10 motive să te faci profesor de Geografie

          În articolul precedent v-am prezentat 10 motive să nu vă faceți profesori de Geografie. V-am rămas dator, astfel încât vom vedea în acest articol și cele 10 argumente pentru. Sper ca cele două articole să fie utile cititorului, astfel încât să le pună în balanță și să tragă singur concluziile.




  
          1) Dragostea de neam. Orice tânăr își dorește să facă bine în jurul său, să se dăruiască semenilor. Meseria de profesor te ajută în acest sens, deoarece lucrezi cu sufletele copiilor. Și ceea ce sădești în ei acum va fi cules peste un an sau peste 50… Este foarte frumos să contribui la educația unor ”plastiline”, foarte maleabile, așa cum sunt personalitățile elevilor.



           2) Satisfacția sufletească. În unele situații, rezultatele tale se văd foarte repede și sunt foarte plăcute. Unii copii sunt foarte bucuroși că începe ora de Geografie. Alții vin la tine câteodată să îți spună din supărările lor. Alții rămân cu câte un lucru bun învățat de la tine și te bucuri etc. Eu cred că este un loc de muncă unde ai mai multă satisfacție decât în oricare alt domeniu al Geografiei. Este important, bineînțeles, să îți placă neapărat copiii. Și să nu gândești niciodată holistic. Nu te aștepta să muți munții. Nu te aștepta să schimbi tu în bine pe toți. Dar ceea ce reușești îți va da satisfacție.

          3) Sănătatea fizică. Chiar dacă poate fi o meserie stresantă din punct de vedere psihic, totuși din punct de vedere fizic este excelentă. Nu îngheți în ploaie, nu te bate soarele în cap vara, nu te cocoșezi stând la birou, nu îți distrugi ochii stând 8 ore la calculator. Vei avea și tu de pregătit diferite chestii acasă la calculator, dar îți poți face singur programul. Nu stai în picioare toată ziua. Dacă te dor picioarele, te așezi la catedră. Dacă ai amorțit, te plimbi printre bănci. Dacă este vreme frumoasă și vrei să iei aer cu elevii, faci ora afară. Am făcut ora în curte, pe iarbă, am agățat harta de gard și a fost excelent. Puteți să faceți măsurători meteo sau să cartați cartierul învecinat școlii. Și asta nu doar în Săptămâna Altfel. Vă permiteți atâta lux în alte domenii? Ca analist GIS, cartograf, ghid turistic etc? Sau vă măcinați puțin câte puțin sănătatea trupească?

          4) Varietatea instrumentelor și a metodelor didactice. Cred că nu există materie care să ofere atâtea posibilități ca Geografia: hărți, imagini, planșe didactice, curiozități, fenomene naturale spectaculoase, jocuri, diagrame, power-point, documentare, aplicații, observații și măsurători meteorologice sau geomorfologice în curtea școlii, machete, modele, proiecte etc. etc. Tocmai de aceea, cu puțină pasiune și implicare, poți face din ora de Geografie preferata multor copii. Și dacă le captezi atenția și au de lucru ceva interesant tot timpul, o să pleci și tu liniștit acasă, fără stres.

          5) Doza mare de creativitate. Multe stereotipuri spun că profesorul face același lucru mereu până se plictisește. Mulți cred că este o profesie unde rutina te doboară. Orice loc de muncă necesită o doză mai mică sau mai mare de creativitate. Contrar stereotipurilor, ca profesor de Geografie ai mai multă flexibilitate în organizarea orei și îți trebuie mai multă creativitate decât în multe alte domenii. Dacă îți place și te implici, nicio oră nu seamănă cu alta. Mereu cauți ceva interesant să faci cu elevii. Poți inventa jocuri, aplicații. Poți să le aduci diferite chestii interesante etc. Serios, unde este rutina mai mare: ca profesor sau să vectorizezi 3 luni case și drumuri? Ca profesor sau să spui același discurs în fiecare zi ca ghid turistic? În plus, ești avantajat chiar față de alte materii (Mate, Română) unde elevii au de dat examene, deci profesorul este oarecum restricționat de programă și de cunoștințele ce trebuie acumulate pentru reușita la examen…

          6) Pasiunea pentru Geografie. Eu sunt adeptul ideii de a face în viață ceea ce ești menit să faci, adică să te preocupe pasiunea pe care o ai. Este trist că mulți absolvenți de Geografie ajung să lucreze în domenii care nu au nicio legătură cu pasiunea lor. Cu cât vei face ceva tot mai depărtat de pasiunile și preocupările tale, cu atât vei fi mai neîmplinit și nefericit din punct de vedere profesional.

          7) Caracterul practic. Geografia are caracter aplicativ, fiind bine integrată în cotidian. La Geografie nu faci chestii abstracte, teorii fără noimă. Subiecte cotidiene precum GPS, hărți digitale, peninsula Crimeea alipită Rusiei, meteoritul explodat în ianuarie 2015, zone de conflict de pe Glob, buletinul meteo etc. pot deveni oricând teme de discuție la oră. De asemenea, îi poți învăța pe copii să se orienteze în teren, să folosească hărțile, să realizeze hărți, să explice fenomenele naturii etc. – aspecte folositoare pentru copii în viață indiferent de domeniul în care vor lucra. Așadar, ca profesor de Geografie te poți face foarte util pentru ceilalți. Iar nevoia de a se face utili este o caracteristică evidentă a tinerilor.

          8) Libertatea. Directorul în foarte puține cazuri este un fel de dulău care să îți stea pe cap. Eu nu am întâlnit până acum. Cei care aveți șefi la serviciu și vă stresează în fiecare zi ar trebui să îi invidiați pe profesori. Eu nu am simțit că am șef. Dacă îți place munca și o faci cu plăcere, chiar nu ai nicio problemă cu directorul. Mai ales dacă predai Geografie…

          9) Vacanțele. Chiar dacă mai asiști la BAC sau teste naționale, sau ai de dat examene vara, sau corigențe, totuși, una peste alta îți rămâne mai mult timp de odihnă decât în alte domenii.

          10) Încercările. Dacă vedem în toate partea bună a lucrurilor, cele 10 motive să nu te faci profesor ar putea fi de fapt doar încercări prin care să treci pentru a deveni un om mai bun. În fond, toată viața este o luptă. Așadar, de ce nu ar fi și cele 10 puncte doar niște încercări pentru a ne face mai puternici? Jertfa, răbdarea, simplitatea, modestia, responsabilitatea etc. sunt virtuți pe care le poți dobândi trecând prin așa-zisele ”10 motive să nu te faci profesor”…
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

De Ionuț T.
31.01.2015

2 comentarii:

razvab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
razvab spunea...

sa rescriu...alta meserie mai e geologia. Doar ca asta e, candva in sec XIX, a pierdut meciul cu geografia in a fi predata mai "des" la scoala...

Trimiteți un comentariu