Densitatea populației în Europa, valori și cauze

          Privitor la examenul de bacalaureat, proba de Geografie, este foarte mare probabilitatea de a exista un subpunct despre densitatea populației. Explicarea cauzelor valorilor ridicate sau scăzute a densității reprezintă o problemă prea grea pentru mulți elevi. Până acum! Căci în articolul acesta veți înțelege aceste cauze. Să vă fie mai ușor, învățați mai întâi statele Europei în Animația 1 pentru BAC! Vezi și alte materiale utile pentru BAC!


          Densitatea medie a populației Europei este de cca 80 loc/km2, harta de mai jos împărțind suprafața continentului în 3 categorii de densitate:

1. Densitate mare - peste 100 loc/km2
          - zona metropolelor: Moscova, Sankt Petersburg, Kiev, București, Istanbul, Budapesta, Atena, Madrid, Paris, Roma, Copenhaga, Praga;
          - zona concentrărilor urbane: Ruhr și mare parte din restul Germaniei, Randstad-Holland, Milano-Torino, Londra-Birmingham, Katowice (Polonia);
          - câmpiile litorale: în Portugalia, Spania, Franța, Italia;
          - văi: Rin (Germania, Olanda), Rhon (Franța), Pad (Italia)

2. Densitate medie - 10 - 100 loc/km2

3. Densitate mică - sub 10 loc/km2
          - centrul și nordul Scandinaviei (Norvegia, Suedia, Finlanda);
          - nordul Rusiei;
          - Islanda
          - m-ții Grampian/ m-ții Scoției (Regatul Unit);
          - m-ții Alpi, Carpați, Balcani;
          - zona Mării Caspice;

Fig.1. Densitatea populației în Europa


          Cauzele densității mari
          Densitatea ridicată a populației apare în țări care au cunoscut de timpuriu revoluția industrială (Regatul Unit, Germania, Olanda, Belgia, Franța) sau în țări dezvoltate ulterior (Spania, Italia). De asemenea, valorile densității cresc în zona concentrărilor urbane, sau în cele dezvoltate turistic și portuar-comercial. Relieful constituie factorul primordial al densității ridicate prin prezența câmpiilor interioare (Bazinul Parisului, Câmpia Londrei, Câmpia Nord-europeană etc.) sau a celor litorale (țărmul nord-vestic al Italiei, Coasta de Azur din Franța, Estul Spaniei, țărmul Portugaliei etc.).

Fig.2. Cauzele densității ridicate a populației în Europa


          Cauzele densității mici 
        Densitatea scăzută este determinată de condițiile climatice ostile (Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda), relieful montan (Elveția, Austria, nordul Marii Britanii), ghețarii (Islanda, Elveția), vulcanismul activ (Islanda) sau extinderea mediului pădurii de conifere (Rusia, Finlanda).

Fig.3. Cauzele densității scăzute a populației în Europa

de Ionuț Tudose
21.12.2015

15 comentarii:

 1. De unde așa o densitatea mare in Sicilia?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Populația Siciliei este de 5,1 milioane de locuitori și suprafața de 25 700 km2. Rezultă o densitate medie de 198 loc/km2. Pe hartă culoarea roșie înseamnă peste 100 de loc/km2.

   Ștergere
 2. Printre cauzele care determina valori ridicate ale densitatii populatiei in statele Europei Vestice se pot numara si:resursele naturale variate si numarul mare de imigranti? Am intalnit intr-o varianta acest subiect si nu sunt sigur de raspuns.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Numărul mare de imigranți da, grad de urbanizare ridicat, relief și condiții climatice favorabile locuirii. Resurse variate nu prea. Și Rusia are resurse variate, dar o densitate mică...

   Ștergere
 3. Prezentati doua cauze care determina ca cea mai mare parte a populatiei Europei sa locuiasca la altitudini mai mici de 200m.Am gasit asta intr-o varianta si nu imi dau seama.

  RăspundețiȘtergere
 4. Prezentati doua cauze care determina ca cea mai mare parte a populatiei Europei sa locuiasca la altitudini mai mici de 200m

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. - Relieful de câmpie, neted și jos, favorizează dezvoltarea așezărilor omenești, majoritatea orașelor mari și metropolele foarte mari fiind la aceste altitudini (Londra, Paris, Moscova etc.)
   - Regiunile litorale, cu altitudini de asemenea sub 200 m, prezintă densitaăți ale populației în general mai ridicate decât media europeană datorită dezvoltării așezărilor pe baza activităților comerciale, industrial-portuare, turistice sau de exploatare a resurselor marine.
   - Condițiile climatice sunt mai blânde la altitudini mici.
   - Relieful de câmpie nu generează restricții majore pentru construit și amenajarea infrastructurii, așa cum se întâmplă în regiunile deluroase și, mai ales, în cele montane.
   - Fertilitatea mai ridicată a solurilor a generat încă din vechime activitățile agricole, apariția și dezvoltarea satelor, o parte dintre acestea devenind târguri și orașe.

   Ștergere
 5. O cauza a densitatii mari in Olanda, ce as putea raspunde?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. - Relieful jos și neted este foarte favorabil locuirii, extinderii așezărilor și infrastructurii;
   - Olanda face parte din categoria țărilor vest-europene, cu dezvoltare economică timpurie, ceea ce a dus la o creștere demografică accelerată în sec. XIX - prima jumătate a sec. XX.

   Ștergere
 6. Cauze care determina repartitia neuniforma a populatiei pe teritoriul Australiei ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cadrul natural impune condiții de viață inospitaliere în partea centrală și vestică (deșert, semideșert, savane, precipitații reduse, secete etc.) și condiții optime pentru populație pe țărmul estic și sud-estic, unde sunt și majoritatea marilor orașe (precipitații mai bogate, medii tropicale și subtropicale umede).

   Ștergere
 7. Densitatea populatiei in fig 2 si fig 3, cauzele sunt asezatate pe Tari sau pe relief?

  RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...