10 perechi paronimice de toponime care generează confuzii

Fig.1. Elburs văzut din stepa iraniană
          Paronimele sunt cuvinte foarte asemănătoare ca structură și diferite ca înțeles: familial - familiar, anual - anuar, iminent - eminent etc. Câteva toponime principale din Geografia lumii generează unele confuzii în rândul unor geografi sau profesori. Bineînțeles, sunt erori nevinovate induse de rezonanța cuvintelor… Vă prezint cele mai frecvente 10 perechi de astfel de ”toponime înșelătoare”.





1. Elbrus – Elburs – Erebus. Toate sunt vârfuri montane înalte și importante. Elbrus este cel mai înalt vârf din m-ții Caucaz, având 5642 m, la granița dintre Georgia și Fed. Rusă. Elburs sau Demavend are tot cam atât (5771 m) și se înalță în nordul Iranului, străjuind întinderea Mării Caspice. Erebus (3794 m) este un vulcan activ din m-ții Transantarctici, singurul din Antarctica.

Fig.2. Vulcanul Erebus, Antarctica

2. Eyre – Erie. Cele două lacuri bine-cunoscute au în comun poate doar suprafața și denumirile asemănătoare. Eyre este cel mai întins lac din Australia și totodată cea mai coborâtă cotă a acestui continent (-15 m). A fost denumit în onoarea lui Edward John Eyre, primul european care l-a descoperit în 1840. Din 2012 denumirea sa oficială este Kati Thanda–Lake Eyre. Erie în schimb face parte din sistemul Marilor Lacuri de la granița canadiano-americană. Este de origine tectono-glaciară, iar diferența dintre nivelul său și nivelul mai coborât al lacului Ontario determină o scurgere de apă spectaculoasă: Cascada Niagara.

Fig.3. Lacul Eyre, Australia

3. Tigru – Tibru. Sunt fluvii care au influențat civilizațiile încă din Antichitate. Tigru izvorăște din Turcia și se varsă împreună cu ”fratele” său, Eufrat, printr-o deltă comună în Golful Persic. Au favorizat dezvoltarea agriculturii în Câmpia Mesopotamiei, susținând civilizația babiloniană, mesopotamiană, otomană etc, dar au și constituit motive de dispute geopolitice. În prezent, de pildă, Turcia are unele diferende cu Iraqul și Siria, deoarece a realizat captări de ape, debitul celor două fluvii fiind astfel afectat în aval. Tibru curge în totalitate pe teritoriul Italiei, traversând și capitala Roma.

Fig.4. Tibrul curgând pe sub podul Sant Angelo din Roma


4. Maldive – Malvine. Ce geograf sau profesor nu a încurcat cele două arhipelaguri măcar o dată în viață?! Mai ales că sunt la fel de cunoscute pe scena internațională. Maldivele apar ca un ansamblu de insule coraligene în Oc. Indian, ocupate fiind de statul cu același nume (capitala Male). Constituie o atracție turistică majoră, datorită în principal climatului tropical și a izolării geografice. Malvinele, cunoscute și ca i-le Falkland, sunt situate în Oc. Atlantic de Sud, fiind celebre pentru disputa revendicativă dintre Argentina și Marea Britanie. În prezent Malvinele sunt teritoriu de peste mări al coroanei britanice.

Fig.5. Insulele Maldive, imagine panoramică


5. Fiji – Fuji. Fiji este un arhipelag vulcano-coraligen și totodată un stat din Oc. Pacific având capitala Suva. Numără peste 330 de insule dintre care 110 sunt locuite permanent. Deține și peste 500 de insulițe (bancuri, petice de nisip, stânci). Fuji este cel mai înalt vârf din Japonia. Are 3776 m și este localizat în insula Honshu, în apropierea capitalei Tokio. Considerat muntele sacru al japonezilor, a avut ultima sa erupție în 1707-1708.

Fig.6. Trei simboluri naționale japoneze într-o singură imagine: 
pagode, flori de cireș și muntele Fuji


6. Togo – Tonga. Singura asemănare dintre cele două state este numele. Le despart 20 000 km, fiind situate exact la antipozi: Togo (capitala Lome) este un stat continental african de la Golful Guineei, în timp ce Tonga (capitala Nuku’alofa) este un stat insular din Oceanul Pacific.

Fig.7. Insula Tongatapu (Tonga), hartă turistică


7. Guyana – Guineea. Aici echipa de toponime încurcate ar fi mult mai largă: Guyana – Guyana Franceză – Guineea – Guineea-Bissau – Guineea Ecuatorială – Papua Noua Guinee – Insula Noua Guinee. Guyanele sunt în America de Sud, Guineele sunt în Africa, iar Noua Guinee la N de Australia.

Fig.8. Cascada Kayeteur și pădurea tropical-umedă din Guyana, America de Sud


8. Potsdam – Poznan. Potsdam este un oraș așezat în zona metropolitană a Berlinului, importanța sa cultural-istorică fiind semnificativă. A fost reședința regilor prusaci și a kaiserului german. A asigurat locul de întâlnire al Aliaților după Cel de-al Doilea Război Mondial pentru ”Conferința de la Potsdam”. Poznan este așezat în partea central-vestică a Poloniei, fiind unul dintre polii economici și culturali principali ai țării.

Fig.9. Clădiri ale Universității din Potsdam


9. Geneva – Genova. Geneva este al doilea oraș ca număr de locuitori din Elveția (după Zurich), centru financiar mondial și al diplomației prin prezența numeroaselor organizații internaționale. Este amplasat în extremitatea sud-vestică a țării, pe malul lacului Geneva (Leman) și la confluența râului Arve cu Rhonul. Genova (Italia) se desfășoară tot pe malul unei ape (golful omonim de la Marea Mediterană), dezvoltarea sa timpurie datorându-se mai ales activității portuar-maritime și comerciale.

Fig.10. Genova, oraș semicircular dezvoltat în jurul uriașului port

10. Ecuador – ecuator. Ecuador, fostă colonie spaniolă din America de Sud, și-a primit acest nume deoarece este așezată chiar pe ecuator. Numără aprox. 16 milioane de locuitori, are capitala Quito și deține I-le Galapagos din Oc. Pacific. Ecuatorul este paralela care împarte suprafața Pământului în două emisfere.

Fig.11. Un picior în emisfera nordică și altul în cea sudică. 
Ecuatorul este o atracție turistică în Ecuador


          Ar mai fi și alte perechi de paronime, dar cel puțin unul dintre cele două toponime este foarte cunoscut și nu provoacă prea mare confuzie:
  • Islanda – Irlanda
  • Iraq – Iran
  • Niger – Nigeria
  • m-ții Penini – Apenini
  • m-ții Pirin – Pirinei
  • capitalele Dacca – Doha ș.a.
          Pentru România:
  • orașele Aiud – Adjud - Abrud
  • m-ții Trascău – Tarcău ș.a.
          Mai cunoașteți și alte perechi de toponime asemănătoare?
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de I. Tudose
26.08.2015

9 comentarii:

Anonim spunea...

Munţii Pădurea Craiului - Munţii Piatra Craiului - Munţii Piatra Mare

Unknown spunea...

Arctica - Antarctica - Antarctida

AdminGeografilia spunea...

Pentru Antarctica / Antarctida am un articol separat: http://geografilia.blogspot.ro/2015/03/antarctica-si-antarctida-doua-denumiri.html

Costin spunea...

Denumirea de Arctica desemnează spațiul geografic situat la nord de Cercul Polar de Nord (etimologic cuvântul derivă de la cuvântul grecesc „arktos”, desemnând Steaua Nordului. Prin opoziție, teritoriul situat în sudul planetei, in interiorul Cercului Polar de Sud s-a numit Antarctica. Cuvântul Antarctida se referă la continentul propriu-zis, acoperit cu calota de gheață.

Unknown spunea...

Libia - Liban -Liberia

Anca Lobodan spunea...

Libia - Liban -Liberia

AdminGeografilia spunea...

Bun

Unknown spunea...

Tinand cont ca Guyanele sud-americane isi au originea numelui in Guineele africane nu le-as incadra la paronime. La fel si cu ecuator si Ecuador.
In rest un blog foarte interesant, l-am descoperit de vreo doua zile si il rasfoiesc de atunci (motiv pentru care comentez la un articol din 2015)

AdminGeografilia spunea...

Mulțumesc pentru interes și prezență!

Trimiteți un comentariu