10 hărţi ciudate despre Europa



          Acest articol vă prezintă o colecţie de hărţi ce abordează diferite teme, dar care sunt legate printr-o trăsătură comună: toate sunt atipice. Unele sunt ciudate, altele amuzante, însă fiecare are ceva interesant. Veţi descoperi deci şi o altă faţă a cartografiei.







1. Proporţia oamenilor cu păr deschis la culoare
          Harta de mai sus spaţializează proporţia oamenilor cu păr deschis la culoare: blond, roşcat şi şaten deschis. Face parte dintr-un proiect foarte interesant care mai cuprinde şi alte hărţi asemănătoare: proporţia oamenilor roşcaţi, proporţia oamenilor cu ochi deschişi la culoare etc.


2. Europa din punctul de vedere al spaniolilor
          Autorul acestei hărţi a realizat un atlas al stereotipurilor şi al prejudecăţilor pe care le au oamenii din anumite ţări faţă de alte regiuni geografice (continente sau ţări). Trecând peste latura de amuzament căutată în mod special de autor, lucrarea poate fi numită foarte bine ca un studiu de geografie mentală, mai exact de percepţie a spaţiului exterior.


3. Cele mai des întâlnite nume de familie
          Pentru fiecare ţară în parte este trecut cel mai comun nume. Interesante sunt asemănările dintre slavii Europei Centrale: Croaţia cu Slovacia şi Cehia cu Slovenia. Pentru România cel mai comun nume este Popescu, care înseamnă "al popii". În Grecia, Papadopoulos înseamnă "fiu de preot" adică exact ca Popescu. În afară de acestea mai există şi alte state al căror nume de familie principal înseamnă "al lui..." (Hansen, Johansonn, Ivanov etc.). Sursa hărţii.


4. Locuitorii cărei ţări europene pot bea cel mai mult?
          Autorul acestei hărţi, reddit, a realizat un chestionar prin care le cerea europenilor să răspundă la unele întrebări de genul: Care este ţara favorită?, Ce ţară îţi displace cel mai mult?, Ce ţară are cel mai prost simţ al umorului? etc. Din răspunsurile culese a realizat câte o hartă. Conform răspunsurilor la întrebarea legată de consumul de băuturi alcoolice, se pare că ruşii au ieşit campioni, urmaţi de irlandezi şi nemţi. Din fericire, din acest punct de vedere România nu sperie Europa, chiar dacă surclasează destule ţări...


5. Obezitatea în Europa
          Aceasta reprezintă o hartă deformată, adică o cartogramă. Cu cât o ţară are o pondere mai mare a adulţilor obezi, cu atât apare mai umflată... Deci de aceea Marea Britanie este o grasă. Sursa hărţii.


6. Reţeaua socială virtuală
          Fenomenul de socializare virtuală a luat amploare în ultimii ani, mai ales datorită facebook. La începutul anului erau mult peste 1 miliard de utilizatori social network. Harta de mai sus, realizată de facebook, nu este desprinsă din vreun film Matrix, ci arată relaţiile virtuale dintre utilizatorii de social media. Se pare că românii nu sunt chiar aşa virusaţi de acest viciu ca alte popoare (italienii). Bineînţeles, nu putem trage concluzii pripite întrucât trebuie luaţi în considerare mai mulţi factori (densitatea populaţiei, răspândirea aşezărilor, dezvoltarea economică etc.). Sursa hărţii


7. Numele fiecărei ţări în limba oficială locală
          Harta este un decupaj dintr-o hartă realizată la nivelul întregii lumi. În spatele ei stă multă muncă, cercetare şi mult ajutor din partea unor oameni de pe tot globul.


8. Dacă statele lumii ar ocupa acelaşi loc în clasamentul populaţiei şi în cel al suprafeţei...
          China (prima ca populaţie) ar fi în Rusia (prima ca suprafaţă), India (a doua ca populaţie) ar fi în Canada (a doua ca suprafaţă) etc. În Europa ar fi multe state exotice (Niger, Mali, Bolivia, Laos etc.) şi foarte puţine ţări europene ar rămâne pe continent (Norvegia, Danemarca, Islanda). Interesant este că Irlanda ocupă acelaşi loc în ierarhia populaţiei şi în cea după suprafaţă, în consecinţă şi-ar păstra locul. Sursa hărţii.


9. Indicele de inteligenţă (IQ)
          Aceasta este o hartă relativă şi subiectivă. Iar când vedem cât de prost colorată este România, tragem concluzia că este cea mai proastă şi greşită hartă posibilă... :) Sursa hărţii.


10. Expansiunea formaţiunilor politice extremiste în Europa modernă
            Harta evidenţiază toate partidele politice anti-europeniste, care au cunoscut ascendenţă pe scena politică. Autorul le evaluează drept "naţionaliste (termen având conotaţie peiorativă), xenofobe, rasiste sau de extremă dreapta. Ciudăţenia constă în faptul că tot ceea ce este împotriva UE este catalogat prin cei mai duri termeni.
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

Ionuţ T.
22.08.2013

9 comentarii:

Adrian Aquatime spunea...

Adevarul e c apoate fi destul de frustrant sa vezi cum te vad altii ca si natie...

Poate trebuie sa ne mutam mai multi in tarile nordice sa le mai scadem media IQ-ului

AdminGeografilia spunea...

Nu știu dacă ne-au văzut vreodată bine alții.

OPANEZ spunea...

Nu cred ca e vorba de cum ne vad ci mai degraba ce cred despre noi chiar si cei care nu cunosc mai nimic despre romani .Am avut multe ocazii sa vad acest lucru in diferite locuri pe unde am fost. Ma gandesc ca si noi avem pareri diferite despre noi , fie ca suntem din Muntenia,Ardeal,Moldova,Oltenia,Dobrogea etc . Toti raman incantati dupa ce ne cunosc mai bine si ne asculta povestirile despre Romania.
Mai cred ca ar cam trebui sa renuntam la chestii ca: suntem cei mai inteligenti,mai frumosi si muncitori iar tara noastra e CEA mai frumoasa . E de ajuns sa ne iubim cu adevarat tara.

Unknown spunea...

Important e și cum ne vedem noi înșiși... Dar și cum îi vedem noi pe ceilalți - credeți că subiectivismul e doar pentru alții? În plus, avem noi și o mică obsesie cu privire la părerea celorlați despre noi: de câte ori n-ați auzit conaționali întrebându-i pe străini „ce părere aveți despre români / România”?

AdminGeografilia spunea...

Da. Dvs cum îi vedeți pe ceilalți?

AdminGeografilia spunea...

Pentru mine chiar este cea mai frumoasă țară, că aici m-am născut și frumusețea ei se reflectă intrinsec în relația asta. O țară străină poate fi frumoasă, dar frumusețea ei nu are valoare sufletească.

Și cred că românii sunt cei mai frumoși.

Anonim spunea...

adevarat!

Carmen spunea...

Multi straini traiesc cu niste clisee in minte, pana ne cunosc. Anul trecut am avut in vizita o fata din Las Vegas (noi locuind in Iasi). Parintii au fost foarte ingrijorati cand au auzit ca vrea sa vina singura in Romania. Mereu o sunau sa se asigure ca e bine, ca e in siguranta. Cand le-a spus ca pe la noi nu umbla drogatii pe strazi ca la ei, ca oamenii nu umbla cu pistoale la brau si ca a nimerit intr-o tara unde nu exista atentate au ramas surprinsi. A facut sute de fotografii, a pozat colacii traditionali, sarmalele, racitura, placintele, coliva, etc, a adunat imagini de peste tot si a plecat cu un troler de amintiri pt cei de-acasa. Fiul nostru a plimbat-o prin Cheile Bicazului, Brasov, Castelul Bran, Cetatea Rasnov, Valea Prahovei si, bineinteles, Bucuresti. A plecat foarte incantata de ce a gasit aici si ne-am facut multi prieteni in familia ei. Deci sliseele dispar cand vii si vezi cu ochii tai.

AdminGeografilia spunea...

Foarte frumoasă istorisirea, mi-a plăcut mult.

Trimiteți un comentariu