6 ani de Geografilia. Concurs cu premii

          În luna septembrie 2010 am pornit acest blog ca pe o platformă de lansare a ideilor geografice din anii studenției. Nu mă încânta ideea de a publica în revistele de specialitate din cauza publicului lor extrem de restrâns... 




           În plus de asta, nici standardele de tehnoredactare ce trebuie îndeplinite nu mi-au plăcut, mai ales că majoritatea revistelor cer materialele într-o limbă de circulație internațională, în special engleză. În condițiile acestea am zis ”de ce să nu avem și noi o pagină adresată publicului larg, în limba română și cu materiale de o bună calitate (de multe ori chiar de o calitate superioară revistelor așa-zise de specialitate)?!”

          În acești ani am publicat într-un ritm uneori mai lent, alteori mai alert sau foarte alert. Au fost perioade cu un articol la câteva luni, dar și perioade cu articole zilnice. Totuși, mai importantă decât volumul este calitatea informației. În acest sens feed-back-ul cititorilor este în general unul pozitiv, ceea ce mă bucură.

          Trebuie menționat faptul că din cele peste 500 de articole, vreo 30 sunt publicate de autorii colaboratori, contribuția lor fiind una importantă. Pe aceștia îi puteți găsi în categoria DESPRE. Dând click pe numele fiecăruia vi se vor deschide articolele care le aparțin. Cu această ocazie anunț încă o dată că oricine poate publica pe Geografilia, trimițând un articol pe adresa de email geografilia2010(@)yahoo(.)com – fără paranteze.

          Iată și o listă retrospectivă cu cele mai citite 20 de articole de pe blog, care au adunat fiecare peste 10 000 de accesări:

- Test on-line Geografie Bac (22 000 de accesări)
notă: testul nu este realizat de mine (ci de dna prof. Săndulache). Nu am niciun merit pentru aceste accesări!
- Zonele biogeografice – zona caldă (15 000 de accesări)
- Vânturile locale din România (11 000 de accesări)
- Jocuri de Geografie (16 000 de accesări)
- Legende populare geografice (14 000 de accesări)
- De ce e mai cald vara decât iarna (13 000 de accesări)

          Pagina de facebook, folosită pentru mediatizare și deschisă destul de recent, a ajuns la cca 2500 de abonați (aprecieri) în câteva luni. Sunt 2500 de oameni inteligenți, după cum îmi place să îmi alint cititorii. Sper să ne strângem 10 000 cât de curând. Deci nu uitați să dați like, dacă nu ați făcut-o încă:






Concursul cu premii

          Acum, în ceas de aniversare, facem un mic concurs. Premiile sunt 2 tricouri Geografilia (vezi mai jos). Regulile sunt foarte simple.

1. Lăsați un comentariu sub acest articol prin care să răspundeți la următoarea întrebare: Ce s-ar întâmpla dacă de mâine nu ar mai fi absolut nicio hartă în lume? (inclusiv cele digitale)
2. Semnați-vă cu numele și prenumele!
3. Atenție! Lăsați fiecare un singur comentariu, nu mai multe!
4. Data limită până când puteți lăsa comentarii este miercuri, 14 septembrie.
5. Pe 14 septembrie voi alege 2 răspunsuri câștigătoare (cele mai interesante, creative, originale, argumentate, captivante).
6. Voi anunța câștigătorii într-un articol joi, 15 septembrie.
7. Voi lua atunci legătura cu ei pentru a le trimite prin poștă câte un tricou ”Geografilia”.

Aștept acum răspunsurile dvs! Succes!


de Ionuț Tudose
9.09.2016

4 comentarii:

cristina buta spunea...

Daca maine dimineata ar disparea toate hartile, pana maine seara oamenii ar trebui sa le inventeze iar! Macar incepand cu batul pe nisip sau scrijelind in piatra, pentru ca acolo am ajunge ... Deja hartile digitale fac parte integranta din viata noastra, fara sa ne dam in mod deosebit seama ...

Sorescu Florina spunea...

Dacă de mâine n-ar mai fi nicio hartă în lume am fi nevoiți să călătorim prin întuneric sau să recartăm Globul.

Sorescu Florina spunea...

Dacă de mâine n-ar mai fi nicio hartă în lume am fi nevoiți să călătorim prin întuneric sau să recartăm Globul.

Roxana spunea...

Hărțile sunt instrumente care abundă în informații (dacă știi să le descifrezi) și care ne sunt oferite "de-a gata". Dacă de mâine nu ar mai exista hărți, ar trebui create altele. Având în vedere că trăim într-o epocă a călătoriilor virtuale în care putem ajunge oriunde aruncând o privire pe hartă sau folosindu-ne de ea (harta fiind un indispensabil ghid în periplurile noastre, fie că vorbim de forma ei clasică sau de cea digitală), în absența hărților ne-am vedea nevoiți să refacem drumul invers, "coborând" în teren și cercetându-l pentru a putea întocmi propria hartă. Cum cartografierea spațiului constituie o formă de descriere a Pământului (reprezentările grafice ale spațiului terestru fiind ce-i drept micșorate și convenționale) în acest scop ne vine în ajutor prietena Geografie. Astfel, în necesitatea de a-și realiza propriile hărți, oamenii ar trebui să cunoască îndeaproape locurile, să exploreze mai mult spațiul geografic identificând caracteristicile sale, să înțeleagă raporturile spațiale, să fie mai atenți la natura care îi înconjoară. Dispariția hărților ar contribui astfel la creșterea gradului de "geografilie" (cu alte cuvinte, oamenii ar iubi mai mult geografia, apreciind totodată munca depusă de cartografi la realizarea unei "banale" hărți).

Trimiteți un comentariu