Rolul şi aplicabilitatea Sistemelor Informaţionale Geografice (GIS)



          În secolul tehnologiei, informatizarea devine un element cheie în eficientizarea timpilor de lucru şi a seviciilor prestate. Existenţa şi implementarea Sistemelor Informatice Geografice (GIS) în cadrul unui institut, a unei firme sau unei organizaţii, indiferent de profil, vor deveni indispensabile şi obligatorii datorită importanţei aplicabilităţii lor la toate nivelurile (economic, social, politic, financiar, educaţional, etc).




          Sistemul GIS legat la o reţea de poziţionare globală (GPS) poate determina în orice moment poziţia în timp şi spaţiu, efectul, răspândirea, distribuţia, evoluţia unor servicii, fenomene, procese, obiecte urmărite, etc.
          Unde se pot folosi tehnologiile GIS? Prin diversitatea opţiunilor de reprezentare a informaţiilor pe hărţi (hartă cu reprezentare prin punct, diagramă, linie, areal, volum, prin interpolare, etc), dar şi modul prin care aceste pot fi realizate (suprapunerea mai multor straturi tematice, realizarea unei legături între bazele de date şi partea grafică), aceste tehnologii sunt utile în aproape toate domeniile.
          Câteva domenii în care se pot implementa aceste tehnologii sunt: geomofologie-pedologie - realizarea unor hărţi ce determină raportul cauză-efect prin stabilirea unei corelaţii între geologie (tip de rocă, structură), pantă, expoziţia versanţilor şi anumite procese, determinarea unor modele generale de acţiune a unor factori ce au aplicabilitate generală, constatarea unor disfuncţionalităţi şi posibilitatea de a se interveni înainte şi de a lua măsuri de prevenire, combatere sau atenuare, etc. În domeniul meteorologiei-hidrologiei se remarcă aplicabilitatea sistemelor GIS prin realizarea unor hărţi de prognoză, de rezultate ale acţiunii unor factori, procese, fenomene, hărţi de avertizare, poziţionarea anumitor elemente, etc. În geografie umană, economice şi planificare teritorială se pot realiza numeroase hărţi ce pot evidenţia evoluţia populaţiei (pe diverse medii, structuri, sectoare de activitate, etc), distribuţia spaţială şi influenţele asupra mediului, stabilirea unor areale de răspândire a anumitor parametrii urmăriţi (originea unor populaţii, locul de distribuţie a unor toponime, resurse), stabilirea relaţiei spaţiu de locuit-populaţie, pretabilitatea terenului pentru anumite construcţii, factorii ce influenţează sau ar putea influenţa activităţile umane sau economice, dezvoltarea şi aşezarea durabilă, etc. În domeniul mediului tehnicile GIS pot fi utilizate pentru a realiza hărţi de impact, de distribuţie a anumitor areale, de evoluţie şi răspândire a unor poluanţi, stabilirea calităţii mediului, reprezentarea unor indicatori şi posibilitatea de a realiza o evoluţie în timp.
          Se remarcă firmele de transport (sau curierat) care prin acest sistem pot determina în orice moment poziţia maşinilor şi a obiectelor transportate, acestea putând fi urmărite în acelaşi timp atât de cei de la conducere (ce vor putea supraveghea respectarea programului de lucru, seriozitatea muncilorilor, sau pot interveni în cazul unor defecţiuni ale maşinilor) cât şi de clienţi (prin urmărirea stării şi locaţia coletelor/materialelor trimise). De asemenea tehnologiile GIS pot fi implementate de firmele de transport persoane (CFR, RATB, Metrorex, Normandia, Atlasib sau oricare altă firmă) oferind posibilitatea de a afişa starea reală a sistemului şi eficientizarea în lucrul cu clienţii. Se poate afişa un program actual al maşinilor/trenurilor de pe o anumită rută, intervalul de sosire în staţii, se poate determina viteza de mers, timpul exact de sosire, întârziere, staţionare (prin raportarea distanţei de parcurs la viteza de mers), etc. şi toate aceste se pot realiza cu ajutorul unui sistem GIS. Se pot realiza diverse hărţi ce pot conţine o multitudine de informaţii. Aceste hărţi pot veni în ajutorul şi informarea călătorilor sau persoanelor interesate de astfel de informaţii (pentru evaluarea unor servicii, pentu aplicarea unor proiecte de dezvoltare, pentu realizarea unor studii, etc).
          Am ataşat câteva exemple de hărţi ce poti fi realizate cu programe GIS OpenSource, programe pe care le puteţi descarca de pe site-urile lor de pe internet: QuantumGIS (cu GRASS), SagaGIS, GvSIG, 3DEM , VTP (Virtual Terrain Project), uDig, MapView, MicroDEM şi LEOWorks – pentru lucrul cu imagini satelitare, Inksape şi GIMP fiind varianta free pentru Corel cu care vă puteţi face treaba foarte bine. De asemenea accesând http://www.freegis.ro/ gasiţi un proiect ce conţine un pachet complet de aplicaţii GIS ce lucrează pe sistemul de operare Linux, prin intermediul unui live DVD.
          Domeniile în care se poate lucra cu aceste programe sunt foarte diverse. Acestea sunt doar cateva exemple din vasta aplicabilitate a Sistemelor Informaţionale Geografice. Pentru a descoperi mai multe vă invit sa rămaneţi în lumea noastă, a geografilor!

Hărţi de analiză geomorfologică




Hărţi ce surprind evoluţia unor areale



Hărţi de analiză a teritoriului



Hărţi de mediu



Autor: Teodor Mӑdӑlina
Data: 05.02.2011

10 comentarii:

leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mk spunea...

Ati putea arunca un ochi si pe:

http://www.geoportail.fr/

E un portal foarte complex creat de catre Institutul National de Geografie din Franta oferind o multitudine de tipuri de harti cu aplicabilitate diversa.

Mada spunea...

Foarte interesant portalul...

Mada spunea...

Prin schimburi de linkuri invatam mai multe

Șoimii Geografici spunea...

hei
îmi cer scuze că vă răspund așa târziu,
sunt de acord să facem schimb de linkuri :)
vă mulțumesc!

Anonim spunea...

'

Anonim spunea...

buna,
stie cineva unde se poate gasi harta solurilor in format electronic pentru programele GIS(*.shp) pentru Romania?

Anonim spunea...

e-mail andrewmugur@yahoo.com
multumesc

Anonim spunea...

Stie cineva cam cum ar trebui sa arate un referat despre utilizarea sistemelor Gis pentru evaluarea riscului hidrologic???

Inchirieri auto Otopeni spunea...

Un portal ce ofera multe informatii utile.

Trimiteți un comentariu