Care este cel mai mare risc natural pentru populația României?

          Prin acest sondaj s-a urmărit evaluarea percepției cititorilor blog-ului asupra importanței generale a fenomenelor de risc natural specifice teritoriului țării noastre. Rezultatele plasează pe primul loc ”riscul la inundații și viituri” (36% din voturi) urmat de ”cutremure” (27%) și ”secetă, aridizare” (14%).



          Ocuparea primului loc de ”inundații și viituri” s-ar explica prin faptul că aceste fenomene de risc pot afecta întreg teritoriul țării (toate formele de relief), fiind active în fiecare an, cu pierderi materiale și chiar vieți omenești. Cauzele acestora sunt diverse: defrișări, topirea bruscă a zăpezilor, formarea podurilor de gheață pe râuri, autorizații de construire ilegale acordate pentru spații nesigure (albii, lunci), lipsa investițiilor în lucrări de amenajare etc.

          Spre deosebire de acestea, celelalte fenomene de risc acționează fie punctual (alunecări, vijelii), fie zonal (seceta, în zonele mai joase și uscate), fie în intervale reduse de timp (viscolul, câteva zile pe an). Altele sunt periculoase mai degrabă din punct de vedere al iminenței producerii (cutremure), iar altele au un grad teoretic și abstractizat mai ridicat (influența schimbărilor climatice globale). De aceea, inundațiile și viiturile rămân cele mai periculoase în viziunea cititorilor repondenți. Menționăm că în sondaj nu au fost integrate și riscurile antropice (defrișările, accidentele rutiere, accidentele tehnologice, poluarea etc.)

Fig.1. Rezultatele sondajului ”Care este cel mai mare risc natural pentru populația României?”
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț T.
18.07.2015

Un comentariu:

Rent a car Bucuresti spunea...

Atat seismele cat si inundatiile sunt principalele riscuri in Romania.

Trimiteți un comentariu