Cutremur de 4,9 R în Zona seismică Vrancea


          În noaptea de 28.03 spre 29.03.2015 mare parte din România a resimțit un seism de 4,9 grade pe scara Richter, cel mai mare de anul acesta. Cutremurul s-a declanșat la ora 02:44 în Zona seismică Vrancea (jud. Buzău) și a avut hipocentrul la 141 km (cf. infp.ro).



          Zona este recunoscută pentru mișcările seismice zilnice, cutremurele de peste 4 grade având o frecvență ridicată (unul la câteva săptămâni).

          Explicația producerii cutremurelor în Zona seismică Vrancea
          La Curbura Carpaților este o arie de convergență tectonică. Altfel spus, microplăcile tectonice (est-europeană, pontică și moesică) se deplasează spre sistemul carpatic, subducându-se sub acesta. Deplasarea nu este lentă și ușoară, ci la contactul lor au loc acumulări de energie prin ”apăsarea” continuă. În momentul în care microplăcile depășesc pragul de tensiune și reușesc să alunece sub sistemul carpatic, atunci energia latentă se eliberează sub formă de unde seismice (fig. 1). În alte zone ale țării, cutremurele se produc din cauza unor falii și fracturi crustale locale.


Fig.1. Formarea cutremurelor în Zona seismică Vrancea, reprezentare schematică

          În graficul din fig.2 am integrat toate cutremurele înregistrate în Zona seismică Vrancea în ultimul an. Analiza generală a datelor ne arată că tendința magnitudinii cutremurelor este ușor descendentă (linia de pe grafic). Adică, în medie, seismele au fost ce în ce mai mici. Nu știu dacă acest lucru este de bine sau de rău. Cert este că în prima parte a anului Pământul a eliberat energia în ”șocuri” mai mari, pe când în ultima parte în ”șocuri” mai mici. Datele sunt pe o perioadă prea scurtă pentru a ne hazarda în puncte de vedere subiective.
          Un alt fapt interesant este că după cutremurele mai mari (peste 4 grade) s-au produs doar cutremure mici (sub 2 grade), Pământul eliberându-și anterior cea mare parte din stress-ul tectonic acumulat.


Fig.2. Toate cutremurele din Zona seismică Vrancea 
înregistrate în perioada 01.04.2014 - 29.03.2015 (sursa datelor: INFP.ro)

         În concluzie, cutremurul din 29.03.2015 este unul normal, produs în condiții normale, care nu preconizează nimic și nu dovedește nimic spectaculos. Iar până la ”Cutremurul cel Mare”, puteți citi și articolul Nu tremur la cutremur.
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț T.
29.03.2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu