Paradoxuri geografice romȃneşti

  

          Sӑ construim înpreunӑ o listӑ lungӑ de paradoxuri geografice romȃneşti! Nu ezitaţi sӑ lӑsaţi comentariu cu orice idee vӑ vine în minte!






          1.Statul al cӑrui teritoriu este în formӑ de peşte are ieşire la Marea Neagrӑ şi acces la Oceanul Planetar prin sistemul de legӑturӑ Bosfor-Marmara-Dardanele-Mediterana-Gibraltar. De asemenea, are drept asupra apelor Dunӑrii şi acces spre Marea Nordului pe axa fluvialӑ navigabilӑ Dunӑre-Main-Rin. Totuşi, industria piscicolӑ romȃneascӑ este printre cele mai deficitare din Europa.
          2.Munţii Oaşului din Carpaţii Orientali sunt mai la Vest decȃt munţii Trascӑu din Carpaţii Occidentali.
          3.Capitala Romȃniei, punct central al infrastructurii naţionale rutiere şi feroviare, punct central al sistemului socio-economic şi administrativ, se aflӑ la periferia teritoriului de stat, la aproximativ 60 km de frontiera cu Bulgaria.
          4.Grupa Carpaţilor Meridionali, cei mai masivi dintre cele 3 grupe carpatice, este cea mai frecvent strӑpunsӑ transversal de la un capӑt la celӑlalt de culoare depresionare sau defilee (Culoarul Strei-Jiu, Defileul Oltului, Culoarul Dȃmboviţa-Rucӑr-Bran).
          5.Chiar dacӑ temperatura în general scade odatӑ cu creşterea altitudinii, iar valoarea altitudinalӑ maximӑ este de 2544m, totuşi cele mai coborȃte temperaturi s-au înregistrat la altitudini mici (~500 m). Bineînţeles este vorba de fenomenul meteorologic de inversiune termicӑ din depresiunile intramontane închise şi semi-închise Giurgeu, Ciuc, Braşov, Întorsura Buzӑului.
          6.În Transilvania, regiune de etnogenezӑ a poporului romȃn cu primele forme de organizare prestatale romȃneşti şi veche istorie preromȃneascӑ, proporţia locuitorilor de etnie romȃneascӑ este cea mai scӑzutӑ dintre regiunile istorice aflate în prezent în Romȃnia.
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

Articol interactiv
Data: 24.11.2010

5 comentarii:

Manuel spunea...

Se pun si multe resurse naturale de care nu stim sa ne folosim eficient?

AdminGeografilia spunea...

De ce nu? :D

Manuela spunea...

Din Granarul Europei, Romania a ajuns codasa la agricultura: http://stirileprotv.ro/stiri/social/din-granarul-europei-romania-a-ajuns-codasa-la-agricultura.html

nu e neaparat un paradox, e mai mult un fel de "ce am fost si ce-am ajuns"..

Turnofftheglory spunea...

Permite-mi sa te contrazic Manuela. Chiar daca prin 1938 eram cam locul 4 la productie de grau, productia agricola actuala depaseste cu mult orice alta recolta anterioara (ca medii multianuale).
Iti recomand ceva statistici publicate de Subiectiv.

Manuela spunea...

hmm, multumesc pentru raspuns, insa:

Daca prin "Subiectiv" te refereai la www.subiectiv.ro - nu am gasit nicicum statisticile de care pomenesti..
Am gasit altceva in schimb, un fel de comparatie intre noi si Bulgaria, citez: "Chestie absolut fantastică, avînd în vedere că în afară de mare, bulgarii nu mai au nimic. Pe cînd noi, care le avem pe toate, investim milioane de euro în nimic."(si asta ar putea fi un paradox)

Totusi, cum iti explici toata zarva pricinuita de aceasta tema in cazul in care stam atat de bine cu recoltele? Si mai apar tarani la TV care se plang, politicienii care critica neatragerea fondurilor europene pentru a "resuscita" agricultura.
De ce importam? Si nu ma refer la portocale si mango, ar fi absurd sa pretindem cultivarea lor.
(chiar grau probabil ca nu importam)

Trimiteți un comentariu