Cum să identifici Steaua Polară și Carul Mic



          Carul Mare și Carul Mic sunt două constelații care ocupă pe bolta cerească poziții diferite în funcție de moment, de latitudinea și de longitudinea observatorului. După cum le zice și numele, seamănă cu două care, fiind foarte utile pentru orientarea în teren din următorul motiv: ne ajută să identificăm Steaua Polară.





          Aceasta a reprezentat candela vechilor navigatori și încă mai prezintă mare interes pentru călătorii și drumeții rătăciți. Steaua Polară, cunoscută drept și Steaua Nordului, se află la zenitul Polului Nord, adică deasupra acestuia. Axa de rotație a Pământului poate fi prelungită până in Steaua Polară.

Fig.1. Steaua Nordului la zenitul Polului Nord (Sursa)

          În consecință, mișcarea de rotație a Pământului ne este transpusă vizual pe timp de noapte prin rotirea boltei cu stelele sale în jurul Stelei Polare. (foto 2), care rămâne fixă pe cer. Ea indică Nordul geografic oricărui observator situat în emisfera nordică, nefiind vizibilă însă și din emisfera sudică.

Fig.2. Muntele Fuji într-o fotografie realizată cu expunere îndelungată. Se observă mișcarea de rotație a stelelor în jurul Stelei Polare (Sursa)

          Așadar, pentru a găsi pe boltă această stea importantă, trebuie mai întâi să găsim Carul Mare, o grupare de 7 stele, cea mai lesne de identificat dintre toți luminătorii nopții...
După aceasta, tot ceea ce avem de făcut este să luăm cele două stele din spatele carului. Distanța dintre acestea o vom multiplica de 5 ori în prelungire, intersectând astfel Steaua Polară. Aceasta apare în partea din față a Carului Mic.

Fig.3. Carul Mare, Carul Mic, Steaua Polară și raporturile de dimensiuni dintre ele (Sursa)
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de I. Tudose
24.08.2013

24 de comentarii:

Bogdan Olariu spunea...

Mi-a fost util să folosesc fotografiile la clasa a IV-a. Mersi ;)

AdminGeografilia spunea...

Mă bucur. Oricum nu îmi aparțin.

Anonim spunea...

Pana la urma ce se invarte pamantul sau stelele in jurul stelei polare

AdminGeografilia spunea...

Când privim cerul, vorbim de a mișcare aparentă (așa cum o percepem noi de pe Pământ) a stelelor, a Lunii și a Soarelui pe boltă, ci nu de una reală.

Anonim spunea...

Atunci cum ii posibil asa o poza daca nu este o rotatie reala?

AdminGeografilia spunea...

Adică Pământul se rotește și ni se pare că se rotesc corpurile cerești. La fel ca atunci când mergem cu mașina și ni se pare că stâlpii și copacii aleargă pe lângă noi...

Anonim spunea...

Din toate cautarile mele am inteles ca steaua polara sta pe loc si celelalte se invart in jurul ei..asa cum arata si poza..si mai cred ca pamantul e plal si nu se invarte pamantul ci stelele se invart

AdminGeografilia spunea...

Nu mai zic nimic...

Unknown spunea...

O mișcarea aparentă? Frumos mod de a eluda adevărul. Steaua polară este fixă. Nu vi se pare straniu? Cum rămîne ea în aceeași poziție,când pământul și galaxia aleargă ca niște nebuni prin spațiu? Oare aleargă și ea odată cu ei...? Să avem un Usain Bolt al cerului? Nu este o mișcare aparentă a stelelor, ci un reală. Priviți doar cerul noaptea la munte foarte atent. Concluziile le trageți dumneavoastră...

Anonim spunea...

La un moment oarecare avem Steaua Polara-Pamant-Soare, si normal vedem Steaua Polara, ca este pe partea umbrita a Pamantului, fiind noapte. Insa peste 6 luni avem Steaua Polara-Soare-Pamant si nu ar trebuii sa vedem deloc Steaua Polara, aceasta aflandu-se in partea luminata a Pamantului.
Valabil pentru toate stelele. Vedem toate stelele, aceleasi, tot timpul anului indiferent de pozitia noastra pe orbita in jurul soarelui. Se invarte tot universul in jurul Soarelui? Sau care ese exlicaia?

AdminGeografilia spunea...

Îmi pare rău, nu înțeleg.

Anonim spunea...

Si Eu cred același lucru ��

Unknown spunea...

Tot universul nostru se invarte in jurul soarelui ...cautati materiale cu inventatorul Giorgica Lupchian...

Anonim spunea...

Esti prost

AdminGeografilia spunea...

Vă rog, fără limbaj agresiv!

Unknown spunea...

Interesant ,interesant

Anonim spunea...

Ce este steaua polară??galaxie ,sistem solar ??

Unknown spunea...

Cum poți spune ca stelele se învârt în jurul pământului ??? Este o aberație

Unknown spunea...

Cum Dumnezeu sa afirmi ca Pamantul sta pe loc? Sau ca e plat....Doamne....da-ne minte ca gasim noi in ce sa o punem...

Unknown spunea...

Se vede steaua polară din sudul extrem al Africii sau Australiei?

AdminGeografilia spunea...

Nu, deoarece este la zenitul (deasupra) Polului Nord. Din emisfera sudică nu se vede, pentru că este mascată de... Pământ.

La fel cum nu vedem Soarele noaptea, pentru că este „în spatele” Pământului față de observator.

Anonim spunea...

În emisfera nordica apa care se scurge într-o gaură, chiuveta,sifon etc o face de la stingă la dreapta,iar în emisfera sudica invers adică de la dreapta la stânga influenta o face cei doi poli ai pământului.Pamantul se învârte în jurul soarelui,iar Steaua polară fiind la o distanta mai mare ,mișcarea planetei noastre este nesemnificativă ,deci da impresia că nu ne miscam

Unknown spunea...

Steaua polară este pe axa de rotație a Pământului. Asta este explicația :)

Anonim spunea...

Axa de rotatie a Pamantului este coaxiala ,nu cu steaua Polara,ci cu Polul Nord Ceresc .Profing.

Trimiteți un comentariu