Unde este mai frig, la Polul Nord sau la Polul Sud?

Polul Sud
          Polii geografici sunt două puncte imaginare situate diametral-opus, prin care axa Pământului străpunge suprafața sa. De aceea polii geografici sunt singurele puncte care nu efectuează mișcarea de rotație odată cu planeta. Au poziție statică. Astfel, polii nu sunt supuși forței centrifuge. Acest lucru, coroborat cu turtirea planetei în zonele polare determină o accelerare gravitațională mai mare aici. Dacă am merge la poli, am avea o greutate mai mare. De asemenea, din cauza înclinării axei, Pământul orientează spre Soare Polul Nord timp de 6 luni, timp în care aici este zi continuă iar la Polul Sud noapte continuă, urmând ca în celelalte 6 luni situația să se inverseze. Deci, ziua polară și noaptea polară durează câte 6 luni...
         Trecând peste toate aceste curiozități spectaculoase, se pune întrebarea: Unde este mai frig? La Polul Nord sau la Polul Sud? Valorile minime absolute de temperatură înregistrate arată niște diferențe colosale:
- la Polul Nord: - 42° C
- la Polul Sud: - 82° C

Explicații
1. Diferența de altitudine. Polul Nord este situat pe banchiza arctică, aceasta având grosimi de câțiva metri. Polul Nord se află la altitudinea de 1 m. În schimb Polul Sud se află la altitudinea de 2858 m, pe continentul Antarctica, punct în care grosimea calotei atinge 2700 m. Se știe că urcând în altitudine, scad presiunea atmosferică și densitatea aerului. În consecință aerul are o capacitate tot mai mică de a reține căldura. De aceea la munte este mai frig decât la câmpie.

2. Suprafața activă. Polul Nord este în centrul unui ocean, iar Polul Sud în centrul unui continent. Oceanul are întotdeauna rolul de a modera clima, înmagazinând mai bine căldura decât continentul. Privitor la cazul de față, zonele polare au un bilanț caloric negativ, uscatul pierzând căldura mai ușor decât apa.

3. Transferul de căldură dinspre zonele temperate. Zona arctică primește căldură mai ales datorită Curentului Cald al Atlanticului de Nord și al ramificațiilor sale. În schimb, Antarctica rămâne izolată, ca o insulă a gerului, în interiorul Curentului Rece al Vânturilor de Vest. Unii geografi chiar consideră apele reci din jurul Antarcticii ca fiind al 5-lea ocean, denumit ”Oceanul Antarctic”, unul din criteriile de stabilire a noului ocean fiind tocmai caracteristicile fizico-chimice (temperatură, salinitate, existența ghețarilor etc.), caracteristici diferite față de cele ale oceanelor care avansează spre Sud (Pacific, Atlantic, Indian).

Fig.1. Temperatura lunii ianuarie în zona arctică. Se observă că cele mai scăzute valori apar în Siberia și Groenlanda (suprafețe de uscat), ci nu la Polul Nord.

Fig.2. Echipajul lui Amundsen cucerind Polul Sud în 1911.

Fig.3. Baza științifică Amundsen-Scott de la Polul Sud.
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț T.
22.03.2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu