Zonele biogeografice - zona rece

 
          Zona rece se întinde dincolo de paralela de 60° lat. Temperaturile sunt în general coborâte existând fie un singur anotimp (iarna) în subzona polară, fie două anotimpuri în cea subpolară.




          1. Tundra se dezvoltă în regiunile cu climă subpolară, în Nordul Americii, al Europei și al Asiei, Islanda și Sudul Americii. Iarna este foarte lungă și aspră (8-9 luni), activitatea plantelor și animalelor desfășurându-se mai ales în scurta vară (2-3 luni). Vegetația este scundă: mușchi, licheni, arbori pitici, flori și ierburi efemere. Animalele sunt elanul, renul, lupul alb, vulpea polară, numeroase păsări care migrează iarna spre zonele mai calde, pești.

          2. Ghețurile polare corespund zonei de climă polară. Aici tot timpul este iarnă. Se dezvoltă unele tipuri rare de mușchi și licheni și alge care dau diferite coloraturi ghețarilor (roșiatică, portocalie etc.). Acestea sunt ținuturile pinguinilor (Antarctica), ale urșilor polari (Arctica), ale morselor, focilor. Apele reci subpolare și polare sunt preferate de balena albastră și cașalot.

Fig.1. Tundra pe Glob

Fig.2. Ghețarii pe Glob

Fig.3. Peisaj de tundră: licheni, flori și un ren

Fig.4. Animalele din zona subpolară și polară
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț T.
10.02.2015

14 comentarii: