precedenți, cu trei subiecte: Subiectul I - Europa; subiectul al II-lea - România; subiectul al III-lea - Probleme fundamentale ale Europei, României și Uniunii Europene. Pentru fiecare subiect se acordă 30 p și 10 p din oficiu.
 
          Dacă aveți întrebări în legătură cu modelul, lăsați un comentariu! Celelalte articole pentru bacul la geografie: CLICK AICI.




___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
01.12.2018

36 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. http://subiecte.edu.ro/2019/bacalaureat/modeledesubiecte/probescrise/

      Ștergere
  2. Am inteles ca punctul D cu diferente si asemanari ar putea fi inlocuit. E adevarat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă în acest model nu a fost înlocuit, probabil nici la examen nu va fi înlocuit.

      Ștergere
  3. Ce răspuns a-şi putea da la subpunctul E de la Subiecul 3?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Județul Călărași are doar relief de câmpie, în timp ce județul Prahova are toate treptele majore de relief. Prin urmare, în Prahova apar terenuri afectate de alunecări de teren, șiroire, torențialitate și eroziune în suprafață în zonele de deal, dar și terenuri afectate de solifluxiune, avalanșe, surpări, rostogoliri sau eroziune lineară în zonele montane. În județul Călărași principala cauză a degradării terenurilor este seceta.

      2. Suprafețele cu terenuri degradate și neproductive au crescut în județul Prahova în intervalul 2010-2013 cu aproximativ 10% ca urmare a alunecărilor de teren, torențialității, inundațiilor și viiturilor, defrișărilor sau a exploatării agricole neraționale.

      Ștergere
  4. La subiectul 3.
    Subpunctul C.
    O cultură agricolă specifică Bulgariei.
    Mă gândeam la trandafiri, este corect?
    Dacă nu, ce răspuns pot da?

    RăspundețiȘtergere
  5. De ce Danemarca nu produce hidroenergie?
    Mă gândeam aşa: Danemarca nu produce hidroenergie deoarece releiful ei este unul jos, mai mult de câmpie. În Danemarca nu exisă munţi care să aibă o altitudine considerabilă pentru a facilita producerea de hidroenergie, în schimb datorită relefului de câmpie, Danemarca îşi constituie în permanenţă energie eoliană.
    Întrebarea mea este aceasta. Din 2p a-şi primi maxim? Dumneavoastră cum aţi nota?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În Danemarca râurile nu au un potențial hidroenergetic favorabil amenajării hidrocentralelor, deoarece relieful este jos (deci râurile au pantă mică de curgere), iar debitul râurilor este scăzut deoarece acestea sunt scurte și nu au mulți afluenți(teritoriul Danemarcei este mic și fragmentat). Probabil vei primi 2 p la subpunctul ăsta.

      Ștergere
  6. Poate rezolva cineva la sub II punctul D?

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest model de test e pentru elevii din R Moldova.

    RăspundețiȘtergere
  8. Heii, am o întrebare pentru România la subpunctul D. Este bine daca compar in felul următor :3 deosebiri pentru relieful Retezat-Godeanu si relieful Carpații Moldo-Transilvani
    In Grupa Retezat-Godeanu tipurile de roci sunt sedimentare si magmatice, in timp ce in Carpații Moldo-Transilavni este prezenta si roca vulcanica.
    Altitudinea reliefului Retezat-Godeanu este de 2509 metri, spre deosebire de altitudinea reliefului Carpaților Moldo-Transilavni unde este de 2100 de metri
    In Carpații Moldo-Transilavni exista relief vulcanic si carstic, in timp ce in Grupa Retezat-Godeanu exista doar relief glaciar.
    Am formulat corectat sau cu ce am greșit? Daca ma puteți lamuri Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai primi numai 3 puncte din 6. Ai greșit:
      - în grupa Retezat-Godeanu sunt roci sedimentare și metamorfice, nu magmatice.
      - relieful carstic și cel glaciar apar în ambele unități.

      Legat de exprimare, poți spune „altitudinea unității/grupei/munților Retezat-Godeanu”, nu „altitudinea reliefului Retezat-Godeanu”.

      Ștergere
    2. unde apare relief glaciar in carpatii moldo transilvani?

      Ștergere
    3. În Călimani au fost mici ghețari pleistoceni, după unele surse. Ar trebui să se păstreze în relief ceva striații glaciare, blocuri eratice, morene frontale sau suprafețe de nivelare în zona Rițitușului și Pietrosului. Oricum relieful glaciar nu are cum să fie clar conturat ca în alți munți. Din păcate nu am urcat în Călimani niciodată și nu pot spune cu certitudine ceea ce nu știu.

      Ștergere
  9. Ce bine ca v-am intrebat. Mulțumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  10. Am si eu o intrebare. La Subiectul 1 D. pot spune asa:

    Statul marcat pe harta cu litera J se numeste Franta, iar cel marcat cu I se numeste Republica Moldova.

    Deosebiri:
    1. In Franta intalnim climat temperat-oceanic si mediteranean, pe cand in Republica Moldova se regaseste climat temperat-continetal.
    2.Temperatura medie anuala in Franta e mai scazuta decat in Republica Moldova.
    3.Precipitatile medii anule au valori mai ridicate in Franta, decat cele din Republica Moldova.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Temperaturile medii anuale au valorii mai mici*

      Ștergere
    2. 2. Temperatura medie anuală în Franța este mai ridicată (10-15 gr C) decât în Rep. Moldova (7-10 gr C).
      3. Precipitațiile medii anuale au valori mai ridicate în Franța (600 - 1200 mm) decât în Rep. Moldova (500 - 600 mm).

      Dacă nu poți estima valorile, mai poți spune:
      4. În Franța predominante sunt vânturile de vest, în timp ce în Moldova bate crivățul.
      5. Climatul Franței, în special al jumătății vestice, este foarte influențat de vecinătatea cu Oceanul Atlantic și de circulația vestică a maselor de aer, spre deosebire de clima Republicii Moldova care este influențată de continentalismul accentuat și de anticiclonul siberian.
      6. Franța are un relief variat, clima etajându-se pe altitudine (temperaturile scad și precipitațiile cresc pe altitudine - Munții Alpi, Pirinei), în timp ce Rep. Moldova are un relief jos și relativ neted, clima acestei țări fiind mult mai uniformă. Franța are și o suprafață mai mare decât Rep. Moldova, ceea ce determină o variație a tipurilor de climă.

      Ștergere
    3. Dar de ce spre exemplu, ai folosit valorile acelea la temperatura si precipitatii? Adica eu stiu ca Moldova are o clima temperat-continentala excesiva si ca are sub 500 mm pe an si o temp. intre 8-12 gr. C. Iar clima temp-oceanica stiu ca are intre 1000-2000 mm pe an si temp intre 10-15 gr. C. Acum m ai bagat in ceata:))

      Ștergere
    4. - Clima temperat-continentală EXCESIVĂ înseamnă semideșerturi și deșerturi. Frații basarabeni nu au cămile în ogradă.

      - Am folosit valorile acelea pentru că acelea sunt :P În clima temperat-oceanică în general sunt valori de 800 - 1500 mm precipitații, iar în Franța 800 - 1200 mm. Sunt foarte rari cazurile în care se înregistrează 2000 mm (de ex. la bergen în Norvegia).

      Oricum nu îți taie nimeni capul dacă nu le nimerești, important este să fie cât mai aproape de adevăr și să se vadă diferența între cele două țări.

      Ștergere
  11. Buna. Am sibeuso intrebareî...când ne dă la bac spuneti orasul-capitala scriem orașul sau capitala ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Capitala este un oraș în care se află instituțiile de putere ale unui stat. București este un oraș-capitală, la fel Budapesta, Praga etc. Cum adică dacă scrii orașul sau capitala? Unele întrebări sunt atât de ciudate...

      Ștergere
  12. Bună ziua, o cauza a imbătrânirii pop. Europei este scaderea natalității sau creşterea spersnței de viață la naştere, insă o consecință nu ştiu să formulez. Mă ajutați vă rog frumos?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O consecință:
      - Presiunea asupra sistemelor medical și de pensii;
      - Reducerea proporției populației active;
      - Declinul demografic (scăderea numărului de locuitori);
      - Acceptarea și încurajarea imigrației sau creșterea vârstei de pensionare pentru a compensa forța de muncă aflată în scădere;

      Ștergere
    2. Multunesc frumos, sunteti genial! Daca ar fi toti profesorii ca d-stra, procentul de promovare a bacalaureatului ar fi mult mai mare

      Ștergere
  13. Am găsit intr un barem la sub2 in loc de bihor, oradea iar eu scrisesem bihor.
    La corectare ma depunteaza?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă îți cerea orașul-reședință, era vorba de Oradea. Bihor este județul. Nu primești niciun punct.

      Ștergere
  14. Eu nu stiu cum sa rezolv subiectul 3 de nici o culoare. Niste exemple , calcule, ma poate ajuta cineva ? Am probleme la subiectul acesta

    RăspundețiȘtergere