Clișee și prejudecăți în relațiile dintre români – hărți


          Acestea sunt niște hărți satirice, prin intermediul cărora încerc să reliefez, cu intenția de a-l îndrepta, un mare defect al celor mulți din această țară: analiza paiului din ochiul celuilalt fără a vedea bârna din ochiul propriu.




          Masele nu vor vedea niciodată calitățile celorlalți, care au menținut practic unitatea națională de-a lungul secolelor. Dacă ardelenii nu ar fi fost ”căpoși”, probabil acum n-ar mai trăit români în Transilvania… Dacă oltenii nu ar fi fost ”descurcăreți” și optimiști (doar la ei s-a inventat vorba ”las-o încurcată, bine că-i vie!”), probabil acum am fi vorbit de ”Somalia”, nu de ”Oltenia”. Și exemplele pot continua.

          Ideea e că masele au percepții preconcepute și stereotipice despre ceilalți, din simplul motiv că sunt ușor diferiți de ei într-o anumită privință: accentul, mentalitatea, temperamentul, comportamentul. Dar dacă nu ar fi existat în ființa noastră națională aceste variații ușoare (nu pot să le spun diferențe), sunt sigur că astăzi nu ar fi existat poporul român și nici România.

         Cei înțelepți vor înțelege că aceste variații ușoare fac parte din fascinanta structură sufletească a neamului nostru și vor căuta lucrurile care să îi unească. În schimb, cei neînțelepți vor supradimensiona în mintea lor variațiile ușoare ca fiind diferențe prea mari și le vor transforma în subiecte de diferende, certuri, dezbinare, din care au de câștigat dușmanii de neam: politicienii, străinii etc. Din lipsă de înțelepciune, apar niște aberații colosale de genul ”ardelenismului” sau a atitudinilor ostile și a apelativelor jignitoare. Cu ”moldovenismul” au reușit, în mare măsură, dezbinarea românilor de pe malurile Prutului. 

          Deci trebuie să avem grijă cu prejudecățile și stereotipurile! Consider că umorul are puterea de a îndrepta și de a preveni alte probleme! Iată hărțile prejudecăților la români:

Fig.1. Ce părere au românii despre ei înșiși (în funcție de regiune)

 Fig.2. Cum sunt percepuți românii de către ceilalți din restul țării

 Fig.3. Dezbinări: De cine nu ne place (în funcție de regiune)

 Fig.4. Ce îți vine în minte când te apropii de graniță
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
13.12.2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu