Whittier, Alaska: orășelul unde toți locuitorii stau într-un singur bloc


          Whittier este un orasel micut din Alaska, cu putin peste 10 stradute. Ce e cu adevărat special la acest oraș e faptul că întreaga comunitate locuiește într-un singur bloc. Toți cei 200 de locuitori își duc traiul în comun în Turnul Begich, care este dotat cu toate utilitățile. Construcția datează din anul 1956.





Fig.1. Orășelul Whittier

          Blocul de 14 etaje are post de poliție la intrare, are poștă, școală, sală de gimnastică, magazin, loc de joacă, apartamente, spălătorie, o mică clinică, chiar și o biserică. Școala este în spatele clădirii principale, dar sunt conectate printr-un tunel subteran.


Fig.2. Aspecte ale vieții...

          Locuitorii spun că ies afară doar când vor să ia o gură de aer sau când pleacă în vacanță. Iernile sunt aspre, așa că nu pot avea foarte multe activități în exterior.
          Nici transportul nu e foarte ușor. Ca să ajungi la Whittier pe uscat, trebuie să străbați o distanță de 4 kilometri printr-un tunel, care este deschis doar pe timpul zilei.

  Fig.3. Tunelul de acces în oraș

          Pe timp de iarnă, stratul de zapadă ajunge și la 7 metri, iar vântul bate cu peste 60 km/oră. Vara, locuitorii și turiștii se pot deplasa cu ajutorul ambarcațiunilor pe apă.



de Ionuț T.
(primit pe mail)
14.03.2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu