Mit geografic - apele celor două oceane se întâlnesc dar nu se amestecă

 
          Pe internet circulă o imagine spectaculoasă cu apele a două oceane, de culori diferite, care se întâlnesc, dar nu se amestecă. Fenomenul este fixat de ”specialiștii” de ocazie în mijlocul Golfului Alaska, unde s-ar întâlni apele Oceanului Arctic cu apele Oceanului Pacific.
          Explicația ”specialiștilor” ar fi că apele au densități și culori diferite datorită diferențelor de temperatură și salinitate. Apele Oceanului Arctic sunt mai dulci și mai reci deoarece provin din topirea banchizei polare. Aceasta este imaginea viral pe internet:

Fig.1. Imaginea cu apele oceanelor Arctic și Pacific

          Demontarea mitului. Totuși, câteva lucruri nu sunt în regulă în legătură cu imaginea și explicația aferentă.

          1. În primul rând, apele celor două oceane se întâlnesc în strâmtoarea Bering, nu în Golful Alaska, acesta fiind mult mai la Sud și este golf al Oceanului Pacific.

Fig.2. Localizarea fenomenului

          2. La întâlnirea apelor se formează o dâră lungă de spumă albă, ca niște valuri mici. Trebuie menționat că, în general, valurile au culoarea respectivă când se sparg, de obicei la țărm. Dar pot apărea și în largul mării dacă sunt furtuni sau alte amestecări violente ale apelor. Deci vălurelele din fotografie ne sugerează că cele două ape se apropie violent și se amestecă. Ori, nuanțele diferite ne sugerează că de fapt nu se amestecă. Este un nonsens. Vălurelele acelea albe nu au ce căuta în mijlocul oceanului. Reprezentarea lor acolo este un paradox, un trucaj ieftin.
       
          3. Valurile au dimensiuni diferite. Dacă urmăriți cu atenție, veți observa că suprafața mării în dreapta este mai vălurită decât cea din stânga, ceea ce este destul de amuzant. Până la urmă tot apă este și într-o parte, dar și în cealaltă. Suprafața ar trebui să reacționeze la vânt în mod similar. Apa nu este într-o parte ”mai lichidă” și în cealaltă ”mai vâscoasă”, încât să se formeze valuri de înălțimi diferite...

          4. Valurile au direcții diferite.După ce că valurile celor două oceane au mărimi diferite, mai sunt orientate și pe direcții diferite, deconspirând un trucaj într-adevăr foarte prost realizat. Pare că în întreg oceanul din dreapta vântul bate pe o direcție, iar cum sari ”gardul”, deodată se schimbă și direcția vântului (deci și a valurilor)...

          5. Explicația culorilor diferite este pusă de ”specialiști” pe seama densităților, a temperaturilor și a salinităților diferite. Iarăși avem un paradox, pentru că apele ar trebui să reacționeze tocmai invers. În momentul în care două regiuni ale unui fluid au caracteristici diferite (densitate, salinitate temperatură), tendința firească este să se amestece prin curenți locali, pentru a se echilibra diferențele, ci nu de a rămâne separate.

          Și, într-adevăr, în zona strâmtorii Bering se întâlnesc două oceane cu trăsături foarte diferite ale apelor. Iar dacă urmărim, de pildă, o imagine satelitară, vom observa că între cele două ape se formează numeroși curenți de compensație, întrepătrunzând cele două oceane, ci nu ținându-le separate printr-o linie lungă.Fig.3. stânga - Apele se amestecă în strâmt. Bering (imagine satelitară).    
          dreapta - Ape cu trăsături diferite și numeroși curenți la S de str. Bering - zonă de intens amestec al apelor.

          Totuși există pe Glob un astfel de loc. Nu are poze virale pe facebook și nici pe google. Este vorba de Capul Acelor din Africa de Sud (vezi fig.2), unde, în anumite condiții, se pot observa nuanțele diferite ale Oceanului Atlantic și ale Oceanului Indian. Răspunzătoare de fenomen sunt: concentrația diferită de suspensii și atingerea ramificațiilor Curentului cald Agulhas din Oceanul Indian cu cele ale Curentului rece al Benguelei din Oceanul Atlantic.


Fig.4. Oceanul Indian și Oceanul Atlantic se întâlnesc, dar nu se amestecă. La contactul culorilor nu sunt vălurele și nici alte elemente spectaculoase trucateFig.5. Curentul cald Agulhas scaldă coastele Africii de Sud

          În concluzie, nu tot ce ”zboară pe net se și mănâncă”. Adevăratul fenomen de întâlnire și neamestecare a două oceane nu are loc în Golful Alaska (sau în strâmtoarea Bering), ci la Capul Acelor, în Africa de Sud. Este de ajuns ca un internaut pus pe șotii să facă o poză fake și tot internetul se ia după el. Problema este când mulți îl și cred.

de Ionuț Tudose
1.03.2015

25 de comentarii:

 1. Prosti de bubuiti ! Va trimit un video, dintr-un alt loc, unde se intampla exact acelasi fenomen.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Prost sunt. Dar încă nu am bubuit. Trimiteți-ne, vă rog, filmulețul!

   Ștergere
  2. Este cumva de la Capul Acelor din Africa de Sud?

   Ștergere
 2. Dragut articol ,dar parerea mea e ca nu la toate exista mereu un raspuns stiintific s-au logic .

  RăspundețiȘtergere
 3. Dar de intalnirea Marii Baltice cu Marea Nordului ce ziceti?
  http://www.libertatea.ro/detalii/articol/marile-se-unesc-in-danemarca-marea-nordului-statiune-400397.html

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E frumos acolo, dar nu mi se pare spectaculos. Niște valuri care vin când dintr-o parte când din alta... fenomen des întâlnit de altfel...

   Ștergere
 4. https://www.youtube.com/watch?v=0r1l19nEM7o

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. În era smart-phone-urilor, respectivul a filmat cu fierul de călcat...

   Ștergere
 5. http://www.hoaxorfact.com/Science/merging-oceans-where-two-oceans-meet.html

  RăspundețiȘtergere
 6. http://www.eyeopening.info/2014/07/15/12-points-in-the-world-where-major-bodies-of-water-join-together

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. După toate confluențele acelea reale, autorul ne-a trântit-o și p-asta din Golful Alaska...

   Ștergere
 7. Acum 2 ani am fost in Rhodos si era un fenomen tare interesant chiar in "varful" insulitei, in capitala : inr-o parte marea era foarte linistita si in cealalalta parte era foarte agitata. Aici oare care ar fi explicatia, excluzand mitul conform careia Marea Mediterana era o mare calma in raport cu Marea Egee, suparata din nu stiu ce cauza.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Hmm interesant. Pot fi diverse cauze:
   - de natură meteorologică
   - configurașia țărmurilor
   - devieri temporare ale curenților marini etc.

   Ar fi interesante niște imagini video/foto. Aștept la adresa: geografilia2010(@)yahoo.com

   Ștergere
 8. În Sfântul Coran este prezentata aceasta idee...Allah a creat cele doua oceane, dar ele nu se întâlnesc.Cine nu are credință, are un suflet trist

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De acord cu ultima propoziție, doar că ați omis ceva: Cine nu are credință în Domnul și Mântuitorul Iisus Hristos, are un suflet trist! :)

   Ștergere
  2. Foarte frumos si corect spus. Simplu si pe intelesul tuturor. Felicitari pentru site si mult succes in continuare!

   Ștergere
  3. Nobilul coran.nu sfantul..este o totala aberatoe..iar voi nu ave ti credinta dragi musulmani .ci credulitate

   Ștergere
 9. De fapt, este o greșeală. Este evident, că de fapt filmul este făcut la vărsarea fluviului Yukon în Oceanul Pacific. Apele cu aluviuni ale fluviului, au o linie de demarcație față de cele curate ale oceanului. La fel se întâmplă la vărsarea oricărui fluviu în mare, inclusiv la vărsarea fluviului Dunărea în Marea Neagră. Am trecut cu Nava Hidrografică peste această linie și toate navele trec prin ea. Neştiutorii creează teorii. ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Să înțelegem că imaginea chiar este reală, la gura fluviului Yukon?

   Ștergere
 10. https://www.youtube.com/watch?v=T1ua9iBRWQU
  Iată și ceea ce s-ar putea numi "dovada incontestabilă". Sau si aceasta este prelucrată?

  RăspundețiȘtergere
 11. Dar ce imi puteti spune despre întâlnirea dintre Rio Negro si Rio Solimoes (Amazon Brazilia)?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Rio Negro se varsă în Amazon la Manaus, iar în zona confluenței, pe o distanță de circa 6 km, apele celor două fluvii curg împreună, dar neamestecate. Rio Negro, după cum ne sugerează denumirea, are culoarea neagră datorită purității mai mari, în timp ce Amazonul este maroniu-gălbui datorită cantității mari de nisip și mâl transportat. Până la urmă cele două se amestecă.

   Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...