Orașele României, ep. 1 - Murfatlar


          Când auzi „Murfatlar”, fără doar și poate te vei gândi la cunoscutul vin de Murfatlar, și nicidecum la un orășel din judetul Constanța, aflat în sudul Podișului Dobrogei. 

Gara Murfatlar


          Desigur, o mare parte din podgoriile Murfatlarului se află pe teritoriul orașului cu același nume. Localitatea și-a schimbat „constant” denumirea din Murfatlar în Basarabi și invers. La cererea autorităților locale, din 2007 aceasta poartă denumirea de Murfatlar, o alegere înțeleaptă, având în vederea rezonanța numelui.
          Murfatlarul este un oraș mic, de puțin peste 10.000 de locuitori, în care vei putea găsi monumente și peisaje de o frumusețe la care cu siguranța nu te-ai fi așteptat. Principalul popas pentru majoritatea călătorilor îl reprezinta crama Murfatlar, care te întâmpină toamna cu o mireasma de must ce te va obliga să deguști din vinurile Murfatlar și chiar să pleci acasa cu o serioasă povizie din licorile lui Bahus.
          Un loc mult prea puțin cunoscut îl reprezintă Situl Argeologic Basarabi-Murfatlar, recent descoperit. In prezent pare că se află în renovare, renovare care nu se va finaliza prea curând. Se presupune că aici au fost realizate primele chilii și prima biserică ale unei mânăstiri din Romania.

 Panorama -  Murfatlar

Canalul Dunăre - Marea Neagră - la Murfatlar

Crama Murfatlar

Aleea spe Crama Murfatlar







 
Mânăstirea "Sf. Teotim" - Murfatlar

Situl arheologic Basarabi - Murfatlar

Lac în carieră de calcar de lângă sit-ul arheologic


Primăria Murfatlar


Monument în cinstea eroilor căzuți pe câmpul de luptă în 1916 - 1918 - Murfatlar


Batalionul 912 TANCURI - Murfatlar

Batalionul 348 APĂRARE - Murfatlar


 Biserică - Murfatlar


 Liceul din Murfatlar


 Sală de sport - Murfatlar






 Străzi - Murfatlar


Antene pe bloc - Murfatlar

Căsuță în Murfatlar


 Zona industrială la periferia Murfatlarului


Autor: Gabur V.  
Data: 16.10.2010

8 comentarii:

  1. N-aveti idee cat de mult ma incanta acest articol. Intai pentru ca nu am fost in orasul Murfatlar decat in trecere cu masina si ma bucur sa vad mai mult din el. Apoi, podgoriile Murfatlar, cu tot cu satul muncitorilor si crama, reprezinta unul din cele mai linistitoare locuri romanesti in care am fost! Ma simt extraordinar in acea mare verde, pe acel drum distrus, spre bancile de piatra din fata cramei ,pe care ma asez mereu, respir si zic "la anu' tot aici ma intorc".

    RăspundețiȘtergere
  2. Ne bucuram ca ti-a placut articolul. Merita sa vizitezi orasul si imprejurimile sale.
    Speram sa iti starneasca interes si urmatoarele fotoreportaje!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am cunoscut acest oraş înainte de anii '80. Apoi, l-am cunoscut mai bine în perioadele în care eram detaşat la Canal. M-am bucurat să cunosc specificul dobrogean, eu fiind ardelean. Mulţumesc pentru astfel de articole. E bine să ne cunoaştem ţara. Chiar dacă mulţi ştiu mai multe despre alte ţări decât cea, MINUNATĂ!, în care ne-am născut.

    RăspundețiȘtergere
  4. Speram cat de curand sa ajungem si la Turda si Campia Turzii!

    RăspundețiȘtergere
  5. M-am nascut in acest oras..am 19 ani fac 20 pe 1 iunie si vreau sa spun ca de aici nu vreau sa ma mut..acest oras micut are o multime de lucruri interesante..sincer aici vreau sa mor..cu respect Ionut

    RăspundețiȘtergere
  6. Minunat! Sunt din Buzau si am trecut adesea, mergand la mare (in concediu), dar nu m-am gandit o clipa, sa admir ceeace Dv. a-ti postat aici. Asadar, cand am ocazia, o sa stau o zi la ,,dus'' si o zi ,,la'ntors'' in aceasta mare regiune a vinului, nu de alta dar pot sa compar regiune mea, Pitroasele, cu regiunea Murtfatlarului. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere