Densitatea populației în Europa, valori și cauze

          Privitor la examenul de bacalaureat, proba de Geografie, este foarte mare probabilitatea de a exista un subpunct despre densitatea populației. Explicarea cauzelor valorilor ridicate sau scăzute a densității reprezintă o problemă prea grea pentru mulți elevi. Până acum! Căci în articolul acesta veți înțelege aceste cauze. Să vă fie mai ușor, învățați mai întâi statele Europei în Animația 1 pentru BAC! Vezi și alte materiale utile pentru BAC!


          Densitatea medie a populației Europei este de cca 80 loc/km2, harta de mai jos împărțind suprafața continentului în 3 categorii de densitate:

1. Densitate mare - peste 100 loc/km2
          - zona metropolelor: Moscova, Sankt Petersburg, Kiev, București, Istanbul, Budapesta, Atena, Madrid, Paris, Roma, Copenhaga, Praga;
          - zona concentrărilor urbane: Ruhr și mare parte din restul Germaniei, Randstad-Holland, Milano-Torino, Londra-Birmingham, Katowice (Polonia);
          - câmpiile litorale: în Portugalia, Spania, Franța, Italia;
          - văi: Rin (Germania, Olanda), Rhon (Franța), Pad (Italia)

2. Densitate medie - 10 - 100 loc/km2

3. Densitate mică - sub 10 loc/km2
          - centrul și nordul Scandinaviei (Norvegia, Suedia, Finlanda);
          - nordul Rusiei;
          - Islanda
          - m-ții Grampian/ m-ții Scoției (Regatul Unit);
          - m-ții Alpi, Carpați, Balcani;
          - zona Mării Caspice;

Fig.1. Densitatea populației în Europa


          Cauzele densității mari
          Densitatea ridicată a populației apare în țări care au cunoscut de timpuriu revoluția industrială (Regatul Unit, Germania, Olanda, Belgia, Franța) sau în țări dezvoltate ulterior (Spania, Italia). De asemenea, valorile densității cresc în zona concentrărilor urbane, sau în cele dezvoltate turistic și portuar-comercial. Relieful constituie factorul primordial al densității ridicate prin prezența câmpiilor interioare (Bazinul Parisului, Câmpia Londrei, Câmpia Nord-europeană etc.) sau a celor litorale (țărmul nord-vestic al Italiei, Coasta de Azur din Franța, Estul Spaniei, țărmul Portugaliei etc.).

Fig.2. Cauzele densității ridicate a populației în Europa


          Cauzele densității mici 
        Densitatea scăzută este determinată de condițiile climatice ostile (Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda), relieful montan (Elveția, Austria, nordul Marii Britanii), ghețarii (Islanda, Elveția), vulcanismul activ (Islanda) sau extinderea mediului pădurii de conifere (Rusia, Finlanda).

Fig.3. Cauzele densității scăzute a populației în Europa
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
21.12.2015

51 de comentarii:

  1. De unde așa o densitatea mare in Sicilia?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Populația Siciliei este de 5,1 milioane de locuitori și suprafața de 25 700 km2. Rezultă o densitate medie de 198 loc/km2. Pe hartă culoarea roșie înseamnă peste 100 de loc/km2.

      Ștergere
  2. Printre cauzele care determina valori ridicate ale densitatii populatiei in statele Europei Vestice se pot numara si:resursele naturale variate si numarul mare de imigranti? Am intalnit intr-o varianta acest subiect si nu sunt sigur de raspuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numărul mare de imigranți da, grad de urbanizare ridicat, relief și condiții climatice favorabile locuirii. Resurse variate nu prea. Și Rusia are resurse variate, dar o densitate mică...

      Ștergere
  3. Prezentati doua cauze care determina ca cea mai mare parte a populatiei Europei sa locuiasca la altitudini mai mici de 200m.Am gasit asta intr-o varianta si nu imi dau seama.

    RăspundețiȘtergere
  4. Prezentati doua cauze care determina ca cea mai mare parte a populatiei Europei sa locuiasca la altitudini mai mici de 200m

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. - Relieful de câmpie, neted și jos, favorizează dezvoltarea așezărilor omenești, majoritatea orașelor mari și metropolele foarte mari fiind la aceste altitudini (Londra, Paris, Moscova etc.)
      - Regiunile litorale, cu altitudini de asemenea sub 200 m, prezintă densitaăți ale populației în general mai ridicate decât media europeană datorită dezvoltării așezărilor pe baza activităților comerciale, industrial-portuare, turistice sau de exploatare a resurselor marine.
      - Condițiile climatice sunt mai blânde la altitudini mici.
      - Relieful de câmpie nu generează restricții majore pentru construit și amenajarea infrastructurii, așa cum se întâmplă în regiunile deluroase și, mai ales, în cele montane.
      - Fertilitatea mai ridicată a solurilor a generat încă din vechime activitățile agricole, apariția și dezvoltarea satelor, o parte dintre acestea devenind târguri și orașe.

      Ștergere
  5. O cauza a densitatii mari in Olanda, ce as putea raspunde?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. - Relieful jos și neted este foarte favorabil locuirii, extinderii așezărilor și infrastructurii;
      - Olanda face parte din categoria țărilor vest-europene, cu dezvoltare economică timpurie, ceea ce a dus la o creștere demografică accelerată în sec. XIX - prima jumătate a sec. XX.

      Ștergere
  6. Cauze care determina repartitia neuniforma a populatiei pe teritoriul Australiei ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cadrul natural impune condiții de viață inospitaliere în partea centrală și vestică (deșert, semideșert, savane, precipitații reduse, secete etc.) și condiții optime pentru populație pe țărmul estic și sud-estic, unde sunt și majoritatea marilor orașe (precipitații mai bogate, medii tropicale și subtropicale umede).

      Ștergere
  7. Densitatea populatiei in fig 2 si fig 3, cauzele sunt asezatate pe Tari sau pe relief?

    RăspundețiȘtergere
  8. Precizaţi două cauze ale diferenţei de densitate între Bulgaria şi Finlanda. Am scris natalitatea scăzută din Finlanda şi mortalitatea ridicată din Finlanda.Pot spune şi extinderea pădurilor de conifere din Finlanda? precum se precizează şi în material.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Natalitatea este scăzută și în Bulgaria. Cauzele sunt naturale: condițiile cadrului natural sunt mai ostile locuirii în Finlanda: climat temperat rece și subpolar, păduri de conifere, soluri slab fertile și suprafețe întinse de apă (lacuri glaciare).

      Ștergere
  9. Doua cauze pentru distributia inegala a densitatii populatiei in Peninsula Italica ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. - relieful variat: câmpiile litorale au densitate mare, Munții Apenini au densitate mică.
      - utilizarea diversificată a terenului și raportul rural/urban: terenurile agricole și mediul rural au densități mai mici; centrele urbane au densități mari.

      Ștergere
  10. Prezentați o cauză care determină valorile diferite ale densității populației în Europa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Condițiile climatice variate determină densități diferite ale populației. Acestea fie au rol restrictiv locuirii (climatul subpolar, climatul temperat-boreal, climatul munților înalți) unde densitatea poate avea valori de sub 10 loc/km 2, fie au rol favorizant (climatul mediteranean, temperat-oceanic) unde densitatea depășește valori de 100 loc/km2.

      Ștergere
    2. Vă mulțumesc!

      Ștergere
  11. Densitatea populaţiei în Islanda este sub 3 loc./km2 iar în Marea Britanie de aproximativ 250 loc./km2. Precizaţi două cauze care determină aceste diferenţe de densitate a populaţiei dintre statele amintite anterior.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce nu vă uitați pe hărțile din articol?
      - climatul nefavorabil în Islanda, cu temperaturi coborâte (subpolar pe mare parte din suprafață) față de cel temperat-oceanic din Regatul Unit.
      - mediu ostil locuirii în Islanda din cauza ghețarilor și erupțiilor vulcanice.

      Ștergere
  12. Prezentaţi o cauză care determină valorile diferite ale densităţii populaţiei în Europa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Citește mai sus. A mai întrebat cineva asta și i-am răspuns.

      Ștergere
  13. Precizati doua argumente care sa justifice distributia inegala a retelei de transport pe uscat in Europa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. - Condițiile variate ale cadrului natural: Rețeaua de transport este mai rară în zonele montane (relief inaccesibil) și cele nordice (așezări umane mai puține din cauza climei nefavorabile) și este mai densă în zonele de câmpie și în cele cu climat favorabil.

      - Condițiile economice diferite: statele foarte dezvoltate (Olanda, Belgia, Germania etc.) au rețea de transport mai densă decât statele mai puțin dezvoltate (Ucraina, Belarus, Rep. Moldova etc.)

      Ștergere
  14. Precizati cate un avantaj si un dezavantaj al mijloacelor de transport (marfa si personale)studiate

    RăspundețiȘtergere
  15. - aeriene: Av: distanțe mari în timp scurt; D: volum limitat de mărfuri sau persoane;
    - feroviare: Av: volum mare de marfă și nr. mare de călători; D: suprafața acoperită depinde de prezența căii ferate;
    - rutiere: Av: gradul mare de acoperire în teritoriu; D: distanțe limitate;
    - navale: Av: transportul intercontinental al mărfurilor; calea de transport este naturală (apa), cu excepția canalurilor antropice; D: viteza de deplasare;

    RăspundețiȘtergere
  16. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  17. Precizaţidouă cauze care au determinat valorile reduse ale densităţii populaţiei în regiunea Europeide Nord

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uită-te pe hartă și vezi ce culori au cerculețele din Europa Nordică.

      Ștergere
  18. Explicați prezenta vulcanilor activi în Islanda.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Islanda se află la contactul de tip rift (dorsala medio-atlantică) între plăcile tectonice Nord-americană și Eurasiatică. Acestea se depărtează una de cealaltă, iar magmele ies la suprafață prin fracturile scoarței, generând fenomenele vulcanice.

      Ștergere
  19. Doua cauze ale reducerii natalitatii in țările Europei de Est și Sud-Est.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. - legalizarea avorturilor
      - emigrarea unui segment important din populația de vârstă fertilă (tânără și adultă)

      Ștergere
  20. Menționați 2 cauze care influențează debitele mici ale râului Ialomița și Prut.
    Menționați 2 cauze care influențează debitele mari ale râurilor Olt și Mureș.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prut:
      - bazin hidrografic mai mic, număr mai mic de afluenți, afluenți cu debit mic;
      - bazin hidrografic în zona cu influențe climatice continentale, precipitații mai reduse;
      - puține izvoare în munți (alimentare slabă din topirea zăpezilor și precipitațiile montane).

      Pentru Olt și Mureș e invers:
      - bazin hidrografic mare
      - afluenți numeroși
      - afluenți cu debit mare
      - multe izvoare în munți (alimentare importantă din precipitațiile mai bogate de la munte și din topirea zăpezilor)

      Ștergere
    2. Mulțumesc frumos! :)

      Ștergere
  21. E. Prezentați doi factori care explică diferența mare dintre valoarea densității medii a populației dintre cele două state, în condițiile în care teritoriile au suprafețe similare, iar relieful Finlandei este favorabil locuirii în proporție de aproximativ 80%.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Densitatea populației este redusă în Finlanda, deoarece condițiile climatice sunt inospitaliere locuirii (climă temperat-continentală rece/boreală și climă subpolară).
      Teritoriul este acoperit în proporție de circa 70% de păduri de conifere, solurile au fertilitate scăzută, suprafețele acvatice și mlăștinoase sunt extinse.

      Ștergere
  22. Pe țărmul nord vestic al Europei, deși latitudinile sunt de 50-70° lat N, climatul este blând,cu amplitudini termice reduse, temperatururi și precipitații ce permit dezvoltarea unei vegetatii bogate.
    1.Explicați prezenta unui climat bland la această latitudine.
    2.Menționați doua activități economie favorizatedde acest climat.
    3.Numiti un stat fare se afla la această latitudine și beneficiază de acest climat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Curentul Cald al Atlanticului de Nord generează climatul blând.
      2. Transporturile navale și comerțul (apa nu îngheață în porturi)
      3. Regatul Unir.

      Ștergere
  23. Comparați Islanda și Franța (3 deosebiri, clima) având în vedere nr.precipitatii, temperaturi medii anuale, vânturi cu frecvență ridicata)

    RăspundețiȘtergere
  24. Prezentati 2 argumente pentru a explica situarea pe primele 3 locuri la producția de ulei de măsline, la nivel mondial, a Spaniei, Italiei și Greciei.

    RăspundețiȘtergere
  25. Prezentati cate un argument acre sa susțină afirmatiile:
    1."Delta Dunării este o câmpie în formare prin aluviuni."
    2."Podisul Dobrogei este cea mai veche unitate de relief din tara."

    RăspundețiȘtergere
  26. Care este diferența de densitate a populației dintre România și Italia

    RăspundețiȘtergere
  27. Aici sunt țările lumii ordonate după densitatea populației: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_and_dependencies_by_population_density
    Scazi densitatea Italiei - dens. României.
    200 loc/km2 - 81 loc/km2 = 119loc/km2

    RăspundețiȘtergere